April 14, 2017

Easy Pickled Fried Peppers


This recipe makes peppers, which are good by itself and for salads, relishes and pate.

20-25 mini sweet peppers or 8-10 medium sweet multi colors peppers, washed and pricked by fork
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon salt
2 teaspoons sugar
2 gloves garlic, minced
2 tablespoons finely chopped parsley or dill
100 ml 5% white vinegar
200-250 ml boiling water
4 cups glass jar with a lid

Heat the oil in a large frying pan. Add peppers and cook the peppers over medium heat until they begin to soften and brown, stirring often, about 10 minutes. While peppers fry, in a small bowl, mix salt, sugar and vinegar. Add garlic and parsley to a jar, then add fried peppers, pour vinegar mixture and hot water. Close the lid and shake very well. leave on a counter to cool for a couple hours, after keep refrigerated for 2 days until peppers will be ready to use.


I made a very tasty relish with fresh tomatoes, red onion, and marinated peppers. Works just good for any sandwiches.


Быстрые жареные маринованные сладкие перцы

Публикую текст в оригинале от хозяйки, которая всем советует приготовить этот рецепт.
"перец сладкий-12 шт (я думаю, что 8-10 достаточно)
соль-1 ч.л
сахар-2 ст.л
уксус 9%-60 мл
чеснок-1-2 зубчика
зелень(укроп,петрушка)
растительное масло-для обжарки перца
кипяток-200-250 мл(примерно)

В литровую баночку положите сахар,соль добавьте уксус,пару зубчиков чеснока и пару веточек(зелени)

Перец необходимо наколоть(ножем или вилкой),слегка срезать хвостик,семена не убирать

Обжарить под крышкой на растительном масле,со всех сторон,до румянца.Берегите руки при обжарке.

Весь перец положите в литровую баночку"до плечиков" и залейте сверху кипятком.Слегка накройте крышечкой,дайте полностью остыть маринаду.Затем уберите баночку в холодильник на сутки-двое(предварительно покачайте в руках,чтобы растаял сахар и соль)

При подаче посыпаю зеленью и мелко-рубленным чесноком."

April 12, 2017

Cranberry-Walnut torte (Passover-friendly and pareve)


Stunny texture, keep moist for several days, not too sweet, very delicate and good for tea or coffee.

Butter or vegetable oil for greasing
2 cups dried cranberries
3 tablespoons orange juice
2 cups walnuts halves
3/4 cup granulated sugar
1 tablespoon orange zest
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon cardamon
1/2 teaspoon allspice
7 eggs, separated
1/2 teaspoon salt
Confectioners' sugar for dusting

Preheat oven to 325 F. Grease a 9- or 10-inch spring form pan with butter or vegetable oil and line the bottom with parchment paper.

Combine cranberries and orange juice in a bowl and let soak for 30 minutes.
Meanwhile spread the walnuts on a baking sheet and toast in the oven about 10 minutes, shaking the pan halfway through to mix the nuts. Set aside and cool.

Drain cranberries, reserving any excess juice. Place nuts, 1/4 cup of sugar and cranberries into a food processor and pulse until all are finely chopped. Place the mixture in a medium bowl and stir in the orange zest and spices. Set aside.

In a large bowl, use an electric mixer to beat egg yolks with another 1/4 cup sugar until light and fluffy, about 4 minutes. Set aside. Wash and dry the beater thoroughly. In another bowl, beat together egg whites, reserved orange juice. Slowly add 1/4 cup of sugar, 1/2 teaspoon of salt and beat until semi stiff peaks form. Fold the egg whites into the egg yolks, stir in the cranberry-walnut mixture until combined.

Turn the batter into the prepared pan and bake 45-60 minutes. If the cake is getting too brown on a top, tent with aluminum foil. To serve, dust with confectioners' sugar. Store in a room temperature covered with wax paper.  It will be good for a couple days.




Торт с сушеной клюквой и грецкими орехами  

сливочное или растительное масло для смазки
2 чашки сушеной клюквы
3 столовые ложки апельсинового сока
2 чашки половинок грецких орехов
3/4 чашки сахара
1 столовая ложка свежей апельсиновой цедры
1/2 чайной ложки корицы
1/2 ч.л. кардамона
1/2 чайная ложка душистого перца
7 яиц, отделить белки от желтков
1/2 чайной ложки соли
Сахарная пудра для посыпки

Разогреть духовку до 325F (140-150Ц). Смазать маслом разъемную круглую форму(диаметр 22-25см) и выстелить дно пергаментной бумагой.

Смешать клюкву и апельсиновый сок в миске и оставьте на 30 минут, иногда перемешивая.
Тем временем выложить грецкие орехи на деко и пожарить в духовке приблизительно 10 минут, встряхнув деко через 5 минут жарки. Вынуть из духовки и дать остыть.

Отцедить клюкву и сохранить сок для белков.

Положить орехи, 1/4 чашку сахара и клюкву в кухонный комбайн и пульсировать до того, пока все превратится в мелкую крошку. Выложить смесь в небольшую посуду, дабавить специи и апельсиновую цедру.

В большой миске электрическим миксером взбить яичные желтки с 1/4 чашки сахара до легкого и пушистого состояния, около 4 минут. Отложить миску с желтками в сторону.

Тщательно вымыть и высушить мешалки. В другой миске тем же миксером с чистыми мешалками взбить яичные белки, добавив апельсиновый сок. Медленно добавить 1/4 чашки сахара и 1/2 чайной ложки соли и взбивать до образования полутвердых пиков. Добавить яичные белки в яичные желтки, аккуратно перемешать и добавить клюквенно-ореховую смесь.Еще раз перемешать.

Вылить тесто в подготовленную форм и печь 45-60 минут. Если торт становится слишком коричневым, накройте верх алюминиевой фольгой. Вынуть из духовки, остудить и посыпать сахарной пудрой. 


Recipe come from "How to bake everything" by Mark Bittman

April 09, 2017

Carrot Cake Charoset Truflles


Make 24 medium balls

1 cup raw unsalted walnut halves
1 cup pecans
1 cup pitted medjool dates
1/2 cup dried unsweetened pineapple
1 cup unsweetened shredded coconut, plus extra for coating (if desired)
1 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon ground ginger
1/4 teaspoon nutmeg
1/4 teaspoon kosher salt
1 1/2 cups finely shredded carrots


Place walnuts, pecans, dates, and pineapple in a high-power food processor. Process until almost paste-like. Add 1 cup coconut, cinnamon, ginger, nutmeg, and salt. Process until combined. Turn mixture out into a bowl.

Use a paper towel to blot excess water from carrots. Add carrots to date mixture and mix to combine. Form mixture into 24 round truffles; roll in shredded coconut flakes to coat, if desired. Chill until firm, about 30 minutes.

Recipe comes from Cooking Light

April 05, 2017

Passover Hazelnut Sandwich Cookies with Chocolate filling


Makes 18-20 sandwich 2-inch cookies (not very thin)

2 cups hazelnuts
1 cup sugar
2 sticks (1 cup) unsalted pareve Passover margarine,  room temperature
4 large egg whites, room temperature
6 tablespoons matzo cake meal
6 tablespoons potato starch
Filling
6 ounces pareve Passover semi-sweet chocolate, chopped
4 tablespoons pareve Passover margarine, room temperature

Preheat oven to 350F. Line 2 large cookie sheets with parchment paper.

Place the nuts and sugar in a food processor and process until mixture resembles coarse meal.
Place the margarine in a large mixer bowl, and beat with electric mixer until light and creamy. Add nut-sugar mixture and beat until mixed and light. Add egg whites and beat for about 3 minutes until very fluffy.

Sift matzo meal and potato start together and add to above mixture until just incorporated.

Using a rounded teaspoon, form mounds about 2-inch in diameter and place on cookie sheet about 2-inch apart. Make the mounds as round as possible.

Bake in the oven 10 to 20 minutes until wafer edges are well browned. Remove the parchment paper to a cooling rack and let the cookies cool completely on the parchment paper. the cookies should be crisp when cool.

For filling, microwave margarine and chocolate pieces together for 30 second on high. Remove from microwave, stir and mash until all chocolate is melted.
Spread the flat side of cookie with a thing layer of chocolate and top with the flat side of another cookie. Repeat with remaining cookies.


Recipe from "Passover Desserts" by Penny W. Eisenberg published in 1996. Yes, I own this book.  I had lefovers of chocolate and 4 egg yolks, so I decided to make a quick chocolate-covered pretzels. See my next post.


Quick chocolate-covered pretzels


Making Passover hazelnut sandwich cookies, I had some leftovers of chocolate filling and four egg yolks. So, I decided to make a quick chocolate-covered pretzels.

Make 30 small pastries.

1 & 1/2 cup all-purpose flour
2 tablespoons butter, cut into small pieces
2 tablespoons sour cream
4 egg yolks
1 tablespoon sugar
zest of 1/2 medium lemon

Preheat the oven to 350F. Line large cookie sheet with parchment paper.

Add flour and butter to a large bowl. Rub butter into flour and add yolks, sour cream , sugar and lemon zest. Make a dough. Divide dough into 30 equal pieces. With lightly floured hands, roll each piece of dough into a 7 inch long rope.  Make a pretzel and place on cookie sheet. Repeat with remaining pieces of dough. Bake 20-25 minutes. Cool to a room temperature and dip the one side into chocolate. Leave on a cooling rack to dry up the chocolate.

Мини-крендели с шоколадной глазурью.

Делая пасхальное печенье с фундуком, у меня остаталась шоколадная глазурь и четыре яичных желтка. Я решила сделать быстрые мини-крендели с шоколадной глазурью.

На 30 маленьких печенья

1 & 1/2 чашка муки
2 столовые ложки сливочного масла, нарезанные на небольшие кусочки
2 столовые ложки сметаны
4 яичных желтка
1 столовая ложка сахара
свежая цедра из 1/2 среднего лимона

Разогреть духовку до 350F. Выстелить пeргаментной бумагой большое деко.

Добавить муку и масло в большую миску. Растереть масло с мукой, добавить желтки, сметану, сахар и лимонную цедру. Замесить тесто. Разделить тесто на 30 равных частей. Каждый кусок раскатать в веревку длиной 18-20 см. Сделать крендель и положить на деко. Выпекать 20-25 минут. Остудить до комнатной температуры и верхнюю сторону покрыть шоколадом. Оставить на подносе до застывания шоколада. .


April 03, 2017

Passover spicy chicken


14 ounces (400 grams) chicken thighs
1 1/2 tablespoons maple syrup
1 tablespoon soy sauce
1 tablespoon sriracha (I used 1 & 1/2 teaspoon chili-garlic sauce)
1 tablespoon white wine
1 teaspoon fresh ginger, grated
cilantro, for garnish

Cut the chicken into bite-size pieces and then season lightly with salt.

Combine the maple syrup, soy sauce, sriracha, white wine and ginger in a bowl and stir together.
Add the chicken to a room temperature non-stick pan in a single layer with any bits of fat facing down, and then put it over medium high heat. This gives the fat a chance to render out so you don’t need to add any extra oil.

Once the chicken is browned on one side, flip each piece, and brown the other side.
Add the sauce, and turn up the heat to high. Bring the sauce to a boil, tossing the chicken occasionally to coat evenly with the sauce as it thickens.

The chicken is done when there’s no sauce left in the pan. Garnish with cilantro and serve.


Recipe come from PBS Fresh taste

March 30, 2017

Buttermilk cabbage latkes


Makes 17-19 medium size pancakes

1/4 medium green cabbage head,(almost 2 cups shredded cabbage) cut into medium chunks
2 large eggs, room temperature
1 teaspoon salt
1 teaspoon sugar
1 cup (250 ml) buttermilk or kefir
1/2 teaspoon baking soda
1 & 1/4 cup all-purpose flour
2 tablespoons parsley, finely chopped
Black pepper to taste
Vegetable oil for frying

Sauce for 5 pancakes
2 tablespoons sour cream
1 tablespoon mayonnaise
1 teaspoon grainy mustard

Place cabbage into bowl of food processor and process until small pieces. Add eggs and process again for 10-20 seconds. The mixture will be almost a paste, but with pieces. In a small bowl mix flour with baking soda and put aside.  Pour cabbage mixture into a medium bowl, add salt, buttermilk, sugar and mix very well. Slowly add flour mixture to cabbage mixture and make a dough with a spoon. The dough is a standard pancake dough. Add parsley and black pepper.

Heat a heavy griddle or fry pan which is greased with a vegetable oil. The pan is hot enough when a drop of water breaks into several smaller balls which 'dance' around the pan. Pour a small amount of batter (approx  2 tablespoons) into pan. When bubbles appear on surface and begin to break, turn over and cook the other side.

Mix all sauce ingredients and serve with latkes.


Капустные оладьи

На 17-19 среднего размера оладий

1/4 среднего кочана зеленой капусты (почти 2 чашки нарезнанной капусты), нарезать на среднии куски
2 яйца
1 чайная ложка соли
1 чайная ложка сахара
1 стакан (250 мл) пахты или кефира
1/2 чайная ложка пищевой соды
1 и 1/4 чашки муки
2 столовые ложки петрушки, мелко нарезанной
Черный перец по вкусу
Растительное масло для жарки

Соус на 5 оладий

2 столовые ложки сметаны
1 столовая ложка майонеза
1 чайная ложка зернистой горчицы

Положить куски капусты в чашу кухонного комбайна и прокрутить до образования мелких кусочков. Добавить яйца и снова прокрутить в течении 10-20 секунд. Смесь будет почти пастообразной, но с маленжкими кусочками. В маленькой миске смешать муку с содой и отложить в сторону. Вылить капустную смесь в среднюю миску, добавить соль, пахту, сахар и хорошо перемешайть. Медленно добавить мучную смесь и ложкой замешать тесто. Тесто представляет собой стандартное тесто для блинов. Добавить петрушку и черный перец.
Нагрейть тяжелую сковородку и слегка полить растительным маслом. Выложить столовой лоькой оладьи и пожарить с двух сторон. Смешать все ингридиенты для сауса и подать с теплыми оладьями.

March 22, 2017

Vegan Creamy Curried Cauliflower Soup



Serves 6 to 8

2 tablespoons extra-virgin olive oil, plus more to serve
2 medium white onions, thinly sliced
1/2 teaspoon kosher salt, plus more to season
4 cloves garlic, minced
1 large head of cauliflower (about 2 pounds), trimmed and cut into florets
4 1/2 cups low-sodium vegetable broth or water
1/2 teaspoon ground coriander
1/2 teaspoon ground turmeric
1 1/4 teaspoons ground cumin
1 cup coconut milk
Freshly ground black pepper, to season
1/4 cup roasted cashew halves, for garnish (optional)
1/4 cup finely chopped Italian parsley, for garnish (optional)
Red pepper flakes, for garnish (optional)
I used 2 tablespoon of canned salsa for garnish (works pretty good)

Heat oil in a large pot over medium heat until shimmering. Cook the onions and 1/4 teaspoon salt until onions are soft and translucent, 8 to 9 minutes. Reduce heat to low, add garlic, and cook for 2 additional minutes. Add cauliflower, broth or water, coriander, turmeric, cumin, and remaining 1/4 teaspoon salt. Bring to a boil over medium-high heat, then reduce the heat to low. Simmer until cauliflower is fork-tender, about 15 minutes.

Working in batches, purée the soup in a blender until smooth and then return the soup to the soup pot. (Alternatively, use an immersion blender to purée the soup right in the pot.) Stir in the coconut milk and warm the soup. Taste and add more salt, pepper, or spices if you’d like.
To serve, ladle the soup into bowls and garnish with a handful of toasted cashews, a few springs of parsley, sprinkle of red pepper flakes, and a dash of olive oil to top.


Recipe comes from The Kitchn