January 12, 2022

Walnut-Whiskey Pound Cake with Whiskey Glaze


For the cake

1/4 cup sour cream 

1/4 cup whiskey

3 large eggs

1 teaspoon pure vanilla extract

1 & 1/2 cups cake flour (I used 1 cup all-purpose flour + 1/2 cup whole-wheat flour))

3/4 teaspoon baking powder

1/2 cup (8 tablespoons) unsalted butter, room temperature

1 cup packed light brown 

1/2 cup finely chopped walnuts

For the glaze

1 cup of confectioner's sugar

2 & 1/2 teaspoons whiskey


Heat the oven to 325 F. Grease 9 x 5- inch loaf pan and dust with flour.

Combine the sour cream, whiskey, eggs, and vanilla in a large glass measuring cup and beat lightly. Combine the flour, baking powder, and salt in a medium mixing bowl.

Combine the butter and brown sugar in a large mixing bowl and cream with an electric mixer on medium-high speed or until fluffy about 3 minutes, scraping down the sides of the bowl as necessary.

With the mixer on medium-low speed and add the egg mixture into the bowl in a slow stream, stopping the mixer once or twice to scrape down the sides of the bowl.

Turn the mixer to low speed and add the flour mixture, 1/2 cup at a time, scraping down the sides of the bowl after each addition. After the last edition, mix for 30 seconds on medium speed. Stir in nuts.

Scrape the batter into the prepared pan and smooth the top with a rubber spatula. Bake the cake until it's golden and toothpick inserted in the center comes out, about 1 hour and 15 minutes. Let the cake cool in the pan for 5 minutes, invert it onto a wire rack, then turn it right side on a rack to cool completely.

Make the glaze.

Whisk the confectioners' sugar with whiskey together until smooth. Glaze over the top of the cake and some down the sides. Let stand until the glaze hardens, about 30 minutes.

Store cake in aluminum foil at room temp up to three days.


Заглазированный кекс с грецкими орехами и виски

Для торта

1/4 чашки сметаны

1/4 чашки виски

3 больших яйца

1 чайная ложка чистого ванильного экстракта

1 и 1/2 чашки муки для выпечки (я использовала 1 чашки белой муки + 1/2 чашки цельнозерновой муки))

3/4 чайной ложки разрыхлителя

1/2 чашки (8 столовых ложек) несоленого сливочного масла, комнатной температуры

1 чашка упакованная светло-коричневая

1/2 чашки мелко нарезанных грецких орехов

Для глазури

1 чашка кондитерского сахара

2 и 1/2 чайные ложки виски

Разогреть духовку до 325 F. Смазать форму для выпечки хлеба размером 9 x 5 дюймов и посыпать мукой.

Смешать сметану, виски, яйца и ваниль в большой стеклянной мерной чашке и слегка взбить венчиком. Смешать муку, разрыхлитель и соль в средней миске.

Смешать сливочное масло и коричневый сахар в большой миске и взбить миксером на средне-высокой скорости около 3 минут, при необходимости соскабливая со стенок миски.

Уменьшить скорость миксера и медленно струйкой добавить яичную смесь в миску, останавливая миксер один или два раза, чтобы соскребать смесь со стенок миски.

На низких оборотах миксера добавить мучную смесь по 1/2 чашки за раз, соскребая смесь со стенок миски после каждого добавления. Остановить миксер и вмешать орехи.

Выложить тесто в подготовленную форму и разровнять поверхность силиконовой лопаткой. Печь пирог, пока он не станет золотистым и зубочистка, вставленная в центр, не выйдет наружу, около 1 часа 15 минут. Дать пирогу остыть в форме в течение 5 минут, перевернуть его на решетку, дать полностью остыть.

Для глазури, смешать сахарную пудру с виски до однородности. Смазать глазурью верх торта и немного по бокам. Дать постоять, пока глазурь не затвердеет, около 30 минут.

Хранить торт в алюминиевой фольге при комнатной температуре до трех дней.



Recipe comes from "Cake Keeper Cakes" Lauren Chattman

No comments: