September 29, 2021

Eastern European Honey Walnut Bars with Lemon Syrup


Yields 16 medium bars 

8 tablespoon salted butter, room temperature and softened

1/3 cup sugar

3 egg yolks

1 teaspoon vanilla

1/2 teaspoon rose water

1/4 teaspoon Himalayan salt

2 cups flour, sifted

1/2 teaspoon baking powder

1 cup walnuts, toasted and finely chopped  

¼ cup honey 


Lemon Syrup

1/3 cup fresh lemon juice

1/3 cup sugar

Preheat oven to 325 F. 

In a large mixing bowl, combine the butter and sugar and whip with an electric mixer until light and fluffy, about 3-5 minutes. Add the egg yolks, vanilla extract, rose water, and salt and mix well. Add half the flour, baking powder and blend in. Add the remaining flour and blend in again.

Divide dough into 2 equal pieces and place one of them into the refrigerator.

Line an 8x8 baking pan with parchment paper letting two sides (opposite) lap over the edges. Put half of the mixture into the pan and press down well using your hands or a flat-surfaced cup covered with plastic wrap.

In a medium skillet over medium heat, heat walnuts until browned and fragrant, stirring occasionally, about 2 to 5 minutes. Remove from skillet and chop.

In a large bowl, add walnuts and drizzle the honey over. Mix well. Put the mixture on the dough and spread it all over evenly.

Remove the dough from the refrigerator. Roll out a bit and press pieces on top of filling.

Bake in an oven for about 25-30 minutes. Remove to a cooling rack.

For the syrup, in a small saucepan over medium heat, heat the lemon juice and sugar until the sugar is completely dissolved. Once dissolved, continue to cook for 5-7 more minutes. Remove from the heat and set aside.

Poke holes all over the warm bars with a skewer or fork. Using a pastry brush, generously glaze with syrup. When cooled, cut into squares.

Пирожные с медом, грецкими орехами и лимонным сиропом по-европейски

На 16 средних пирожных

8 столовых ложек сливочного масла, комнатной температуры, размягченного (115 грамм)

1/3 чашки сахара

3 яичных желтка

1 чайная ложка ванили

1/2 чайной ложки розовой воды

1/4 чайной ложки гималайской соли

2 чашки просеянной муки

1/2 чайной ложки разрыхлителя

1 чашка грецких орехов, поджаренных на сухой сковороде и мелко нарезанных

¼ чашки меда

Лимонный сироп

1/3 чашки свежего лимонного сока

1/3 чашки сахара

Разогреть духовку до 325 F.

Выложить масло и сахар в большую миску, взбить миксером до получения легкой пышной массы примерно 3-5 минут. Добавить яичные желтки, экстракт ванили, розовую воду и соль, хорошо перемешать. Смешать муку с разрыхлителем и добавить половину мучной смеси к яичной. Добавить оставшуюся муку и снова перемешать.

Разделить тесто на 2 равные части и положить одну в холодильник.

Выстелить форму для выпечки 8x8 дюймов пергаментной бумагой так, чтобы две (противоположные) стороны перекрывали края. Выложить половину теста в форму и хорошо утрамбовать.

В сковороде среднего размера и на среднем огне поджарить грецкие орехи до коричневого цвета и появления аромата, периодически помешивая, около 2–5 минут. Снять с огня, дать немного остыть и нарезать на мелкие кусочки.

В большую миску добавить нарезанные грецкие орехи и мед. Хорошо перемешать. Выложите смесь на тесто и равномерно распределить.

Достать тесто из холодильника. Немного раскатать и выложить на начинку. Немного утрамбовать.

Печь в духовке около 25-30 минут. Убрать на стойку.

Для прогтовления сиропа, в маленькой кастрюле на среднем огне нагреть лимонный сок и сахар до полного растворения сахара. После растворения варить еще 5-7 минут. Снять с огня и отставить немного остыть.

С помощью вилки или шпажки сделать дырочки на поверхости испеченных пирожных. С помощью кондитерской кисти обильно нанести сироп на верхнуй слой пирожных. Когда остынет, нарезать квадратами.


Idea come from Ally Kitchen


September 22, 2021

Arugula & Watermelon Salad with Sumac Dressing


Servings 4

¼ cup lemon juice

1 teaspoon ground sumac

1 teaspoon honey

1 clove garlic, grated

¼ teaspoon salt

¼ cup extra-virgin olive oil

5 ounces baby arugula (8 cups)

2 cups watermelon pieces

4 ounces feta cheese, preferably sheep's-milk, crumbled

1 cup fresh mint leaves, torn (I used 1/2 teaspoon ground dry mint)

¼ cup pine nuts, toasted


Whisk lemon juice, sumac, honey, garlic, and salt in a large bowl. Gradually whisk in oil until combined. If you use dry mind, add it.

Place the nuts in a dry skillet (no oil) over medium heat. Heat, shaking the pan and stirring often with a wooden spoon until the nuts are fragrant and golden brown, about 3 minutes. Remove from the heat and let cool off.

In a large bowl, add arugula and pour over 1 teaspoon of dressing. Gently toss.

In a medium bowl, add the rest of the dressing, watermelon, and feta. Mix well. Add to a bowl with arugula. Plate it and sprinkle it with nuts.


Idea for the recipe comes from EatingWell Magazine, July/August 2021

September 15, 2021

Cheesy Plum Mini Galettes


Yields 6 medium pastries

Dough

1 cup all-purpose flour

1/2 teaspoon baking powder

1/2 cup spelt flour

1/2 cup (8 tablespoons) butter

1 tablespoon sugar

1 egg

4 oz. soft goat cheese

Filling

14 Italian plums *, pitted and quartered

1 tablespoon almond flour + more for sprinkling

1 tablespoon dry breadcrumbs

1 tablespoon brown sugar + more for sprinkling

Egg wash

1 egg, lightly beaten

2 tablespoons milk

sesame seeds for sprinkling


For galette dough,

* Italian plums are smaller in size than regular plums.

Line a large baking sheet with parchment paper. Freeze with vegetable oil and non-stick baking spray.

For the crust, in a medium bowl, mix all-purpose flour and spelt flours. Add baking powder and mix again.

Place softened butter and sugar into a large mixing bowl. Mix, using a hand mixer on medium speed for 1-2 minutes, or until the butter mixture is a pale yellow, light, and fluffy. Use a rubber spatula to scrape the sides of the bowl once or twice while mixing. Add egg and beat again. Sprinkle small pieces of goat cheese on top of the mixture and beat again until everything is incorporated. Add flour mixture and knead a dough.

Wrap the dough into plastic wrap and refrigerate for about 1 hour.

Preheat oven to 350 F (180 C).

For the filling, mix plums, breadcrumbs, almond flour, and brown sugar.

Remove dough from the refrigerator and divide it into six equal pieces. Roll each into a 6-inch circle and sprinkle with almond flour. Arrange the plum slices (about 5) on top in overlapping concentric circles to within about 2-inch in off the edge. Fold the edges of the dough over the plums in a free-form fashion, working your way around and creating pleats as you go.

For the egg wash, mix egg and milk. Prepare a pastry brush.

Transfer the galette to a prepared baking sheet and brush with egg wash. Repeat with other pieces of the dough.

Bake for about 12-14 minutes on a lower shelf in the oven. Take the baking sheet from the oven. Quickly rush pastries with egg wash again and sprinkle with brown sugar and sesame seeds. Continue baking for about 12-14 minutes on an upper shelf in the oven.

Take pastries from the oven and cool completely. Serve warm or at room temperature.

September 10, 2021

Quick Warm Salad with Wilted Cabbage and Chicken in Asian Style

Yields 2 servings

1 teaspoon vegetable oil

2 large chicken thighs, cut into thin strips

4 cups green cabbage, thinly shredded

1 medium sweet pepper (color of your choice), thinly shredded

1 tablespoon cornstarch

1⁄2 teaspoon ground ginger

1⁄4 teaspoon garlic powder

1⁄2 cup water

1 tablespoon soy sauce

Salt, ground black pepper, cayenne pepper to taste

Sesame seeds and chopped parsley for decoration

Place shredded cabbage and pepper into a large bowl and set aside for about 5-10 minutes.

Sprinkle chicken with salt and ground pepper. Using your hands, massage spices into it.

Heat oil in a frying pan. Add chicken strips and stir fry over medium-high heat, turning constantly until done.

For a sauce, mix cornstarch, ground ginger, garlic powder, soy sauce, and water in a medium bowl.

Add cabbage and pepper to chicken and sauté for 2 minutes until cabbage is crisp-tender. Stir sauce into chicken/cabbage mixture. Sauté for about 3-4 minutes. Check for spices. If needed, add salt, ground, and cayenne peppers.

Remove from the heat and give a couple of minutes to cool off. Place on a nice dinner plate and decorate with chopped parsley and sesame seeds.


Быстрый теплый салат с тушеной капустой и курицей в азиатском стиле

На 2 порции

1 чайная ложка растительного масла

2 больших куриных бедра, тонка нарезанных 

4 чашки тонко нашинкованной зеленой капусты

1 сладкий перец среднего размера(цвет на ваш выбор), мелко нарезанный

1 столовая ложка кукурузного крахмала

1⁄2 чайной ложки молотого имбиря

1⁄4 чайной ложки чесночного порошка

1⁄2 чашки воды

1 столовая ложка соевого соуса

Соль, черный молотый перец, кайенский перец по вкусу

Кунжут и мелко нарезанная петрушка для украшения

Выложить нашинкованную капусту и перец в большую миску и отставить примерно на 5-10 минут.

Посыпать курицу солью и молотым перцем. Втереть руками специи в курятину.

На сковороде разогреть масло. Добавить куриные полоски и жарить, помешивая, на среднем или сильном огне, постоянно переворачивая до готовности.

Для соуса в средней миске смешать кукурузный крахмал, молотый имбирь, чесночный порошок, соевый соус и воду.

Добавить в сковороду капусту и перец и обжаривать в течение 2 минут, пока капуста не станет нежной. Добавить соус в смесь курицы и капусты. Обжаривать около 3-4 минут. Проверить на наличие специй. При необходимости добавить соль, молотый и кайенский перец.

Снять с огня и дать пару минут остыть. Выложить на красивую тарелку и украсить мелко нарезанной петрушкой и кунжутом.


Recipe was adopted from one of groups on Facebook.


September 05, 2021

Leontine’s Apple Cake


 Makes 24 sm cake

9 tablespoon (125 g) butter, softened

2/3 cup (250 g ) raw (demerara) sugar

1 egg

250 g (9 oz/1⅔ cups) plain (all-purpose) flour

½ teaspoon baking powder

½ teaspoon vanilla extract

4 cooking apples (such as rennet or golden delicious), about 750 g (1 lb 10 oz) in total

pouring (whipping) cream, for serving

pinch of ground cinnamon

icing (confectioners’) sugar, for dusting


Preheat the oven to 170°C (325°F/Gas 3). Butter and flour a round 24 cm (9½ inch) spring form cake tin (I used a rectangle one).

Using electric beaters, cream the butter and sugar in a bowl and then beat in the egg. Mix in the flour, baking powder and vanilla, switching to mix with your hands when it gets too stiff. Knead briefly to incorporate everything.

Put about two-thirds of the dough in the prepared tin. Press it firmly over the bottom and two-thirds of the way up the side. Peel the apples, quarter and core them and chop into pieces of about 2 cm (¾ inch). Put the apples over the crust and even them out, checking there are no gaps. Crumble the rest of the pastry evenly over the apples in nice big crumbly bits. Bake for 55-60 minutes or until the pastry is golden and firm. Towards the end, cover the top with a sheet of foil if it looks like over-browning. Remove from the oven and cool.

Whip the cream to soft peaks, scattering in the cinnamon. Dust the cake with icing sugar and serve with the cinnamon cream.


Recipe comes from "Recipes and Dreams from an Italian Life" by Tessa Kiros

August 24, 2021

Honey and Banana Loaf


Serves 8

1/2 cup unsalted butter, softened

 3/4 cup light brown sugar (I used 1/2 cup mix od brown and cane sugars)

2 large eggs, lightly beaten

2 tablespoons honey

1 large ripe banana, cut into chunks

1 1/2 cup whole-wheat flour

1 1/2 teaspoon baking powder

2 teaspoons ground cinnamon

Preheat the oven to 350 F. Grease 9 x 5 loaf pan.

Combine the butter and sugar in a food processor for 1 minute until lighter in color. Add the beaten eggs and process until combined.

Put 1 tablespoon of the honey in a saucepan over low heat and warm for 1 minute until runny. Add to the food processor with banana and blend until smooth. Add the flour, baking powder, and cinnamon and process until well combined. If dough is sticky, add several tablespoons of buttermilk (personal note)

Spoon evenly into the loaf pan and bake for 35-40 minutes or until a skewer comes out clean when inserted into the center of the cake. Leave in the pan for 5 minutes before turning out on a rack. Warm the remaining honey in a saucepan over low heat for 1 minute or until runny. Brush the warm cake with warm honey. Serve warm or cool.

Store leftovers in aluminum foil tightly wrapped.


Медовый кекс с бананом

На 8 порций

1/2 чашки размягченного несоленого сливочного масла

3/4 чашки светло-коричневого сахара (я использовала 1/2 чашки смеси коричневого и тростникового сахара)

2 больших яйца, слегка взбитых

2 столовые ложки меда

1 большой спелый банан, нарезанный кусочками

1 1/2 чашки цельнозерновой муки

1 1/2 чайной ложки разрыхлителя

2 чайные ложки молотой корицы

Разогреть духовку до 350 F (180 Ц). Смазать маслом форму для выпечки кексов (9 x 5 дюймов).

Смешать масло и сахар в кухонном комбайне в течение 1 минуты, пока смесь не станет светлее. Добавить взбитые яйца и перемешать.

Выложить 1 столовую ложку меда в кастрюлю и нагреть на слабом огне в течении 1 минуты до жидкого состояния. Добавить в кухонный комбайн мед и банан; взбивать до однородной массы. Добавить муку, разрыхлитель и корицу и перемешать до однородной массы. Если тесто очень густое, добавить несколько столовых ложек кефира или пахты (личное примечание).

Равномерно выложить ложкой в форму для выпечки кекса и печь 35-40 минут или до тех пор, пока лучинка не выйдет чистой из центра торта. Оставить в форме на 5 минут, прежде чем выкладывать на решетку. Нагреть оставшийся мед в кастрюле на слабом огне в течение 1 минуты или до жидкого состояния. Смазать теплый пирог теплым медом. Подавать теплым или прохладным.

Хранить остатки в алюминиевой фольге, плотно обернув их.


Recipe come from "Sweet Food" by Kay Scarlett


August 23, 2021

Potato salad with tuna and preserved lemon


 Yileds 6 servings

2 lb. Yukon gold potato (9-10 medium size potato)

Kosher salt

6 eggs

⅔ cup mayo

3 tablespoons buttermilk or sour cream

Ground black pepper

1 can (5 oz.) tuna (preferably in olive oil)

¼ cup chopped preserved lemon (preferably homemade)

¼ red onion, diced

12 pitted Kalamata olives, chopped

¼ cup chopped cilantro

2 celery stalks, sliced

1-2 tablespoons harissa (optional, preferably homemade)


Peel potatoes and cut to quarters. Put in a saucepan and cover in water and add a tablespoon kosher salt. Bring to boil over high heat, then cover, reduce heat to low and cook for about 10 minutes until potatoes are fork tender (be careful not to overcook.) Remove from heat and drain, keep in a colander, covered in towel, until cold enough to handle (about 15 minutes.)

To cook the eggs, bring lightly salted water to boil in a saucepan. Use a spoon to gently drop eggs into boiling water and cook for 7 minutes. Drain and move eggs to ice water to stop cooking process.

Cut warm potato to bite size pieces and put in a large bowl.

Mix mayo, buttermilk, 1 teaspoon salt and black pepper in a small bowl, pour over warm potato and mix gently. Peel eggs, dice and add to potatoes. Drain tuna and add in chunks. Add preserved lemon, red onion, olives, cilantro and celery and mix very gently. Adjust salt to taste.

You may add harissa to the salad or serve it on the side for each person to add their own.

Potato salad keeps in a sealed container in the fridge up to 3 days.


Recipes come from Vered's Israeli Cooking

August 05, 2021

Sweet Ricotta Slices with Roasted Walnuts Filling


Yields 16 large cookies

1 & 1/3 cups all-purpose flour

1/3 cup granulated sugar

1 tablespoon baking powder

1/8 teaspoons salt

1/3 cup whole milk ricotta cheese

2 tablespoons butter, melted

1 large egg yolk

2 tbsp whole milk

1 teaspoon pure vanilla extract

1/4 teaspoon rosewater

Filling

1 cup walnut pieces, medium size

! & 1/2 tablespoons butter, melted

1/4 cup powdered sugar

1 teaspoon lemon juice

Egg wash

1 egg white, lightly beaten

Sesame seeds for sprinkling


Pulse flour, sugar, baking powder, and salt in a food processor to blend. Add ricotta, butter, milk, vanilla extract, and rosewater. Pulse just until the mixture beginning to form a bowl. Shape dough into a disk, wrap it into wax paper, and refrigerate for up to overnight.

To roast walnuts, place a skillet and heat over medium-low. Add nut, spread nuts in a single layer in a pan. Stir occasionally and cook for about 8 minutes. Be watchful, careful to not allow nuts to burn. Allow cooling.

Place walnuts into the bowl of a food processor and process until all nuts are ground. Remove ground walnuts in a medium bowl and add powdered sugar, butter, and lemon juice. Mix well. Set aside.

Preheat oven to 350 F (180 C). Place parchment paper on a large cookie sheet and grease with some vegetable oil and non-stick baking spray.

Remove dough from the refrigerator and half into two equal parts. Roll each one into a 12 x 8-inches rectangle. Spread prepared filling in a single layer over one of the rectangles and cover with another one. Cut into half lengthwise and cut each side into 8 slices.

Place each slice on a cookie sheet, brush with egg white and sprinkle with sesame seeds. Bake for about 10-12 minutes on a lower shelf and 5-7 minutes on the upper one. Remove from the oven and cool completely.

Keep in an air-tight container for a couple of days.


Сладкие ломтики из сыра рикотта с начинкой из жареных грецких орехов

На 16 больших печений.

1 и 1/3 чашки белой муки

1/3 чашки сахарного песка

1 столовая ложка разрыхлителя

1/8 чайной ложки соли

1/3 чашки сыра рикотта

2 столовые ложки растопленного сливочного масла

1 большой яичный желток

2 столовые ложки цельного молока

1 чайная ложка чистого экстракта ванили

1/4 чайной ложки розовой воды

Начинка

1 чашка кусочков грецкого ореха среднего размера

! & 1/2 столовых ложки сливочного масла, растопленного

1/4 чашки сахарной пудры

1 чайная ложка лимонного сока

Для помазки

1 яичный белок, слегка взбитый

Семена кунжута для посыпки

Смешать муку, сахар, разрыхлитель и соль в кухонном комбайне. Добавить рикотту, масло, молоко, экстракт ванили и розовую воду. Провернуть до тех пор, пока смесь не начнет формировать шар. Вынуть тесто из чашки комбайна, сформировать из теста диск, завернуть его в вощеную бумагу и поставить в холодильник на ночь.

Чтобы обжарить грецкие орехи, нагреть сковороду на среднем огне. Добавить орехи. Время от времени помешивать и жарить около 8 минут. Снять с огня и дать остыть.

Выложить грецкие орехи в чашу кухонного комбайна и измельчить. Добавить сахарную пудру, масло и лимонный сок. Хорошо перемешать. Выложить в среднюю миску и отложить в сторону.

Разогрейть духовку до 350 F (180 C). Выложить пергаментной бумагой большой противень и смазать растительным маслом и антипригарным спреем для выпечки.

Достать тесто из холодильника и поделить на две равные части. Раскатать каждую часть в прямоугольник размером 12 х 8 дюймов. Подготовленную начинку выложить одним слоем на один из прямоугольников и накрыть другим. Разрезать пополам вдоль и разрезать каждую сторону на 8 ломтиков.

Положить каждый ломтик на противень, смазать яичным белком и посыпать кунжутом. Выпекать 10-12 минут на нижней полке и 5-7 минут на верхней. Вынуть из духовки и полностью остудить.

Хранить в герметичном контейнере пару дней.