December 27, 2013
Banana-Honey Cake with Vodka glaze
Unexpectedly for myself I found this easy recipe in one of Williams-Sonoma cooking books "Dessert of the day". First of all, this recipe can be made parve and served with any meal. For a second, any of us can experiment with spices. This easy cake will become very spicy and rich. Definitely I will make this recipe again. I have already offered a cake for test to several people, and they like it. It does not rise high, it's a quite dense and definitely very honeyish. William-Sonoma published cake without glaze, and I added the glaze and some new spices. First time I introduced vodka glaze in a Cosmopolitan Bread
Banana-Honey Cake with Vodka glaze
Cake:
2 & 1/4 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon kosher salt
1/2 cup (125 gramm) + 2 tablespoons unsalted butter (together 10 tablespoons)
Butter can be substituted on pareve margarine to make a recipe parve.
1/2 cup firmly packed light brown sugar
1/2 cup honey
2 large eggs
2 bananas, mashed
I added 1 teaspoon ground ginger and 1/8 teaspoon red pepper.
Glaze:
1 cup powdered sugar
2 tablespoons vodka
1 teaspoon apple or orange juice (if you need more to make glaze, add it)
Preheat the oven to 350F (180C). Butter a 9 inch (23-sm) square baking pan. Sprinkle with flour and tap out the excess.
In a bowl, sift together the flour, baking powder, baking soda, cinnamon, and salt. In another bowl, using an electric mixer, beat the butter and brown sugar on medium speed until creamy. Add the eggs, increase the speed to medium-high, and beat until smooth. Add the dry ingredients in 2 additions, alternating with the mashed bananas and beating on medium speed after each addition until smooth.
Spread the batter evenly in the prepared pan.
Bake until a toothpick inserted into the center comes out clean, 35-40 minutes. Let cool completely in the pan or on a wire rack. Cut in squares and serve.
I used for baking a regular bread pan, waited 15-20 minutes after baking and cover with glaze. To make a glaze, I mix all ingredients until paste was formed.
Банановый медовик с глазурью из водки.
Тесто для медовика:
2 & 1/4 чашки муки
1 чайная ложка соды
1 чайная ложка разрыхлителя
1 чайная ложка молотой корицы
1/2 чайной ложки соли
1/2 чашки (125 gramm) + 2 столовые ложки несоленого сливочного масла (вместе 10 столовых ложек) Можно заменить на parve маргарин.
1/2 чашки коричневого сахара
1/2 чашки меда
2 болших яйца
2 банана (провернуть их в мясорубке или кухонном комбайне до получения пюре)
Я добавила 1 чайную ложку сухого имбиря и 1/8 чайной ложки красного перца.
Глазурь:
1 чашка сахарной пудры
2 столовых ложки водки
1 чайная ложка яблочного или апельсинового сока(если нужно больше, добавьте.)
Нагреть духовку до 350Ф (180Ц). Помазать маслом небольшую квадратную дечку (23 см). Обсыпать внутри мукой.
В небольшой посуде смешать муку, разрыхлитель, соду, корицу, сухой имбирь, переци соль. В другой глубокой посуде электрическим миксером на средней скорости взбить масло и сахар. Добавить яйца. Увеличить скорость и продолжать взбивать. Добавить сухую массу в 2 приема, чередуя с бананами. Взбивать до того, как все хорошо перемешается. Вылить в приготовленную дечку, аккуратно разровнять и поставить в нагретую духовку.
Печь в течении 35-40 минут. Проверить лучинкой на готовность. Вынуть из духовки и дать остыть. Нарезать на квадратики и подать к столу.
Я использовала стандарную дечку для выпечки хлеба. Вынула из духовки, подождала 15-20 минут и залила глазурью. Для глазури нужно перемешать все ингридиенты до получения пасты.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment