April 23, 2015

Nutella Banana Bread


Nutella Banana Bread

The recipe comes from the newest cooking book by Marcy Goldman "The Baker's four seasons". I choose several recipes to try and will try all of them.  Today is a first one.

As always, Marcy's recipes are quite tasty and easy to make it. It's not very sweet and goes with coffee very good.  I started with this recipe because Nutella was on hand and wanted to see how Nutella would behave in banana dough. I satisfied. Now it's your turn to bake and enjoy banana bread with Nutella.

Serves 10.

1 cup mashed very ripe bananas
1 cup white sugar
2 tablespoons brown sugar
1/2 cup unsalted butter, softened
2 eggs
1 teaspoon pure vanilla extract
1/2 cup buttermilk
1 & 2/3 cup all-ourpose flour
1 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1/3 cup Nutella

Preheat oven to 350F. Line the bottom of the loaf pan with parchment paper.

In  a small bowl, hand mash bananas and set aside. In a mixer bowl, mix or cream the white and brown sugar and butter until well-blended. Add in the eggs, vanilla, buttermilk and bananas. Fold remaining flour, baking soda, salt and blend well.

Spoon two-thirds of the batter into the pan and top with dollops of Nutella (reserving 2 tablespoons Nutella). Marbleize the Nutella so that it swirls through the batter. Cover with remaining dollops of batter and the remaining Nutella.Sprinkle with sugar.

Bake 30 minutes and then lower temperature to 325F and bake until cake springs back when lightly presses with fingertips, about 45-50 minutes. Cool well before slicing. (I sliced on next day)



Банановый кекс с Нутеллой.

На 10 порций.

1 чашка банана-пюре (из 2 бананов)
1 чашка белого сахара
2 столовых ложки коричневого сахара
1/2 чашки (8 столовых ложек) сливочного масла комнатной температуры
2 яйца
1 чайная ложка ванильного экстракта
1/2 чашки кефира
1 + 2/3 чашки муки
1 чайная ложка соды
1/4 чайной ложки соли
1/3 чашки Нутеллы

Нагреть духовку до 350Ф (180Ц). Положить пергаментную бумагу на дно формочки, в которой Вы будете выпекать кекс. Обычно для бананового кекса есть специальные формочки прямоугольной формы.

В маленькой посуде, вилкой размять бананы до состояния пюре. В другой посуде смешать сахар и сливочное масло, добавить яйца, ванильный экстракт, кефир и бананы. Размешать и добавить муку, соду и соль. Все хорошо перемешать.

Вылить 2/3 теста в форму и выложить Нутеллу(оставить 2 столовые ложки). Ножом прокрутить Нутеллу до получения эффекта зебры. Вылить оставшееся тесто и выложить оставшуюся Нутеллу. Поставить в дуовку.

Печь 30 минут и уменьшить температуру до 325Ф анд печь еще 45-50 минут. Вынуть из духовки и полностью остудить. Нарезать на следующий день.


No comments: