October 06, 2021

Buckwheat Groats with Wine Roasted Mushrooms


Yields 3 servings as a side dish

1 tablespoon vegetable oil + more if needed

1 large sweet onion, finely chopped

1/2 teaspoon garlic powder

1/2 teaspoon ground coriander

1/4 teaspoon ground black pepper

2 cups button mushrooms, sliced into medium pieces

1/4 cup white dry wine

1/2 teaspoon dry mint

1 cup dry buckwheat groats

2 cups water, room temperature

1 & 1/2 teaspoon shmaltz

Salt, cayenne and black peppers to taste

In a deep sauté pan or skillet, heat the vegetable oil over medium high heat. Add the onion, some salt, ground black pepper and sauté for 3-4 minutes, then spices and mushrooms and cook for 4 more minutes, stirring often (the mushrooms will start to release their liquid). Add wine, check for salt and pepper and cook another 3-4 minutes, stirring occasionally, until most of the liquid is cooked out and the mushrooms are tender and brownish.

Add buckwheat groats, 2 cups of water, and dry mint to the sauce pan. Simmer covered for 10 minutes, stirring occasionally. Add shmaltz and cayenne pepper, stir well and sauté uncovered for 5 more minutes. 

Remove from the heat, plate and sprinkle with fresh chopped parsley.


Гречневая крупа с грибами, тушенными в вине

На 3 порции как гарнир.

1 столовая ложка растительного масла + еще при необходимости

1 большая сладкая луковица, мелко нарезанная

1/2 чайной ложки чесночного порошка

1/2 чайной ложки молотого кориандра

1/4 чайной ложки молотого черного перца

2 чашки шампиньонов, нарезанных на средние куски

1/4 чашки белого сухого вина

1/2 чайной ложки сухой мяты

1 чашка сухой гречневой крупы

2 чашки воды, комнатной температуры

1 и 1/2 чайные ложки шмальца

Соль, кайенский перец и черный перец по вкусу

В глубоком сотейнике или сковороде нагреть растительное масло на среднем огне. Добавить лук, немного соли, молотый черный перец и обжаривать 3-4 минуты, затем специи и грибы и тушить еще 4 минуты, часто помешивая (грибы начнут выделять жидкость). Добавить вино, проверить на соль и перец, и готовить еще 3-4 минуты, периодически помешивая, пока большая часть жидкости не выкипит, а грибы не станут мягкими и коричневыми.

Добавить в сотейник гречневую крупу, 2 чашки водты и сухую мяту. Тушить под крышкой 10 минут, периодически помешивая. Добавить шмальц и кайенский перец, хорошо перемешать и обжарить без крышки еще 5 минут.

Снять с огня, разложить по тарелкам и посыпать свеже нарезанной петрушкой.


No comments: