December 22, 2016

Chocolate Butter spread


I confess. I'm a bad daughter, because I did not memorize my mom's chocolate spread recipe. I'm sure, every Yiddish family used to have a very special recipe of honik mit shpitter. Couple days ago I found a recipe and decided to make it. It's yummy, healthy and quite satisfying.  if you have kids, make a double portion. It's a very good with a piece of multi-grain bread. I really love it.  


Chocolate Butter spread

1 & 1/4 cups (220 gram) almonds or other nuts
1/3 cup (80ml) water
6 tablespoons (90gram) butter
1/3 cup (80ml) honey
3 ounces (105 gramm) dark chocolate, chopped
1 tablespoon unsweetened cocoa powder
2 tablespoons olive oil
small pinch of salt

Toast the almonds in a rimmed baking sheet in preheated 350 F (180 C) oven for 6-8 minutes. Combine the water and butter in a saucepan and bring to a boil over medium-high heat, then add the honey. Pour the mixture into a food processor with nuts and pulse until evenly ground. Add chocolate to the blender with the cocoa, olive oil, and salt. Process until smooth.

Note: Cool completely before serving. Keep in a lower shelf of the refrigerator.

Шоколадное масло.

1 и 1/4 чашки (220 грамм) миндаля (можете использовать другие орехи или смесь орехов)
1/3 чашки (80мл) воды
6 столовых ложек (90 gram) сливочного масла
1/3 чашки (80мл) меда
3 унции (105 грамм) темного шоколада, нарезанного на меслкие кусочки
1 столовая ложка порошка какао
2 столовые ложки оливкового масла
небольшая щепотка соли

Поджарить миндаль на противне в предварительно разогретой до 350 F (180 C) духовке в течении 6-8 минут. Смешать воду и масло в кастрюле и довести до кипения на среднем огне, затем добавить мед. Вылить смесь в кухонный комбайн с орехами и пульсировать до образования паст. Добавить шоколад, какао, оливковое масла и соль. Процесс до получения однородной массы.

Дать остыть и держать в на нижней полке в холодильнике.


Recipe comes from "The hungry family cookbook" by Kjartan Skjelde and Berit  Nortsrand

No comments: