April 11, 2025

Breakfast Passover Pancakes with Apple-Walnut Topping


Yields 8 about 3-inch each pancakes

1/4 cup matzo meal (whole-wheat preferable)
1/4 cup yogurt or mayonnaise
1/4 cup water, room temperature
1 large egg
A couple of dashes of salt and sugar
1 teaspoon vegetable oil + more for frying


Apple-Walnut Filling
2 large apple, peeled, cored, cut into small pieces
2 teaspoons butter
1 teaspoon lemon juice
1 teaspoon honey
2 tablespoons walnuts, finely chopped

Mix all ingredients in a medium plastic bowl and whisk together. Set aside on a counter for about 15 minutes.

Preheat the oil in a medium frying pan. Using a rubber spatula, gently stir the pancake batter. Drop a couple tablespoons of batter on the pan making 3-inch pancakes. Let cook until bubbles form on the surface, then flip and cook for 1 to 1 1/2 minutes. Remove on a paper towel.

Gently clean a frying pan and add apples. Saute for about 3-4 minutes on medium-high heat. Add butter, lemon juice, and honey. Stir a couple of times and cook for about 7-8 minutes until the apples are soft. Stir occasionally. Remove from the heat and add walnuts.

Plate the pancakes, top with apple-walnut mixture, and serve.

Еврейские пасхальные блинчики с яблочно-ореховой начинкой

На 8 блинов толщиной около 3 дюймов

1/4 чашки мацовой муки (предпочтительно цельнозерновой)
1/4 чашки йогурта или майонеза
1/4 чашки воды комнатной температуры
1 большое яйцо
Пара щепоток соли и сахара
1 чайная ложка растительного масла + еще для жарки

Яблочно-ореховая начинкa
2 больших яблока, очищенных от кожуры и сердцевины, нарезанных на маленькие кусочки
2 чайные ложки масла
1 чайная ложка лимонного сока
1 чайная ложка меда
2 столовые ложки грецких орехов, мелко нарезанных

Смешать все ингредиенты в средней пластиковой миске. Оставить на столе примерно на 15 минут.

Разогреть масло в средней сковороде. Используя резиновую лопатку, аккуратно перемешать жидкое тесто. Выложить пару столовых ложек теста на сковороду, сделав блины диаметром около 7-8 см. Жарить, пока на поверхности не образуются пузырьки, затем перевернуть и готовить еще в течение 1–1 1/2 минут. Выложить на бумажное полотенце.

Аккуратно вытереть сковороду и добавить яблоки. Обжаривать около 3-4 минут на средне-сильном огне. Добавить масло, лимонный сок и мед. Перемешать пару раз и тушить около 7-8 минут, пока яблоки не станут мягкими. Периодически помешивать. Снять с огня и добавить грецкие орехи.

Выложить блины на тарелку, сверху выложить смесь яблок и грецких орехов и подать теплыми.


No comments: