March 28, 2019

Green Onion and Herb Salad from Yotam Ottolenghi


Makes 6 servings

FOR THE DRESSING
One 1 1/2-inch piece fresh ginger root, peeled and grated
2 tablespoons fresh lemon juice
2 tablespoons plus 1 1/2 teaspoons extra-virgin olive oil
1/4 teaspoon salt

FOR THE SALAD
15 green onions (scallions), cut into quarters lengthwise and finely chopped (2 1/4 cups)
2 small (baby) Lebanese cucumbers, cut into 1/2-inch dice (1 cup; may substitute 1/2 seedless cucumber, see headnote)
1 green bell pepper, seeded and cut into 1/2-inch dice (1 cup)
3/4 cup packed fresh mint leaves, finely chopped
3/4 cup cilantro leaves, coarsely chopped
1/2 teaspoon nigella seeds
Salt

For the dressing: Whisk together the grated ginger, lemon juice, oil and salt in a liquid measuring cup.

For the salad: Combine the green onions (scallions), cucumbers, bell pepper, mint and cilantro in a large bowl. Add the dressing and toss to coat evenly.

Add the nigella seeds; taste and season with salt as needed, then toss once again and serve.


Салат из зеленого лука и свежих трав от Йотама Оттоленги

На 6 порций

Для соуса
1 4-см кусок свежего корня имбиря, очищенный и натертый на мелкой терке
2 столовые ложки свежего лимонного сока
2 столовые ложки плюс 1 1/2 чайной ложки оливкового масла
1/4 чайной ложки соли

Для салата
15 стеблей зеленого лука, мелко нарезанного
1 чашка мелко нарезанного свежего огруца
1 зеленый болгарский перец, нарезанный на маленькие кубики (1 чашка)
3/4 чашки свежей мяты, мелко нарезанной
3/4 чашки листьев кинзы, грубо нарезанные
1/2 чайной ложки семян нигеллы

Для соуса: смешать тертый имбирь, лимонный сок, масло и соль в мерном стакане.

Для салата: перемешать зеленый лук, огурцы, болгарский перец, мяту и кинзу в большой миске. Добавить соус и перемешать.

Добавить семена нигеллы. Приправить солью по мере необходимости, затем снова перемешать и подать.


Recipe from "Ottolenghi Simple," by Yotam Ottolenghi with Tara Wigley and Esme Howarth (Ten Speed Press, 2018). Recipe was reprinted in Washington Post

No comments: