January 22, 2019

Curried Parsnip and White Bean Soup


Serves 4

3 tablespoons extra-virgin olive oil
1 medium yellow onion, chopped
3 garlic cloves, minced
1 teaspoon freshly grated ginger
5 to 6 medium parsnip, peeled and chopped
1 gala apple, peeled, cored, and chopped
1 teaspoon curry powder
1/2 teaspoon ground cardamom
1 1/2 cups cooked cannellini beans, drained and rinsed, 1/4 cup reserved for garnish
4 cups vegetable broth
1/4 cup chopped chives
sea salt and freshly ground pepper

In a large pot, heat the olive oil over medium heat. Add the onion and a few generous pinches of salt and pepper and cook until soft, around 2 minutes.

Add the garlic and ginger and stir. Add the parsnips, apple, curry powder, cardamom, and cannellini beans. Stir and cook until the parsnips are lightly browned, about 2 minutes. Add the vegetable broth and simmer until the parsnips are tender, about 20 minutes.

Let the soup cool slightly, then transfer it to a blender (work in batches if you need to) and puree until creamy.

Season with more salt and pepper to taste. Garnish with reserved beans and chives.


Суп с корнем пастернака и белой фасолью

На 4 порции

3 столовые ложки оливкового масла
1 средняя головка лука, очищенная и мелко нарезанная
3 зубчика чеснока, мелко порубленных
1 чайная ложка свежего тертого имбиря
5-6 средних поразмеру корнеплода пастернака, очищенных и нарезанных
1 среднее яблоко, очищенное и мелко нарезанное
1 чайная ложка порошка карри
1/2 чайной ложки молотого кардамона
1 1/2 чашки консервированной белой фасоли, промытой от раствора, + 1/4 чашки для сервировки
4 чашки овощного бульона
1/4 стакана нарезанного зеленого лука
морская соль и свежемолотый перец по вкусу

В большой кастрюле разогреть оливковое масло на среднем огне. Добавить лук и несколько щепоток соли и перца и тушить до мягкости, около 2 минут.

Добавить чеснок и имбирь, перемешать. Добавить корень пастернака, яблоко, порошок карри, кардамон и белую фасоль. Перемешать и варить, пока пастернак не подрумянится, около 2 минут. Добавить овощной бульон и тушить до тех пор, пока пастернак не станет мягким, около 20 минут.

Дать супу немного остыть и с помощью вертикального блендера провернуть всю смесь до получения пюре. Приправить солью и перцем по вкусу. Украсить белой фасолью и луком.

Recipe comes from "Love and Lemons Cookbook" by Jeanine Donofrio.

No comments: