July 20, 2019

Baked Semolina Zucchini Thick Pate


Makes 4-5 servings

2 medium size zucchini (about 1 1/2 pounds), grated on large holes of a box grater
1 teaspoon salt, divided
1 large carrot, peeled, grated on large holes of a box grater
1 medium onion, peeled, chopped
4 gloves garlic, minced
1/2 teaspoon fresh ginger, minced
3/4 cup semolina
1/3 cup sunflower oil + 1 teaspoon
4 eggs
2 tablespoons dill, chopped
1/2 teaspoon curry powder
1/2 teaspoon paprika
1/2 tablespoon lemon juice


Place grated zucchini in a large plastic bowl and sprinkle with 1/2 teaspoon salt. Gently mix and leave for 15 minutes.

Coat the bottom of the frying pan with 1 teaspoon sunflower oil. Heat the pan on medium high heat until the oil is shimmering. Add the onion and stir to coat the onions with the oil. Spread the onions out evenly over the pan and let cook for 8-10 minutes, stirring occasionally. When onions begin to brown add garlic and ginger. Mix everything very well and continue to saute for 1 more minute. Take off the heat and leave to cool slightly.

Line 9" x 5" pan with parchment paper and grease with non-stick spray. Heat the oven to 350 F (180 C).

Using clean hands, squeeze grated zucchini over a bowl to remove excess moisture and place into medium clean bowl. You should have about 3 cups of zucchini. Add grated carrot and onion mixture. Mix everything together. In another medium bowl, mix together semolina, eggs, spices, dill, 1/2 teaspoon salt and lemon juice. Add egg-semolina mixture to veggies and mix together. Check for salt and pepper. Add, if needed it.

Pour mixture into prepared loaf pan and bake for 1 hour. Cool completely in a pan, remove parchment paper and store in airtight container in refrigerator. Bring to a room temperature 30 minutes before serving. Serve with sour cream or yogurt. Excellent for breakfast and healthy snack with ketchup or salsa. Excellent for breakfast and healthy snack with ketchup or salsa.


Манник из кабачков

На 4-5 порций

2 среднего размера кабачка (около 700 грамм), натертые на больших отверстиях терки
1 чайная ложка соли
1 крупная морковь, очищенная, натертая на больших отверстия терки
1 средняя луковица, очищенная, мелко нарезанная
 4 зубчика чеснока, мелко нарубленого
1/2 чайной ложки свежего имбиря, нарубленого
3/4 чашки манной крупы
1/3 стакана подсолнечного масла + 1 чайная ложка
4 яйца
2 столовые ложки укропа, очень мелко нарезанного
1/2 чайной ложки порошка карри
1/2 чайной ложки паприки
1/2 столовой ложки лимонного сока

Выложить натертые кабачки в большую пластмассовую миску и посыпать 1/2 чайной ложкой соли. Аккуратно перемешать и оставить на 15 минут.

Смазать дно сковороды 1 чайной ложкой подсолнечного масла. Нагрейть сковороду на среднем огне, пока масло не начнет мерцать. Добавить лук и перемешать с маслом, тушить в течение 8-10 минут, периодически помешивая. Когда лук начент золотеть, добавить чеснок и имбирь. Все очень хорошо перемешать и продолжать тушить еще 1 минуту. Снять с огня и дать немного остыть.

Выложить  9 "х 5" форму для выпечки пергаментной бумагой и смазать антипригарным спреем. Нагрейте духовку до 350 F (180 C).

Руками отжать воду из кабачков и выложить в среднюю чистую миску. Должно получиться около 3 чашек кабачков. Добавить морковь и поджаренный  лук. Перемешать. В другой средней миске смешать манную крупу, яйца, специи, укроп, 1/2 чайной ложки соли и лимонный сок. Добавить смесь из яичную смесь в овощи и все хорошо перемешать. Проверить на соль и перец. Добавить, если нужно.

Вылить тесто в подготовленную форму для выпечки хлеба и печь в духовке в течение 1 часа. Полностью остудить в форме, удалить пергаментную бумагу и хранить в герметичном контейнере в холодильнике. Вынуть из холодильника за 30 минут до подачи на стол. Нарезать и подать со сметаной или йогуртом. Отлично подходит для завтрака и полезных закусок с кетчупом или сальсой.


No comments: