May 28, 2012

Greek Spinach dip

Greek Spinach dip

make 2 1/2 cups

1 tablespoon minced garlic
1/4 cup chopped shallots
4 green onion, chopped
2 tablespoons olive oil
12 oz. spinach, washed well and heavy stems trimmed
1/2 teaspoon each salt and finely shredded lemon zest
2 teaspoon fresh lemon juice
1 cup plan Greek-style yogurt
1/2 cup finely crumbled feta cheese
2 tablespoons chopped dill
Freshly ground black pepper.

Cook garlic, shallots, and green onionis in oil in a large frying pan over the high heat until fragnant. Add spinach, cook until wilted.

Scoop spinach into a food pricessor using slotted spoon, pulse until roughly pureed. Add salt, lemon zest and juice, yogurt, feta, and dill. Pulse one to mix. Add pepper to taste.

Греческая закуска со шпинатом

На 2 1/2 чашки

1 столовая ложка размятого чеснока
1/4 чашки мелко нарезанного маленького белого лука (можно взять 1/4 большой белой луковицы)
4 веточки зеленых лука, мелко нарезанного
2 столовых ложки оливкового масла
350 грамм свежего зеленого шпината (помыть и почистить как на щавлевый борщ)
1/4 чайной ложки свежей цедры лимона и 1/2 чайной ложки соли
2 чайной ложки лимонного сока
1 чашка греческого йогурта
1/2 чашки брынзы
2 столовых ложки мелко нарезанного укропа
Черный перец по вкусу.

Разогреть оливковое масло на большой сковороде. Добавить чеснок, белый лук и зеленый лук. Жарить на большом огне несколько минут. Добавить шпинат. Жарить в течении 5 минут. Снять с огня и остудить.

Выложить шпинатную массу в кухонный комбайн. Добавить соль, лимонную цедру и сок, йогурт, брынзу и укроп. Все прокрутить в течении 10 секунд. Добавить черный перец по вкусу.

Russian-speaking readers are not familiar with dishes with spinach. Many years ago we used to make a green borscht from spinach and that's it. It's something new for them. I hope, they will enjoy this new dish with potato chips. It's a really healthy and quick. And... it's quite good for summer potluck.

Recipe adapted from Recipe from The Sunset Edible Garden Cookbook: Fresh, Healthy Cooking from the Garden

No comments: