Yield 4 servings
1 medium head of red onion, thinly sliced
2 tablespoons olive oil + more if needed
3 medium cloves of garlic, minced
1/3 cup walnuts, lightly roasted
6 teaspoons red wine vinegar
1/4 cup fresh parsley, finely chopped
Salt and ground black pepper to taste
A couple dashes of cayenne pepper and sugar
2 medium beets, roasted in the oven and cooled to the room temperature, cut into medium chunks
1/2 cup canned olives, chopped (optional)
How to roast walnuts on a stove? Set a medium skillet on the stove over medium-high heat. When the skillet is hot, add the walnuts, spreading them into an even layer. After 1 minute, use a spatula to stir them every 30 seconds or so until they're fragrant and a deeper shade of brown, 6 to 7 minutes.
Remove from the heat and cool for about 2-3 minutes.
In a medium bowl, add red onions, 2 tablespoons olive oil, garlic, walnuts, red wine vinegar, and a couple of dashes of sugar. Stir well and set aside on the counter for about 30 minutes. Stir occasionally for better marination.
In a large bowl, add parsley, beets, olives, and marinated mixture. Stir well. Check for spices and olive oil. Add if needed. Leave on a counter for about 30 minutes before serving. Serve with bread or flatbreads.
Салат из красной свеклы и грецких орехов по-грузински
На 4 порции
1 средняя головка красного лука, тонко нарезанная
2 столовые ложки оливкового масла + больше при необходимости
3 средних зубчика чеснока, измельченных очень мелко
1/3 чашки грецких орехов, слегка обжаренных
6 чайных ложек красного винного уксуса
1/4 чашки свежей петрушки, мелко нарезанной
Соль и молотый черный перец по вкусу
Пара щепоток кайенского (острого) перца и сахара
2 средние свеклы, запеченные в духовке и охлажденные до комнатной температуры, нарезанные на средние куски.
1/2 чашки консервированных оливок, нарезанных мелко (по желанию)
Как обжарить грецкие орехи на плите? Нагреть среднюю сковороду на среднем огне. Когда сковорода нагреется, добавить грецкие орехи, распределив их ровным слоем. Помешивать их лопаткой каждые 30 секунд, пока они не станут ароматными и не приобретут более глубокий коричневый оттенок, 6–7 минут.
Снять с огня и остудить в течение примерно 2–3 минут.
В небольшой посудине перемешать красный лук, 2 столовые ложки оливкового масла, чеснок, грецкие орехи, красный винный уксус и пару щепоток сахара. Тщательно перемешать и оставить на столе примерно на 30 минут. Периодически перемешивать для лучшего маринования.
В большую миску добавить петрушку, свеклу, оливки и маринованную смесь. Тщательно перемешать. Проверить на специи и количество оливкового масла. Добавить, если необходимо. Оставить на столе примерно на 30 минут перед подачей. Подавать с хлебом или лепешками.
No comments:
Post a Comment