January 31, 2021

Zucchini Cottage Cheese Pancakes


Yields 2 dozen medium size pancakes
1 medium size zucchini, shredded on a large holes of the grater
1/4 teaspoon salt
1 cup all-purpose flour
1 cup whole-wheat flour
1 cup cottage cheese
2 eggs
3 tablespoons sugar
1/2 cup milk
1/2 cup buttermilk or kefir
1 teaspoon baking soda
Vegetable oil for frying

Sprinkle zucchini with salt, mix, and place into a colander for 10-15 minutes. 
In a large bowl, mix cottage cheese, eggs, sugar, and buttermilk. Whisk everything together and add flour. 

Using clean hands, drain as much as a possible liquid out of zucchini and add to a dough. Sprinkle with baking soda and carefully stir everything together.

Spray a griddle or a skillet with non-stick spray and heat over medium heat.  Pour about one tablespoon of vegetable oil.

Using a large tablespoon, pour some batter onto the prepared pan. Heat pancakes for 2-3 minutes per side or until golden. Add vegetable oil as need it.

Remove from the skillet on paper towels and cool until room temperature. Serve with yogurt or sour cream.


Творожные оладьи с цукини

На 2 дюжины блинов среднего размера

1 цуккини среднего размера, натертый на больших отверстиях терки
1/4 чайной ложки соли
1 чашка универсальной муки
1 чашка цельнозерновой муки
1 чашка творога
2 яйца
3 столовые ложки сахара
1/2 чашки молока
1/2 чашки пахты или кефира
1 чайная ложка пищевой соды
Растительное масло для жарки

Кабачки присыпать солью, перемешать и поместить в дуршлаг на 10-15 минут.

В большой миске смешать творог, яйца, сахар и кефир. Все перемешать и добавить муку.
Чистыми руками отжать воду с кабачков и добавить в тесто. Посыпать пищевой содой и тщательно все перемешать.

Сбрызнуть сковороду антипригарным спреем и нагреть на среднем огне. Полить дно сковороды примерно одной столовой ложкой растительного масла.

Используя большую столовую ложку, налить немного жидкого теста на подготовленную сковороду. Жарить блинчики по 2-3 минуты с каждой стороны или до золотистого цвета. При необходимости добавить немного растительного масла.

Поджаренные блинчики выложить на бумажные полотенца и остудить до комнатной температуры. Подавать со сметаной или йогуртом.



No comments: