November 10, 2017

Walnut Greek Yogurt Banana Bread (No Butter, No Oil)


Yields: 12 slices

1 1/2 cups (180 g) all-purpose flour
1 1/2 tsp baking soda
1/2 tsp sea salt
2 large eggs, lightly beaten
2 medium, ripe bananas (200 g or 1 cup mashed)
1/2 cup (115 g) plain or vanilla Greek yogurt
1/4 cup (60 ml) maple syrup
1/4 cup (50 g) brown sugar (If you plan to eat bread by itself, add more 1/4 cup of regular sugar)
1/3 cup walnuts, processed in food processor until small bits

Preheat your oven to 350 F (180 C), and lightly grease a 9 x 5 (23cm x 13cm) bread pan.

In a large bowl, combine flour, baking soda, and salt. Stir until well combined and set aside.
Lightly beat the eggs in a medium sized mixing bowl. Add mashed bananas, Greek yogurt, maple syrup, and brown sugar. Stir until well combined.

Pour the wet ingredients into the dry ingredients and stir gently. Add walnuts. mix but do not overmix.

Pour the batter into the loaf pan, spreading it out evenly, and bake for 35-40 minutes, or until a toothpick inserted into the middle comes out clean.
Remove from oven and let cool for about 10 minutes before transferring to a cooling rack to cool completely.



Банановый  кекс с орехами и без масла

На 6-8 человек

1 1/2 чашки (180 г) муки
1 1/2 чайной ложки соды
1/2 ч.л. соли
2 больших яйца, слегка избитые
2 средних, спелых банана (200 г или 1 чашка пюре)
1/2 чашки (115 г) обыкновенного или ванильного греческого йогурта
1/4 стакана (60 мл) кленового сиропа
1/4 стакана (50 г) коричневого сахара (если вы нравится более сладкийкек, добавьте еще 1/4 чашки обычного сахара)
1/3 стакана грецких орехов, обработанных в кухонном комбайне до крошхки

Разогреть духовку до 350 F (180 C) и слегка смазать форму размером 9 x 5 (23 см x 13 см).

В большой миске смешать муку, пищевую соду и соль.

Слегка взбить яйца в миске среднего размера. Добавить пюре из бананов, греческий йогурт, кленовый сироп и коричневый сахар. Перемешать.

Смешать  яичную-банановую  смесь и мучную, осторожно перемешать. Добавить грецкие орехи. Аккуратно перемешать.

Вылить тесто в приготовленную форму, равномерно распределить тесто  и выпекать в течение 35-40 минут, или до тех пор, пока зубочистка, вставленная в середину, не станет чистой.
Вынуть из духовки и дать остыть около 10 минут. Вынуть из формы и дать полностью остыть на стойке.


Recipe comes from Running with spoons

No comments: