May 07, 2008

It's about pancakes, crepes and latkes.


News about pancakes, including commentary and archival articles published in The New York Times.

Please, read it in "New York Times"

May 05, 2008

Ellie Krieger's New Way Pantry


Watch it


The host of the Food Network show Healthy Appetite shares tips from her new book, The Food You Crave, and talks about the secret of her food philosophy

May 04, 2008

Banana-Pecan Biscotti


Banana-Pecan Biscotti

1 dozen (serving size: 1 biscotto)


1 3/4 cups all-purpose flour, 1/2 cup sugar, 1 teaspoon baking powder, 1/4 teaspoon salt, 1/3 cup mashed very ripe banana (about 1 banana), 1 tablespoon vegetable oil, 1 teaspoon vanilla extract, 1 large egg, 1/3 cup chopped pecans, toasted Cooking spray

Preheat oven to 350°.

Lightly spoon flour into dry measuring cups, and level with a knife. Combine the flour, sugar, baking powder, and salt. Combine banana, oil, vanilla, and egg in a medium bowl; stir in flour mixture and pecans (dough will be sticky).

Turn dough out onto a lightly floured surface; shape dough into 2 (8-inch-long) rolls with floured hands. Place rolls on a baking sheet coated with cooking spray; flatten to 1/2-inch thickness.

Bake at 350° for 23 minutes. Remove rolls from baking sheet; cool 10 minutes on a wire rack. Cut each roll diagonally into 12 (1/2-inch) slices. Place slices, cut sides down, on baking sheet. Reduce oven temperature to 250°; bake 15 minutes. Turn cookies over; bake an additional 15 minutes (cookies will be slightly soft in center but will harden as they cool). Remove from baking sheet; cool completely on wire racks.

Банановые бискотти



На 12 печений.

1 3/4 чашки муки, 1/2 чашки сахара, 1 чайная ложка разрыхлителя, 1/4 чайной ложки соли, 1/2 чашки банана-пюре (1 банан), 1 столовая ложка подсолнечного масла, 1 чайная ложка ванильного экстракта, 1 яйцо, 1/3 чашки размолотый орех-пекан.

Нагреть духовку до 350Ф. Приготовить дечку для выпечки печенья.

Смешать муку, разрыхлитель и соль. В другой посуде смешать банан, масло, ванильный экстракт и орехи. Добавить мучную смесь и замесить тесто. Присыпьте руки мукой и соберите тесто в шар. Раскатайте тесто в форме прямоугольника со сторонами 40-45 см и 5-7 см После того, как тесто будет раскатано, положите его на противень и запекайте при температуре 180С 35 минут. Выньте тесто из духовки и оставьте при комнатной температуре на 10 минут. Остывшее тесто разрежьте на полоски шириной 2 - 2,5 см.Переверните бискотти невыпеченной стороной вверх и выпекайте еще 15-20 минут при температуре 250Ф. Несколько минут выпекайте бискотти, перевернув их на боковые стороны. Выньте из духовки и остудите.

На водяной бане растопите шоколад со 2-3 столовыми ложками молока, постоянно помешивая, пока масса не станет однородной. Обмакивайте каждое печенье в шоколад. Дайте глазури застыть и подавайте к столу.

Recipe from Cooking Light

April 29, 2008

Cheesecake Pops


It sounds SUPER DELISIOUS for kids. I did not try them because of the last Seder, but now we should try to have a FUN.

Two ideas to explore:

Try them from scratch

Try them from cheesecake leftovers

April 21, 2008

Black Bean Brownies (Passover and non-Passover)


Black Bean Brownies (Passover and non-Passover)
1/2 cup cocoa, 1/2 cup butter or margarine, 1 cup white sugar, 1/2 cup honey, 1 cup cooked black bean puree, 2 bananas, 4 eggs, 1 cup all-purpose flour (for Passover use Passover Cake meal), 1 teaspoon salt, 1 teaspoon baking powder



Mix cocoa, butter, sugar, black bean puree, bananas and eggs together in a food processor until well blended.

Sift dry ingredients together and stir into wet mixture. Grease a 9 x13 inch pan with cooking spray and pour the batter into the pan. Bake 40 minutes at 350 degrees or until done.

Американские шоколадные пирожные с черной фасолью

1/2 чашки кокоа-порошка, 1/2 чашки растопленного сливочного масла или маргарина, 1 чашка сахара, 1/2 чашки меда, 1 чашка пюре черной фасоли, 2 банана, 4 яйца, 1 чашка муки (на Пасху использовать Passover Cake Meal), 1 чайная ложка соли, 1 чайная ложка разрыхлителя

Всыпать в кухонный комбайн кокоа-порошок, сахар, мед, масло, пюре черной фасоли, 2 банана, 4 яйца. Все прокрутить до однородной консистенции. Добавить муку, соль и разрыхлитель, предварительно смешанные. Все хорошо перемешать. Вылить жидкое тесто в дечку размером 9 х 13 инчей. Поставить в духовку, предварительно нагретую до 350Ф и печь 40 минут до полной готовности.

BEANS AGAINST CANCER?

Research has found genetic mutations leading to colorectal cancer in Jewish people of Ashkenazi descent. In fact, Ashkenazi Jews are two-to-three times more likely to develop colorectal cancer than are members of the general population. This is part of the reason why colorectal cancer is the leading cause of cancer deaths in Israel.

According to Ralph W. Moss, Ph.D, Mexican dry bean consumption (much of which is of antioxidant-rich black beans) is 33 pounds per year, more than five times the US total. Perhaps not coincidentally, Mexico has just 30 percent of the US colon cancer mortality rate. This fact brought me to the idea to create my own "black-bean" brownie recipe. Initially I found similar recipe on "A Dietician's Cancer Story". Later I reworked the recipe and used for Passover.

Celebrating Holidays, we have to think about QUALITY of OUR LIFE!

Bean, appetit!

April 19, 2008

Gefilte Fish (american way)


Gefilte Fish (american way)

This is one of the my favourite recipes. Try and you will love it.

2/3 cup dry white wine, 2 1/2 quarts water, 2 large carrots, peeled and sliced diagonally in 1-inch pieces; 3 ribs of selery, slices diagonally in 1-inch pieces; 1 large onion, peeled and shopped, 1 bay leaf, 1/2 bunch Italian parsley, tied with string; 1 teaspoon salt, black pepper by taste, 1 1/2 pounds frozen, ready-to-cook gefilte fish, 2-3 large potatoes;

Combine wine, water, carrots, onion, bay leaf, parsley, salt, pepper. Bring to boil, reduce the heat and simmer 30 minutes uncovered.

Add frozen fish roll in it's paper wrapping and simmer for 1 hour.
After an hour, add potato slices and continue cooking 30 minutes. Remove from the heat and allow to cool in the cooking liquid. remove the fish roll and peel off the paper. Wrap in plastic wrap, then foil, and chill at least overnight before serving.
Many brands of frozen gefilte fish are available in many supermarkets. I use this one:

Фаршированная рыба по-американски

2/3 чашки белого сухого вина, 10 чашек воды, 2 больших морковки, почишенной и порезанной по диагонали на средние кусочки, 1 большая головка лука, мелко порезанная; 1 лабровый листок, 1/2 пучка свежей итальянской петрушки, 1 чайной ложки соли, черный молотый перец по вкусу, 600 грамм замороженного рыбного филе(ready-to-cook gefilte fish), 2-3 картофелины, желательно большие.

Влить в кастрюлю вино и воду. Добавить туда морковь, лук, лавровый лист, петрушку, соль и перец. Поставить на огонь, довести до кипения и медленно варить в течении 30 минут.

Положить в кипящую жидкость замороженное рыбное филе (ни в коем случае не размораживать, и не снимать внутренней пленки). Варить в винном растворе около 1 часа. Потом добавить картофель и варить еще 30 минут.

Снять с огня и дать остынуть, потом вынуть рыбное филе из кастрюли и снять пленку. Обернув в прозрачную пищевую пленку, положить рыбу в холодильник на ночь. Подавать с холодными закусками.

Recipe from "Deliciously Healthy Jewish Cooking" by Harriet Roth

April 16, 2008

Delicious Passover

The editors of the Dining section in "The New York Times" propose ideas for your Passover meal.

Please read it