November 07, 2023

Chicken Veggie Stew


Yields about 6 servings

2 large yellow onions, chopped

3 large garlic cloves, minced

2 large sweet peppers, different colors, chopped

2 large tomatoes, chopped

2 tablespoons tomato paste

2 teaspoon paprika

1 teaspoon ground coriander

1 teaspoon dry mint (optional)

2 pounds chicken skinless thighs

3 cups boiling water + more if needed

2 medium size carrots, peeled, cut into medium rounds

2 extra large potatoes, peeled, cut into medium chunks

Salt, lemon juice, ground black pepper to taste

Vegetable oil for frying


Heat oil over medium-high heat until hot in a large deep skillet. Add chopped onions and cook for 5 to 7 minutes or until tender, stirring frequently with a wooden spoon or heatproof spatula. Add garlic and cook for about one more minute. Add peppers, tomatoes, tomato paste, and spices. Stir well and sauté for about 8 minutes until all veggies are soft. Stir every couple of minutes. Sprinkle with some salt and black ground pepper. Add more vegetable oil if needed.

Add chicken, pour with boiling water, and stir well. Cover with a lid and cook for about 15 minutes. Add carrots and potatoes. Continue cooking for about 15 minutes under the lid. Check for spices and water. Add if needed.

Serve immediately with salad.


Тушеная курятина с овощами

На 6 порций.

2 большие луковицы, мелко нарезанные

3 больших зубчика чеснока, измельченных

2 больших сладких перца разного цвета, мелко нарезанных

2 больших помидора, мелко нарезанных

2 столовые ложки томатной пасты

2 чайные ложки паприки

1 чайная ложка молотого кориандра

1 чайная ложка сухой мяты (по желанию)

около 1 кг фунта куриных бедер без кожи

3 чашки кипятка + больше при необходимости

2 моркови среднего размера, очищенные, нарезанные средними кружочками

2 очень большие картофелины, очищенные, нарезанные средними кусками

Соль, лимонный сок, молотый черный перец по вкусу

Растительное масло для жарки

Нагреть растительное масло на среднем или сильном огне в большой глубокой сковороде, пока оно не станет горячим. Добавить нарезанный лук и тушить 5–7 минут или до готовности, часто помешивая деревянной ложкой или жаропрочной лопаткой. Добавить чеснок и готовить еще около минуты. Добавить перец, помидоры, томатную пасту, специи. Хорошо перемешать и обжаривать еще около 8 минут, пока все овощи не станут мягкими. Мешать каждые пару минут. Посыпать немного солью и черным молотым перцем. При необходимости добавить еще растительного масла.

Добавить куски курятины, залить кипятком и хорошо перемешать. Накрыть крышкой и готовить около 15 минут. Добавить морковь и картофель. Продолжать готовить под крышкой еще около 15 минут. Проверить специ и количество воды. Добавить, если нужно.

Подавать сразу с салатом.


No comments: