May 13, 2008

Dark Chocolate Pudding



Serves 2 to 4
Total Time 20 minutes

3 Tbsp. cornstarch, 5 Tbsp. sugar, 2 Tbsp. unsweetened cocoa powder 2 cups skim milk, 1 tsp. pure vanilla extract

In a saucepan, thoroughly combine the cornstarch, sugar, and cocoa. Add the milk and stir until very smooth. Cook on medium heat, stirring constantly, until the pudding comes to a boil. Then lower the heat and gently simmer, stirring continuously, for 3 or 4 minutes. Stir in the vanilla, pour the hot pudding into a decorative serving bowl or individual custard cups, and serve warm or chill for about 2 hours, until cold and set.

You can always replace the skim milk with whole milk for a richer pudding. And if you want a more intense chocolate hit, replace the cocoa powder with 2 or 3 ounces of high-quality semisweet chocolate, such as Scharffen Berger. Melt the chocolate separately, then whisk it into the other ingredients. Cook, stirring, until the mixture simmers and thickens. Add vanilla and serve.

Малокалорийный и быстрый шоколадный пудинг

На 2-4 порции.
Время приготовления: 20 минут.

3 столовые ложки кукурузного крахмала, 5 столовых ложек сахара, 2 столовый ложки порошка какао (лучше 1/2 чашки жидкого сладкого темного шоколада), 2 чашки нежирного молока, 1 чайная ложка эстракта ванили.

В небольшой кастрюльке смешать крахмал, сахар и какао (шоколад). Добавить молоко и перемешать. Поставить на средний огонь, постоянно помешивая, довести до кипения. Уменьшить огонь и кипятить 3-4 минуты. Жидкость начнет густеть. Не переставая помешивать, продержать пудинг еще 1-2 минуты на огне. Добавить ваниль и снять с огня. Разложить по декоративным стаканам и поставить в холодильник на 2 часа. Украсить взбитыми сливками и свежими фруктами.

Если Вы используете шоколад, то распустите его заранее.

Для тех, кто еще не знает о знаменитых книгах, изданными работниками Moosewood restaraunt в штате Нью Йорк, рекомендую познакомиться. Все книги продаются на http://www.amazon.com/. В моей кулинарной библиотеке уже 3 книги из этой серии.

Recipe from Moosewood Restaurant Low-Fat Favorites by Moosewood Collective

No comments: