November 21, 2020

Zaatar Apple Chicken Liver Pate


 Yield about 1 & 1/3 cups

1 pound cleaned, cooked chicken livers

1 teaspoon vegetable oil + more if you need

1 medium-large yellow onion, chopped

1 medium green apple, cored, chopped

1 teaspoon zaatar

1 teaspoon balsamic vinegar

1 hard-boiled egg

1 teaspoon chicken fat

Salt, black ground pepper, cayenne pepper, lemon juice to taste

How to clean chicken liver: Place the livers in cold water. Fill a glass bowl with cold water – not as cold as ice water but colder than room temperature. Place the livers in the cold water. If possible, don’t lay them on top of one another. You should leave the livers in the cold water for about fifteen minutes. This gives the water time to coagulate the blood, which will make it easier to remove. After fifteen minutes, hold the livers in place and dump the water out of the bowl. Take one liver out at a time and pat it dry with a paper towel. Make sure you blot both sides of the liver. If you find some of the blood is stubborn, you might have to wet a paper towel and wipe the blood off. Using a sharp knife, removing connective tissues from chicken livers. You should also look for any greenish parts on the liver, as these will cause the liver to taste bitter. (from https://www.wikihow.com/)

Place pieces of chicken liver in a medium pot of cold water and bring to boil over medium-high heat. Allow to simmer until livers are cooked through. Drain and leave to cool off.

In a large skillet, heat vegetable oil over the medium heat. Add the chopped onion, sprinkle with some salt and ground black pepper. Sauté for 5 minutes until onions are softened and light brown; sprinkle with cayenne pepper, zaatar and sauté for more 2 minutes stirring 2-3 times. Add vegetable oil if need it. Pour balsamic vinegar and mix everything well. Sauté for 2 minutes and add apples. Continue to sauté for more 2-3 minutes. remove from the heat and give 1-2 minutes to cool off.

Transfer the livers and hard-boiled egg to a food processor. Add onion-apple mixture and chicken fat (schmaltz). Process until smooth. Check for salt and pepper. If you like add some lemon juice.


Паштет из куриной печени с яблоком и заатаром

На 1 & 1/3 чашки

450 грамм очищенной вареной куриной печени

1 чайная ложка растительного масла + еще при необходимости

1 мелко нарезанная желтая луковица среднего размера

1 среднее зеленое яблоко, без сердцевины, нарезанное

1 чайная ложка заатара

1 чайная ложка бальзамического уксуса

1 яйцо, сваренного вкрутую

1 чайная ложка куриного жира

Соль, черный молотый перец, кайенский перец, лимонный сок по вкусу.

Как очистить куриную печень: опустить печень в холодную воду. Заполнить стеклянную миску холодной водой - не такой холодной, как ледяная, но более холодной, чем комнатная температура. Опустить печень в холодную воду. Оставить печень в холодной воде примерно на пятнадцать минут. Это даст воде время для свертывания крови, что облегчит ее удаление. Через пятнадцать минут слить воду из миски. Промокнуть печень бумажным полотенцем. С помощью острого ножа удалить соединительные ткани из куриной печени. Также удалить любые зеленоватые участки на печени, так как из-за них печень станет горькой. (с https://www.wikihow.com/)

Положить кусочки куриной печени в кастрюлю среднего размера с холодной водой и доведисти до кипения на среднем или сильном огне. Варить до того пока печень не сварится. Слить воду и дать остыть.

В большой сковороде разогреть растительное масло на среднем огне. Добавить мелко нарезанный лук, посолить и посыпать молотым черным перцем. Обжарить 5 минут, пока лук не станет мягким и светло-коричневым; посыпать кайенским перцем, заатаром и обжарить еще 2 минуты, помешивая 2-3 раза. При необходимости добавить растительное масло. Влить бальзамический уксус и все хорошо перемешать. Обжарить 2 минуты и добавить яблоки. Продолжать обжаривать еще 2-3 минуты. Снять с огня и дать 1-2 минуты остыть.

Переложить печень и сваренное вкрутую яйцо в кухонный комбайн. Добавить луково-яблочную смесь и куриный жир (шмальц). Провернуть до получения до однородной массы. Проверить на соль и перец. Если хотите, добавьте лимонный сок.



No comments: