September 25, 2012

Barley mango green salad


Couple weeks ago my Facebook friend Arie Dubov presented this salad to his friends. No matter how many people asked for a recipe, he did not release it. So, using his picture, I decided to create my own one. It's quite healthy, delicious and new for all of us, who used to eat barley kasha. Living in Soviet Union, many years ago we did not know that we can use a boiled barley for salads. Now I do 2 barley salads and really like. Barley is one of the historically proofed ingredients on Jewish kitchen. It's inexpensive, healthy (lots of fiber and protein) and nowadays, quick to cook. For just about 20-30 minutes, you will have a nice salad.

Barley mango green salad with Honey Dressing

Yield: 2 Servings
1/2 cup dry quick barley
2 cups cold water
5 cups torn salad greens
1/4 cup thinly sliced red onion
1/2 big California Green Mango, peeled, seeded, and cubed
1/4 cup salted peanuts, chopped.(optional)
Dressing
3 tablespoons olive oil
2 tablespoons rice vinegar
2 teaspoons honey
salt, black pepper to taste
 

Rinse barley, and place in a small bowl. Cover with water by about two inches, and let soak for about 20 minutes. Drain. Bring 2 cups water to a boil in a large heavy saucepan. Add barley, reduce heat, cover, and boil until tender but still firm to bite, about 20 minutes. Drain. Transfer to large wide bowl, tossing frequently until cool.
 

Whisk vinegar, olive oil, and honey in small bowl.
 

Mix greens, onion, and mango into barley. Add vinaigrette. Season with salt and pepper, toss to coat. Sprinkle with peanuts. Serve at room temperature.


Зеленый Салат из манго и перловки (ячменя) с медовым соусом.

Пару недель назад мой друг на Facebook Арье Дубов представил этот салат своим друзьям. Независимо от того, сколько людей попросили этот рецепт, он не раскрыл его. Таким образом, используя его фотографию, я решила создать свой собственный.
На : 2 порции

1/2 стакана сухой быстро разваривающейся перловки
2 стакана холодной воды
5 чашек листьев зеленого салата
1/4 чашки тонко нарезанного красного лука
1/2 большого плода Калифорнийского зеленого манго, мелко нарезанного
1/4 чашки мелко нарезанного соленого арахиса (по желанию)


 Соус
 3 столовые ложки оливкового масла
 2 столовые ложки рисового уксуса
 2 чайные ложки меда
 соль, черный перец по вкусу

Промыть ячмень, и поместить в небольшую миску. Залить водой примерно на два дюйма, и дать постоять в течение около 20 минут. Слить воду. Довести 2 стакана воды до кипения в большой тяжелой кастрюле. Выложить туда ячмень, уменьшить огонь, накрыть крышкой и варить до готовности, около 20 минут. Слить воду. Переложить в большую миску и дать остыть.
Перемешать уксус, оливковое масло и мед в небольшой миске.
Смешать зелень, лук, и манго с ячменем. Полить соусом. Попробовать, если нужно добавить соль и молотый перец. Посыпать арахисом. Подавать при комнатной температуре.


No comments: