September 10, 2018

Ginger & date cookies


Make 4 dozens medium size cookies


These cookies are soft, delicate and attractive for serving with hot tea spiced with cinnamon. They remind me of the taste of the honey cookies of my childhood.

250 grams pitted, vacuum-packed dates
1/4 cup water
1 teaspoon cinnamon
1 1/2 teaspoon ginger powder
100 grams room-temperature butter
1/3 cup brown sugar
1 egg
2 cups (280 grams) white spelt flour or all-purpose flour + 1/2 cup to flour work surface
pinch salt


For the topping:
2 tablespoons cane or demerara sugar
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ginger powder
1 egg white, lightly beaten with a fork

In a small pot, heat dates, water, cinnamon and ginger powder on a low fire, stirring constantly until the mixture is smooth. Turn off the fire and set aside to cool for 10 minutes. In an electric mixer with a paddle attachment, beat butter, sugar, and date mixture until the mixture is homogeneous and slightly puffy. Add an egg and beat for 2 minutes. Sift flour and salt into a separate bowl. Turn off the mixer, add the flour all at once, and beat briefly until well mixed.

Transfer the dough to your work surface, placing it on top of plastic wrap. Use your hands to flatten the dough into a round disc, wrap it well and refrigerate for at least 2 hours ‏(it will keep in the ‘fridge for up to 2 days‏).

On the floured surface, roll the dough out quickly ‏(to keep it from warming‏) to 1/4-cm. thickness. Cut out cookies with a cookie cutter and use a bowl scraper to transfer them to an oven dish lined with baking paper. Preheat the oven to 350 F (180 C).

In a small bowl, combine sugar, cinnamon and ginger. Brush the cookies with beaten egg white, sprinkle the sugar mixture on top, and bake for 10 minutes. Cool for 10 minutes in the oven dish and then remove with a bowl scraper. The cookies keep for 4 days in an airtight container.


Имбирное печенье с финиками

На 4 дюжины среднего размера печений

250 граммов сухих фиников
1/4 чашки воды
1 чайная ложка корицы
1 1/2 чайной ложки порошка имбиря
100 г сливочного масла, комнатной температурой
1/3 чашки коричневого сахара
1 яйцо
2 чашки (280 грамм) муки + 1/2 чашки на поверхность муки
щепотка соли

Для посыпки:
2 столовые ложки тростникового или демерара сахара
1/2 чайной ложки молотой корицы
1/2 чайной лохки порошка имбиря
1 яичный белок, слегка избитый вилкой

В небольшой кастрюле перемешать воду, корицу и имбирный порошок и на малом огне и постоянно помешивая, варить смесь до получения гладкой массы. Снять с огня и дать остыть в течение 10 минут. Электрическим миксером взбить масло, сахар и добавить финиковую смесь.
Все хорошо взбить до однородной массы. Добавить яйцо и взбивать в течение 2 минут. Просеять муку и соль в отдельную миску. Выключить миксер, добавить муку с солью в яично-финиковую смесь и замесить тесто. Руками сделать из теста круглый диск, обернуть диск пленкой и положить в холодильник на 2 часа. тесто может быть в холодильнике до 2 дней.

Посыпать мукой поверхность, раскачать тесто (чтобы оно не нагрелось) толщиной 2-3 мм. Вырезать формой печенья и выложить их на приготовленноу деко, покрытое пергаментной бумагой. Разогреть духовку до 180 градусов Цельсия.

В небольшой миске смешайте сахар, корицу и имбирь. Помазать берх кахдого печенья яичным белком, посыпать сахарной смесью сверху и выпекать в течение 10 минут. Дать остыть на деке в течение 10 минут, а затем перенести с помощью лопатки на блюдо. Печеньки хранятся в течение 4 дней в герметичном контейнере.


Recipe comes from Haaretz

No comments: