January 02, 2022

Provensal Pate


Yields about 1 & 1/3 cups

3 tsp of olive oil

1 & 1/2 ups minced leeks

1 red bell pepper chopped

1 zucchini, diced

1/3 cup slivered almonds

8 sun-dried tomatoes, chopped

1 tsp. tomato paste or ketchup

1 tsp. of maple syrup

2 cloves garlic, minced

1 tsp. herbes de Provence

1 tsp. salt

Black pepper to taste

For serving:

Slices of toasted rye bred, crackers, crostini

In the skillet over medium-high heat, heat oil, then add leeks, bell peppers, zucchini, almonds, and sun-dried tomatoes and sauté for 10 minutes. Add remaining ingredients except garlic and keep cooking for 5 minutes.

Remove from the heat and check for spices. Add if needed. Place warm mixture and garlic into a bowl of the food processor and process until a very small bit resembles. Scrape the sides once or twice. Remove the pate from the bowl into a medium bowl. Serve immediately on toasted bread or crackers. Refrigerate leftovers in a covered container.


Паштет из тушенных овощей с миндалем в стиле Провансаль

На 1 и 1/3 чашки

3 чайных ложки оливкового масла

1 и 1/2 чашки измельченного лука-порея

1 красный сладкий перед, нарезанный мелко

1 кабачок, нарезанный кубиками

1/3 чашки нарезанного миндаля

8 вяленых помидоров, нарезанных

1 чайная ложка томатной пасты или кетчупа

1 чайная ложка кленового сиропа

2 измельченных зубчика чеснока

1 ч.л. прованских трав (herbes de Provence)

1 чайная ложка соли

Черный перец по вкусу

Для сервировки:

Ломтики поджаренного ржаного хлеба, сухарики, кростини


Разогреть масло в сковороде на среднем или сильном огне, затем добавить лук-порей, болгарский перец, кабачки, миндаль и вяленые помидоры и обжарить в течение 10 минут. Добавить остальные ингредиенты, кроме чеснока, и еще тушить в течении 5 минут.

Снять с огня и проверить на наличие специй. При необходимости добавить. Выложить теплую смесь и чеснок в чашу кухонного комбайна и измельчить до очень маленьких кусков. Вынуть паштет из чаши в миску среднего размера. Сразу подать на поджаренном хлеб или крекерах. Храните остатки в закрытом контейнере.


Idea for the recipe from "Crave" magazine.

No comments: