September 14, 2023

Rustic French Honey Cake


Makes 9 pieces
1 cup rye flour
1 cup unbleached cake flour
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon kosher salt
1/4 teaspoon ground nutmeg
1/8 teaspoon ground cloves
1/2 cup honey
2 large eggs
1/4 cup unsalted butter, melted
1/2 cup whole milk
1 cup prunes, chopped (I used 1/2 cup raisins mixed with 1 teaspoon all-purpose flour)


Preheat the oven to 350 F. Grease an 8 X 8 inch square cake pan. A parchment square in the bottom might be a good idea if you think the cake will stick to your pan. Grease the parchment too.

Sift the flours into a mixing bowl. Any large pieces of bran left in the strainer can be discarded. Add the baking soda, cinnamon, nutmeg, salt and cloves.

Add the eggs, honey, milk, and butter. Stir with a wooden spoon to combine. Add the prunes and stir to distribute them.

Pour the batter into the pan and bake for 35 minutes or until a cake tester poked into the middle of the cake comes out clean.

Remove it from the oven and let it cool. Dust with powdered sugar if desired. Serve.


Деревенский французский медовик

На 9 квадратных кусков среднего размера

1 чашка ржаной муки
1 чашка муки
2 чайные ложки пищевой соды
1 чайная ложка молотой корицы
1/2 чайной ложки кошерной соли
1/4 чайной ложки молотого мускатного ореха
1/8 чайной ложки молотой гвоздики
1/2 чашки меда
2 больших яйца
1/4 чашки (50 грамм) несоленого сливочного масла, растопленного
1/2 чашки цельного молока
1 чашки нарезанного чернослива (я использовала 1/2 чашки изюма, смешанного с 1 чайной ложкой муки)

Разогреть духовку до 350 F (180 Ц). Смазать жиром квадратную форму для торта размером 8 х 8 дюймов. Выложить пергаментной бумагой и смазать маслом.

Просеять муку в миску для смешивания. Добавить пищевую соду, корицу, мускатный орех, соль и гвоздику.

Добавить яйца, мед, молоко и масло. Перемешать деревянной ложкой. Добавить чернослив и перемешать все хорошо, чтобы распределить чернослив.

Вылить тесто в форму и выпекать 35 минут или пока тестер для торта, воткнутый в середину торта, не станет чистым.

Вынуть медовик из духовки и дать остыть. По желанию посыпать сахарной пудрой. Подать на стол.

Recipe from Food 52

No comments: