May 30, 2023

Pasta With Blue Cheese and Walnuts (Lazy pasta from Leftovers)


Servings: 4

12 ounces fresh or dry pasta, cooked in advanced

3 tablespoons unsalted butter

1/2 cup (2 ounces) walnuts

6 ounces arugula leaves, preferably baby arugula

6 ounces gorgonzola dolce (may substitute other blue cheese), crumbled

Freshly cracked black pepper

Few drops lemon juice or cider vinegar (optional)

Add-ons: some leftovers of chicken, turkey or crabmeat. (optional)

Bring a large pot of water to a boil and cook the pasta according to package directions.

While the pasta is cooking, place a skillet over medium heat, add the butter and let it melt. Add the walnuts and cook, stirring occasionally, just until fragrant, about 2 minutes.

Meanwhile, tear the arugula leaves into 2 or 3 pieces, if not using baby arugula. Add arugula, some chicken to walnuts and sauté for about 1 minute. Remove from the heat.

Drain the pasta and return it to the pot. Add the walnut mixture, cheese and plenty of pepper, tossing until the cheese melts. If desired, add a few drops of lemon juice or vinegar and serve.;


Макароны или Лапша с сыром и грецкими орехами (Блюдо из остатков)

Порций: 4

Около 300-350 грамм свежей или сухой лапши или макарон, приготовленной заранее

3 столовые ложки несоленого сливочного масла

1/2 чашки (2 унции) грецких орехов

Около 200 грамм листьев рукколы, предпочтительно молодой рукколы

Около 200 грамм горгонзолы (можно заменить другим голубым сыром), раскрошенной

Свежемолотый черный перец

Несколько капель лимонного сока или яблочного уксуса (по желанию)

Дополнения: немного остатков курицы, индейки или крабового мяса. (по желанию)

Отварить лапшу или макароны согласно инструкции на упаковке.

Поставить сковороду на средний огонь, добавить сливочное масло. Выложить грецкие орехи на горячее растопленное масло и готовить, периодически помешивая, пока не появится аромат, около 2 минут.

Порвать листья рукколы на 2 или 3 части. Добавить руколлу, остатки курятины (по желанию) к орехам и пассеровать в течении минуты. Снять с огня.

Слить воду с макарон и вернуть их в кастрюлю. Добавить массу с грецкими орехами и сыр и много перца, перемешивая, пока сыр не расплавится. При желании добавить несколько капель лимонного сока или уксуса и подать.


Idea from "New Food Fast" by Donna Hay (Whitecap, 1999). 

No comments: