Yields 8 medium size wedges
7 tbsp (100 g) softened butter
1/2 cup (100 g) fine sugar
2 medium eggs
1 organic lemon (juice and zest)
1/3 cup (50 g) fine cornmeal
3/4 cup (80 g) ground almonds
1/3 cup (40 g) all-purpose flour
1 tsp baking powder
1 pinch of salt
Lemon Syrup:
3–4 tbsp (50 ml) lemon juice
1/4 cup (50 g) powdered sugar
1 teaspoon poppyseed
Powdered sugar for dusting
Preheat the oven to 350 °F (180 °C). Line the base of a 19 cm diameter springform pan with parchment paper and grease the sides.
Cream the butter and sugar in a bowl until light and fluffy. Add the eggs one at a time, beating well after each addition. Stir in the lemon zest and juice.
In a separate bowl, mix the cornmeal, ground almonds, flour, baking powder, and salt. Gradually fold the dry mixture into the wet ingredients until well combined.
Pour the batter into the prepared pan and smooth the top. Bake in the center of the oven for 30–35 minutes or until golden and a toothpick inserted into the center comes out clean. Remove from the oven and let it cool for a couple of minutes.
Heat the lemon juice and sugar in a small saucepan over low heat until the sugar is dissolved fully. Add poppyseed and mix again. Poke small holes with a toothpick into the cake and evenly brush the top with hot lemon syrup. Let the cake cool completely in the pan.
Dust with powdered sugar and garnish with lemon slices or fresh zest if desired.
Лимонный торт с кукурузной мукой
На 8 кусков среднего размера.
7 столовых ложек (100 г) размягченного сливочного масла
1/2 чашки (100 г) мелкого сахара
2 средних яйца
1 органический лимон (сок и цедра)
1/3 чашки (50 г) мелкой кукурузной муки
3/4 чашки (80 г) молотого миндаля
1/3 чашки (40 г) универсальной муки
1 чайная ложка разрыхлителя
1 щепотка соли
Лимонный сироп:
3–4 столовые ложки (50 мл) лимонного сока
1/4 чашки (50 г) сахарной пудры
1 чайная ложка мака
Сахарная пудра для посыпки
Разогреть духовку до 350 °F (180 °C). Дно разъемной формы диаметром 19 см застелить пергаментной бумагой и смазать бока маслом.
Взбить масло и сахар в миске до получения легкой и воздушной массы. Добавить яйца по одному, хорошо взбивая после каждого добавления. Добавить цедру и сок лимона.
В отдельной миске смешать кукурузную муку, молотый миндаль, муку, разрыхлитель и соль. Постепенно добавить сухую смесь к влажным ингредиентам и смешать до однородного состояния.
Вылить тесто в подготовленную форму и разровнять верх. Печь в центре духовки 30–35 минут или до золотистого цвета, а зубочистка, вставленная в центр, выйдет чистой. Достать из духовки и дать остыть пару минут.
Нагреть лимонный сок и сахар в небольшой кастрюле на слабом огне, пока сахар полностью не растворится. Добавить мак и еще раз перемешать. Зубочисткой сделать в торте небольшие дырочки и равномерно смазать верх горячим лимонным сиропом. Дать пирогу полностью остыть в форме.
Посыпать сахарной пудрой и по желанию украсить ломтиками лимона или свежей цедрой.
Recipe comes from https://www.instagram.com/p/DE-2x9tNfJU/
No comments:
Post a Comment