July 26, 2024

Cheesy Salad with Wilted Zucchini


Yield 2 servings as a side dish

1 medium (about1 lb.) zucchini, cut into small-to-medium cubes
2 medium garlic cloves, minced
2-3 tablespoons fresh herbs, finely chopped (parsley, dill)
1/2 teaspoon lemon juice
2 green onions, thinly sliced
1/2 cup thinly shredded soft cheese such as mozzarella
3 tablespoons mayonnaise<
Salt and black pepper to taste
White and black sesame seeds for sprinkling
Boiling water


Place cubed zucchini in a large plastic bowl and cover with boiling water. Sprinkle lightly with salt and cover with a paper towel. Set aside for about 7 minutes to make zucchini wilted.

In a medium bowl, mix garlic, herbs, lemon juice, and green onions. Spread and press with the back of a spoon. Add cheese. Drain the water out of the zucchini as much as possible by hand and add to the prepared mixture. Add mayonnaise and mix well. Leave on a kitchen counter for about 30 minutes.

Check for spices, and add if needed. Sprinkle with sesame seeds and serve immediately.


Салат с сыром и вялеными свежими кабачками

На 2 порции в качестве гарнира.

1 средний (около 500 грамм) кабачок, нарезанный на мелкие или средние кубики
2 средних зубчика чеснока, измельченных
2-3 столовые ложки мелко нарезанной свежей зелени (петрушка, укроп)
1/2 чайной ложки лимонного сока
2 зеленых лука, тонко нарезанных
1/2 чашки тонко натертого мягкого сыра, например моцареллы
3 столовые ложки майонеза
Соль и черный перец по вкусу
Семечки белого и черного кунжута для посыпки.
Кипящая вода

Выложить нарезанные кубиками кабачки в большую пластиковую миску и залить кипятком. Слегка посыпать солью и накрыть бумажным полотенцем. Оставить примерно на 7 минут, чтобы кабачки подварились в горячей воде.

В средней миске перемешать чеснок, зелень, лимонный сок и зеленый лук. Прижать тыльной стороной ложки, чтобы чеснок и лук отдали сок. Добавить сыр. Слить воду из кабачков максимально вручную и добавить к приготовленной смеси. Добавить майонез и хорошо перемешать. Оставить на кухонном столе примерно на 30 минут.

Проверить на соль и перец. Добавить их при необходимости. Посыпать кунжутными семечками и сразу подать.


Recipe comes from 



No comments: