December 25, 2023

Quick Seed Bread


Yield 1 loaf about 14 servings

1 ½ cup all-purpose flour

½ cup whole wheat flour
¾ cup packed brown sugar
½ cup dry roasted sunflower kernels
⅓ cup flax seed meal
2 tablespoon sesame seed
2 tablespoon poppy seed
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon baking soda
½ teaspoon salt
1 egg
1 ¼ cup buttermilk
¼ cup vegetable oil
4 teaspoon sesame seed, poppy seed and/or dry roasted sunflower kernels


Preheat oven to 350 degrees F. Grease the bottom and 1/2 inch up sides of a 9x5x3-inch loaf pan; set aside.

In a large bowl stir together the flours, brown sugar, 1/2 cup sunflower kernels, ground flax seed, the 2 tablespoons sesame seed, the 2 tablespoons poppy seed, the baking powder, baking soda, and salt. Make a well in the center of the flour mixture; set aside. In a medium bowl beat egg with a fork; stir in buttermilk and oil. Add egg mixture all at once to flour mixture. Stir just until moistened (batter should be lumpy). Spread batter into prepared pan. Sprinkle with the 4 teaspoons seeds.

Bake in the preheated oven for 45 to 55 minutes or until a wooden toothpick inserted near the center comes out clean. Cool in pan on a wire rack for 10 minutes. Remove from pan. Cool completely on wire rack. Wrap and store bread overnight before slicing.


Быстрый хлеб с семечками

На 1 буханку, примерно 14 порций.
1 ½ чашки муки
½ чашки цельнозерновой муки
¾ чашки коричневого сахара
½ чашки сухих жареных семечек подсолнечника
⅓ чашки льняной муки
2 столовые ложки кунжута
2 столовые ложки мака
1 чайная ложка разрыхлителя
½ чайной ложки пищевой соды
½ чайной ложки соли
1 яйцо
1 ¼ чашки кефира
¼ чашки растительного масла

Разогреть духовку до 350 Ф (180 Ц). Смазать маслом дно и верхние стенки формы для выпечки размером 9x5x3 дюйма на 1/2 дюйма; отложить в сторону.

В большой миске смешать два вида муки, коричневый сахар, 1/2 чашки семечек, льняную муку, 2 столовые ложки кунжута, 2 столовые ложки мака, разрыхлитель, пищевую соду и соль. Сделать углубление в центре мучной смеси; отложить. В средней миске взбить яйцо вилкой; перемешать с кефиром и маслом. Добавить яичную смесь сразу в мучную смесь. Перемешать до увлажнения (тесто должно быть комковатым). Выложить тесто в подготовленную форму. Посыпать 4 чайными ложками семян.

Печь в разогретой духовке 45–55 минут или пока деревянная зубочистка, вставленная в центр, не будет выходить чистой. Остудить в форме на решетке в течение 10 минут. Вынуть из формы. Полностью остудить на решетке. Завернуть хлеб на ночь, прежде чем нарезать его.


Recipe from The Better Homes & Gardens Test Kitchen published on June 14, 2011

1 comment:

marguerite czarnecki said...

This bread is absolutely fantastic! I suggest to eat it with a good cheese, like Roquefort and some walnuts. Thank you very much for sharing this recipe.