February 14, 2023

Honey Nectarine Quick Cake


Yields 5-7 servings

2 medium ripe nectarines or apricots, halved, seeds removed

2 & 1/4 tablespoons honey

1/2 cup brown sugar

2 tsp finely grated lemon rind (I used 1 teaspoon rose water)

1/2 cup (8 tablespoons) butter, melted

2 teaspoons vegetable oil

2 eggs, at room temperature

pinch of salt

1 cup all-purpose flour sifted with 1 & 1/2 teaspoon baking powder

2/3 cup raw almonds, grounded


Preheat oven to 350 F (180˚C), conventional. Grease with some vegetable oil and non-stick baking spray 9" x 5" nonstick rectangle form.

Place the nectarines, honey, sugar and lemon rind in a bowl of the food processor, blend until smooth. Add the butter, oil, eggs, and salt, then blitz again to combine. Stir through the flour with baking powder.

Remove mixture into a large plastic bowl. Add almond meal until well combined and pour into prepared form. 

Bake for 40 - 45 minutes or until a skewer comes out clean. Cool in the pan for 15 minutes, then invert onto a wire rack to cool completely. Serve with fruits.


Медово-нектариновый быстрый кекс

На 5-7 порций

2 средних спелых нектарина или абрикоса, разрезать пополам, удалить косточки

2 и 1/4 столовые ложки меда

1/2 чашки коричневого сахара

2 чайные ложки мелко натертой лимонной цедры (я использовала 1 чайную ложку розовой воды)

1/2 чашки (100 грамм) сливочного масла, растопленного

2 чайные ложки растительного масла

2 яйца, комнатной температуры

щепотка соли

1 чашки муки, просеянной с 1 и 1/2 чайной ложкой разрыхлителя

2/3 чашки сырого миндаля, молотого

Разогреть духовку до 350 F (180°C). Смазать растительным маслом и антипригарным спреем для выпечки прямоугольную форму размером 9 x 5 дюймов.

Выложить нектарины, мед, сахар и цедру лимона в чашу кухонного комбайна, провернуть до получения однородной массы. Добавить растопленное сливочное масло, масло, яйца и соль, снова превернуть до однородной массы. Смешать с мукой и разрыхлителем.

Переложить смесь в большую пластиковую миску. Добавить перемолотые миндальные орехи, перемешать и перелить в подготовленную форму.

Выпекать 40-45 минут или пока шпажка не выйдет чистой. Остудить в форме в течение 15 минут, затем перевернуть на решетку до полного остывания. Подавать с фруктами.

Idea for the recipes comes from Jillian Leiboff baking recipes

No comments: