August 14, 2023

Norwegian Honey Shortbread (Eggless)


Yields 16 large cookies

3.4 cup lightly salted butter, at room temperature 

1/3 cup granulated sugar plus more for finishing

1/4 cup honey plus more for brushing

1 & 1/2 cups cups all purpose flour

1/2 cup plus one tablespoon cornstarch

1/4 teaspoon salt

Preheat oven to 340 F (170 C). Line the baking sheet with parchment paper.

In a bowl of stand mixer fitted with a pedal attachment, beat the butter, sugar, and honey until light and fluffy. Add the flour, cornstarch, and salt and blend to form a soft dough. Wrap the dough in plastic wrap and refrigerate for 30 minutes.

Once the dough has chilled, place it on a lightly floured surface. Using the rolling pin and more flour is needed to prevent sticking, roll out the door into 9 & 1/2 - inch (24 cm) square. Cut the square in half, and then cut it in the opposite direction into 16 equal stripes. Place the shortbread on the prepared baking sheet.

Warm a few tablespoons of honey. Use a pastry brush to brush the tops of the cookie with the warm honey, then sprinkle with a little sugar ( I used sesame seeds). Bake for 20 to 25 minutes or until golden brown on the top. Cool on the wire rack before serving. These cookies will last a couple of days in the airtight container at room temperature.


Норвежское песочное печенье с медом (без яиц)

На 16 больших печений.

3/4 чашки сливочного масла комнатной температуры

1/3 чашки сахарного песка плюс еще для отделки

1/4 чашки меда плюс еще немного для смазывания

1 и 1/2 чашки муки

1/2 чашки плюс одна столовая ложка кукурузного крахмала

1/4 чайной ложки соли

Разогреть духовку до 340 F (170 C). Застелить противень пергаментной бумагой.

В чаше стационарного миксера взбить масло, сахар и мед до легкой и воздушной массы. Добавить муку, кукурузный крахмал и соль и замесить мягкое тесто. Завернуть тесто в пищевую пленку и поставить в холодильник на 30 минут.

Как только тесто остынет, выложить его на слегка посыпанную мукой поверхность. Раскатать скалкой, подсыпая мукой чтобы не прилипало, в квадрат размером 24 см. Разрезать квадрат пополам, а затем разрезать его в обратном направлении на 16 равных полос. Выложить песочное печенье на подготовленный противень.

Подогреть несколько столовых ложек меда. Кондитерской кисточкой смазать верх печенья теплым медом, затем посыпать небольшим количеством сахара (я использовала семена кунжута). Выпекать от 20 до 25 минут или до золотисто-коричневого цвета сверху. Перед подачей остудить на решетке. Это печенье хранится пару дней в герметичном контейнере при комнатной температуре.


Idea for the recipe comes from "Norwegian Baking" by Nevada Berg

No comments: