September 25, 2017

Pistachio honey cake



3/4 cup (270g) honey
2/3 cup (150g) caster (superfine) sugar
1 tbsp brandy
1 tbsp lemon juice
1/2 cup (125ml) olive oil
2 eggs
155 g ricotta cheese (I used 2/3 cup)
2 cups (300g) self-raising flour (I used 2& 1/3 cups all-purpose flour + 1/2 teaspoon salt + 1 & 1/2 teaspoons baking powder)
1/2 tsp each of ground cinnamon, nutmeg and clove
1/4 cup (35g) shelled unsalted pistachio nuts
1 tbsp honey, extra


Stir honey, sugar, brandy and juice in small saucepan over heat until sugar dissolves; bring to the boil. Reduce heat, simmer, uncovered, 2 minutes. Cool 20 minutes.

Meanwhile, preheat oven to 300 F (150°C). Grease 14cm x 21cm loaf pan; line base and two long sides with baking paper.

Combine oil, eggs and cheese in large bowl; stir in sifted dry ingredients and cooled honey mixture. Spread mixture into pan; sprinkle with nuts.

Bake cake about 1 hour. Turn cake, top-side up, onto wire rack. Drizzle with extra honey; cool before cutting.

Фисташковый медовик

3/4 стакана (270 г) меда
2/3 стакана (150 г) сахара
1 ст.л. коньяка
1 ст.л. лимонного сока
1/2 чашки (125 мл) оливкового масла
2 яйца
155 г сыра рикотта (я использовал 2/3 чашки)
2 чашки (300 г) блинной муки (я использовала 2 и 1/3 чашки универсальной муки + 1/2 чайной ложки соли + 1 и 1/2 чайных ложки разрыхлителя)
1/2 ч.л. молотой корицы
1/2 ч.л. молотого мускатного ореха
1/2 ч.л. молотой гвоздики
1/4 стакана (35 г) мелко нарезанных несоленых фисташек
1 столовая ложка меда для поливки


Перемешать мед, сахар, коньяк и лимонный сок в маленькой кастрюле и на среднем огне довести до кипения. Уменьшите огонь и варить 2 минуты. Снять с огня и дать остыть до комнатной температуры, около 20 минут.

Нагреть духовку до 300 F (150 ° C). Смазать форму размерами 14 см х 21 см и выложить пергаментной бумагой, которую в свою очередь смазать растительным маслом.

Смешать оливковое масло, яйца и ricotta сыр в большой миске; перемешать с блинной мукой и специями, добавить ​​охлажденную медовую смесь. Выложить тесто в форму и посыпать фисташками.

Выпекать торт около 1 часа. Вынуть из духовки, дать немного остыть в форме и переложить на стойку до полного охлаждения. Полить медом.


Recipe comes from Food to Love

No comments: