December 26, 2014

Majestic and moist Honey Cake from Marcy Goldman


I'm a proud owner of Marcy's book "Jewish Holiday baking". This time I decided to bake the absolutely unvbelievable delicious honey cake. I think, winter is a right season for honey cakes, which go well with coffee, tea or even milk.

Majestic and moist Honey Cake from Marcy Goldman

Makes 8 to 10 servings

3 1/2 cups all-purspose flour
1 tablespoon baking powder
1 tespoon baking soda
1/2 teaspoon salt
4 teaspoonс cinnamon
1/2 teaspoon ground cloves
1/2 teaspoon ground allspice
1 cup vegetable oil
1 cup honey
1 1/2 cups white sugar ( I took 1 cup)
1/2 cup brown sugar
3 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1 cup warm cofee or strong tea
1/2 cup fresh orange juice
1/4 cup whisky
1/2 cup sliced almonds (optional)

Prepare 9-inch angel food cake pan.

Preheat oven to 350F. Lightly grease the pan.  In a large bowl, whish together the flour, baking powder, baking soda, salt, and spices. Make a well in the center and add the oil, honey, sugars, eggs, vanilla, cofee, orange juice, and whisky.

Using a strong wire whisk or an electric mixer on slow speed, combine the ingridients well to make a thick batter, making sure that no ingridients are stuck to the bottom of the bowl.

Spoon batter into prepared pan and sprinkle the top of the cake evenly with the almonds. Bake 60 to 70 minutes. Cake should spring back when gently pressed.

Let the cake stand for 15 minutes before removing it from the pan. Then invert in onto a wire rack to cool completely.


Медовик от Марси Голдман

На 8-10 порций

3 1/2 чашек муки
1 столовая ложка разрыхлителя
1 чайная ложка соды
1/2 чайной ложки соли
4 чайные ложки молотой корицы
1/2 чайной ложки молотой гвоздики
1/2 чайной ложки душистого перца
1 чашка растительного масла
1 чашка меда
1 1/2 чашки сахара ( я взяла 1 чашку)
1/2 чашки коричневого сахара
3 яйца
1 чайная ложка экстракта ванили
1 чашка теплого кофе или чая
1/2 чашки апельсинового сока
1/3 чашки коньяка
1/2 чашки тонко нарезанных миндальных орех. ( по желанию)

Приготовить глубокую форму для выпечку бисквита. Нагреть духовку до 350Ф (180Ц)

В большой миске смешать муку, разрыхлитель, соду, соль, корицу, гвоздику и душистый перец.
Посередине смеси сделать углубление. Добавить все остальные ингридиенты и хорошо перемешать. Вылить в форму и поставить в духовку на 60-70 минут.

Готовый торт вынуть из духовки и дать 15 минут остывать в форме. Потом вынуть из формы и дать полностью остыть.

No comments: