October 30, 2006

Potato-chip-crusted salmon

Potato-chip-crusted salmon
Serves about 12.

1 side of salmon (about 3 lb.), salt, freshly ground black pepper, 1 (5.5-oz.) bag kettle-cooked potato chips, zest of 1/2 lime, 1/3c. chopped fresh dill (optional), 2 tablespoons olive oil

Preheat oven to 400 degrees. Line a baking sheet with aluminum foil. Lay the side of salmon, skin-side down, in the center of the baking sheet. Season it lightly with salt and pepper. Crush the potato chips, lime zest and dill together in a bowl until the chips resemble coarse crumbs. Mix in 2 tablespoons of oil until incorporated. Coat the salmon with a thin, even layer of potato-chip crumbs. Pat them on the fish gently so they stay put.

Bake for about 20 to 25 minutes, or until the chip coating is nicely browned. Use 2 spatulas to transfer the salmon to a serving platter, putting one at either end and lifting them up together so the salmon is in one piece. Lay it gently on the serving platter and put a fork and a knife on the table by the platter so that people can serve themselves. You can also serve the salmon right on the baking sheet.



Лосось под картофельной крошкой.

1.5 килорамма филе розового лосося, соль, черный молотый перец, 1 пакет ( 5oz.) картофельных чипсов (поджаренных в масле), натертая шкурка 1/2 свежего лайма, 1/3 чашки мелко нарезанного укропа (по желанию), 2 столовые ложки оливкового масла.

Нагреть духовку до 400Ф. Положить алюминиевую фольгу на дечку. На фольгу уложить лосось, шкуркой вниз. Посолить и поперчить. Картофельные чипсы раскрошить, добавить натертую шкурку свежего лайма и укроп. Добавить оливковое масло в картофельные крошки и тщательно перемешать. Выложить полученную массу по всей поверхности лосося.

Запекать в духовке 20-25 минут. Вынуть из духовки и переложить на блюдо.

Recipe from "Young & Hungry" (Hyperion) by Dave Lieberman.


Kohlrabi & cucumber salad.

2 medium size cucumbers thinly sliced, 1 head kohlrabi thinly shredded, 1/4 cup thinly sliced red onion, 1 teaspoon mustard "Dijon", 2 tablespoons mayonnaise, 1 teaspoon lemon juice, salt and pepper.

For dressing, mix together mustard, mayonnaise, lemon juice, salt and pepper.

Combine together cucumbers, kohlrabi, and red onion. Pour dressing over the veggies and mix everything together very well. Serve on a lettuce leaves.

Салат с кольраби и огурцами.

2 небольших свежих огурца, 1 головка кольраби, 1/4 чашки тонко нарезанного красного лука, 1 чайная ложка горчицы "Dijon", 2 столовых ложки майонеза, 1 чайная ложка лимонного сока, соль и перец.

Для соуса смешать горчицу, майонез, лимонный сок, соль и перец.

Мелко нарезать огурцы, натереть кольраби. Смешать вместе и добавить лук. Залить соусом и все хорошо перемешать. На блюдо выложить зелень и наверх положить салат.

От еврейской мамы: Готовя это блюдо, тщательно помойте, рыбу и протрите ее соком того же лайма.

1 comment:

Anonymous said...

yiddishe mama,

you've been cooking a lot lately! everything looks very good.

i have to try that salmon the way you say with the potato chips. anything with chips is bound to be good!

regards.