July 17, 2024

Crispy celery salad with cranberries and pecans


Yields 2 servings
4 celery stalks, thinly sliced, leaves reserved
1/2 cup pecans, chopped and candied
1/3 cup dry cranberries
1/4 cup fresh parsley, chopped
1/2 teaspoon lemon juice
3 tablespoons olive oil
Salt and pepper to taste


If you don't have a store-bought candied nut, toast the nuts with some brown sugar at home. Set a small dry skillet over medium heat and add chopped pecans. Toss occasionally over the next 2 to 4 minutes until the pecans are golden brown and fragrant. Sprinkle with some brown sugar, toss, and toast for a minute. Transfer to a plate to cool. If you like, sprinkle with some cayenne pepper.

Add celery to a large plastic bowl. Sprinkle with salt and massage into celery with your hands. Add cranberries, parsley, lemon juice, and cooled nuts. Stir well. Check to pepper and salt. Add if needed.

Set aside on a kitchen counter for about 30 minutes before serving. Serve with meat, fish, or grain.


Хрустящий салат из сельдерея с клюквой и орехами пекан

На 2 порции
4 стебля сельдерея, тонко нарезанных, листья оставить
1/2 чашки орехов пекан, нарезанных и засахаренных
1/3 чашки сухой клюквы
1/4 чашки свежей петрушки, нарезанной
1/2 чайной ложки лимонного сока
3 столовые ложки оливкового масла
Соль и перец по вкусу

Если у вас нет купленных в магазине засахаренных орехов, поджарьте их дома с небольшим количеством коричневого сахара. Поставить небольшую сухую сковороду на средний огонь и добавите нарезанные орехи пекан. Время от времени помешивать в течение следующих 2–4 минут, пока орехи пекан не станут золотисто-коричневыми и не станут ароматными. Посыпать небольшим количеством коричневого сахара, перемешать и поджарить в течение минуты. Переложить на тарелку остывать. Можно посыпать кайенским перцем.

Выложить сельдерей в большую пластиковую миску. Посыпaть солью ивтереть соль в сельдерей руками. Добавить клюкву, петрушку, лимонный сок и остывшие орехи. Все перемешать. Проверить на специи. Добавить, если необходимо.

Перед подачей оставить на кухонном столе примерно на 30 минут. Подать с мясом, рыбой или крупами.

Recipe from Leah Maman

No comments: