April 02, 2007

Lemon-honey almond cake


Lemon-honey almond cake
Makes about 32 squares.

For syrup: 1 cup honey, 2/3 cup water, 1/3 cup sugar, 1/4 cup fresh lemon juice

For cake: 2 cups almonds, 2 cups sugar, 1 cup matzo cake meal, 1 cup matzo meal, 1 teaspoon ground cinnamon, 1/2 teaspoon ground allspice, 6 large eggs, 1/2 cup vegetable oil, 1 tablespoon grated lemon peel

Make syrup:
Combine all ingredients in heavy medium saucepan. Stir over medium-low heat until sugar dissolves. Increase heat and boil 1 minute. Cool.

Make cake:
Preheat oven to 350°F. Oil 13 x 9 x 2-inch metal baking pan. Finely grind almonds and 1/2 cup sugar in processor; transfer to medium bowl. Whisk in matzo cake meal, matzo meal, cinnamon and allspice. Using electric mixer, beat eggs and remaining 1 1/2 cups sugar in large bowl until very thick and pale in color, about 10 minutes. Beat in oil and lemon peel. Fold in almond mixture. Transfer batter to prepared pan.

Bake cake until tester inserted into center comes out clean, about 45 minutes. Cut hot cake into 32 squares; leave in pan. Drizzle cooled syrup over. Let stand until syrup is absorbed, at least 30 minutes. Serve warm or at room temperature. (Can be made 2 days ahead. Cool, cover and store at room temperature.)

Миндальный пасхальный медовик

На 32 порции.

Для сиропа: 1 чашка меда, 2/3 чашки воды, 1/3 чашки сахара, 1/4 чашки свежего лимонного сока. Смешать все вместе и закипятить до полного растворения сахара. Охладить.

Для медовика: 2 чашки миндальных орехов, 2 чашки сахара, 1 чашка МАЦОВОЙ МУКИ ДЛЯ ТОРТОВ, 1 чашка МАЦОВОЙ МУКИ, 1 чайная ложка корицы, 1/2 чайной ложки allspice, 6 яиц, 1/2 чашки растительного масла, 1 столовая ложка цедры свежего лимона.

Нагреть духовку до 350Ф. Приготовить дечку размерами 13 x 9 x 2 инчей. В кухонном комбайне размолоть миндальные орехи с небольшим количеством сахара. Выложить размолотую массу в небольшую миску и добавить мацовую муку для тортов, просто мацовую муку и специи. В отдельной посуде взбить яйца и сахар в течении 10 минут. Добавить растительное масло и лимонную цедру. Осторожно добавить взбитые яйца с сахаром. Все размешать и вылить жидкое тесто в приготовленную форму.
Выпекать торт до полной готовности в течении 45 минут. проверить готовность лучинкой.

Разрезать горячий торт на 32 порции; оставить в дечке. Полить сиропом и оставить на 30 минут. Подавать теплым со взбитыми сливками и фруктами.
Этот медовик прекрасно сохраняется при комнатной температуре.

Recipe from "Bon Appétit" April 1999

No comments: