December 25, 2015
Hawaiian Coleslaw
Hawaiian Coleslaw
500 gramm sliced green cabbage
500 gramm sliced red cabbage
1 red bell pepper, diced (I took orange one)
1/2 red onion, diced
2 scallions, thinly sliced
2 Tablespoons chopped fresh basil
2 cups pineapple chunks (fresh or canned)
3/4 cup candided whole or silvered almonds (optional)
Dressing
1/3 cup olive oil
1/3 cup vinegar
2 tablespoons honey
2 teaspoons kosher salt or to taste
1/4 teaspoon grounded black pepper
In a large bowl, combine cabbages, red pepper, onion, scallions, and basil.
Dressing: in a medium saucepan, combine dressing ingredients; bring to boil. Pour hot dressing over cabbage mixture, toss well. Cover and refrigerate until serving time. Toss colespaw with pineapples and almonds shortly before serving.
Капустный салат по гавайски
500 грамм нашинкованной зеленой капусты
500 грамм нашинкованной красной капусты
1 красный сладкий перец, мелко нарезанный
1/2 красного лука, мелко нарезанного
2 стебля зеленого лука
2 столовые ложки мелко нарезанного базилика
2 чашки кусочков ананаса (свежего или консервированного)
3/4 чашки миндальных орех
Соуз-заправка
1/3 чашки оливкового масла
1/3 чашки уксуса
2 столовые ложки меда
2 чайные ложки соли или по вкусу
1/4 чайной ложки молотого черного перца
В большой миске смешать 2 вида капусты, сладкий перец, лук, зеленый лук и базилик. В небольшой кастрюле смешать все составляющие соуса и довести на огне до закипания. Снять с огня и залить салатную смесь. Поставить в холодильник. Перед подачей на стол заправить ананасом и орехами. Все хорошо перемешать.
Recipe comes from "The Silver platter" by Daniella Silver and Norene Gilletz
December 15, 2015
Greek Honey Nut Cake
My blog has a collection of honey cakes. I tried many of them and this one is pareve and the best.
Greek Honey Nut Cake
Serves 8-10 people
The cake
2 cups walnuts
1 cup all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon cinnamon
3 large eggs
1/2 cup light brown sugar, lightly packed
1 tablespoon dark molasses
1 teaspoon vanilla exptract
1 teaspoon freshly grated navel orange rind
1/2 cup vegetable oil
1/4 cup orange juice
Hot honey syrup
2/3 cup water
1/4 cup sugar
One 1/4-inch-thick slice lemon
1/4 cup honey
Position rach in the lower third of the oven and preheat to 350F. Butter a 9x9x2 inches pan.
To make the cake: Place the nuts, flour, baking powder, baking soda, salt, and cinnamon in the bowl of food processor fitted with a steel blade. Process until the nuts are groupnd very fine. Set aside.
Put eggs in a large bowl of electric mixer fitter with beaters. Beat on medium-high speed until light in color and thickened, about 3 minutes. Add the brown sugar, beat about 2 minutes, then beat to the molasses, vanilla, and orange rind.
Slowly pour oil. Beat 30 seconds longer.
Reduce mixer speed to medium-low. Add 1/2 of nut/flour mixture. Pour orange juice, and quickly add remaining nut/flour mixture. Pour batter into the prepared pan. Center the pan on the rack and bake in preheated oven for 25-30 minutes.
Remove the cake from the oven and set the pan on a cake rack to cool slightly.
To make syrup. Place the water, sugar and lemon slice in a small saucepan, bring to a slow boil and simmer for 5 minutes. Stir in the honey and cook on a low flame for 2 minutes longer. Remove lemon slice. After cake stood for 15 minutes, cut into squares, leaving cake in the pan, spoon the hot syrup over the cake. Let stand 2 hours or until syrup is absorbed.
Медовик по-гречески
Этот рецепт я нашла в замечательной книге Carole Walter "Great Cakes", которая была издана почти 20 лет тому назад.
На 8 человек
Тесто
2 чашки грецких орех
1 чашка муки
1 чайная ложка разрыхлителя
1/2 чайной ложки соды
1/2 чайной ложки соли
1 чайная ложка молотой корицы
3 яйца
1/2 чашки коричневого сахара
1 столовая ложка молассес (molasses)
1 чайная ложка ванильного экстракта
1 чайная ложка свежей цедры апельсина
1/2 чашки подсолнечного масла или vegetable oil
1/4 чашки апельсинового сока
Горячий медовый сироп
2/3 чашки воды
1/4 чашка сахара
кусочек лимона толщиной 3-4 мм
1/4 чашки меда
Нагреть духовку до 350Ф (180Ц). Промаслить формочку размерами 25см х 25 см х 5 см. Выложить орехи, муку, разрыхлитель, соду, соль и корицу в чашку кухонного комбайна и прoвернуть до получения мелкой крошки. Выложить крошку в отдельную посуду.
В другой посуде взбить электро миксером яйца до побеления, 3 минуты. Добавить коричневый сахар и продолжать взбивать еще 2 минуты. Добавить молассес, ваниль и апельсиновую цедру.
Медленно добавить подсолнечное масло и продолжать взбивать еще 30 секунд. Уменьшить скорость миксера и добавить половину мучной смеси. Добавить апельсиновый сок и вторую половину мучной смеси.
Выложить смесь в подготовленную форму и поставить в духовку на нижнюю полку. Печь 25-30 минут. Вынуть готовый торт из духовки и дать немного остыть (15 минут).
Сделать сироп. В небольшой кастрюле довести до кипения воду, сахар и лимон. Кипятить на небольшом огне 5 минут. Добавить мед и еще кипятить 2 минуты. Снять с огня, вынуть лимон.
Нарезать торт на порционные куски прямо в форме и полить горячим сиропом. Дать постоять 2 часа, чтобы торт хорошо пропитался.
Recipe comes from Great Cakes by Carole Walter
December 11, 2015
Red salad
Red Salad
The original recipe is being published in one of the newest cooking books "Genius Recipes" I tweaked and tried. Believe me, it's really good and especially healthy in a winter.
2 medium roasted beets, peeled and grated using large grating side of a box grater
1/4 red cabbage, very finely sliced
1 small red onion. peeled and finely chopped
3 tablespoons source cream
2 tablespoons mayonnaise
Salt and pepper to taste
Massage cabbage with bit of salt and mix with other ingredients. Taste and find out if you need mroe salt and pepper.
Красный салат
2 средних по размеру головки красной свеклы ( вареной или печеной), очистить от кожиры и натереть на крупной терке.
1/4 средней головки красной капусты, очень мелко нашинкованной
1 маленькая головка красного лука, мелко нарезанного
3 столовых ложек сметаны
2 столовых ложек майонеза
соль и перец по вкусу
Перетерь соль с капустой, добавить остальные ингридиенты. Попробывать на соль и перец. Если нужно, добавить.
December 09, 2015
Crispy Potato Corn Latkes with Jalapeño Dill Sauce
Crispy Potato Corn Latkes with Jalapeno Dill Sauce
For the Potato Latkes:
1 pound shredded potatoes, fresh or thawed freezer hash browns (about 4 cups)
1 cup chopped scallions, greens and whites
2 large eggs
1/3 cup cornmeal
1 teaspoon salt
1/4 teaspoon pepper
Oil for frying (Vegetable, Peanut, Grape Seed)
For the Jalapeño Dill Sauce:
1 cup sour cream
1 tablespoon grated jalapeño
1 1/2 tablespoons fresh chopped dill (I used parsley)
Salt and Pepper
Directions:
Place a large skillet over medium heat and preheat the oven (or warming drawer) to 200 degrees F. After measuring the potatoes, place them in a sieve over a bowl and press down with paper towels to extract as much of the moisture as possible. Then mix all the latke ingredients thoroughly, in a large bowl. Set aside.
In a small bowl mix the ingredients for the dill sauce. Salt and pepper to taste and put in the fridge until ready to serve.
Add enough oil to coat the bottom of the skillet and place it over medium-high heat. Once the oil is hot, use a 2 tablespoon scoop to scoop the mixture into the skillet. Add 4-6 at a time, depending on the size of your skillet. Use the back of a spatula to flatten each mound into a 2 inch circle. Fry for approximately 2 minutes, then flip and fry another 2 minutes, until both sides are golden and crispy.
Place the crispy potato latkes on a plate lined with a paper towel and place in the oven to keep warm. Repeat with remaining mixture and oil. Once all the potato latkes are cooked, serve warm with the jalapeño dill sauce.
Хрустящие дыруны с кукурузной мукой и острым соусом
1/2 кг картофеля, натертого на крупной терке
1 чашка мелко нарезанного зеленого лука
2 яйца
1/3 чашки кукурузной муки
1 чайная ложка соли
1/2 чайной ложки перца
Подсолнечное масло для жарки
Для соуса:
1 чашка сметаны
1 столовая ложка мелко нарезанного острого перца jalapeño
1 1/2 столовой ложки мелко нарезанного укропа или петрушки
соль и перец по вкусу
Поставить скобороду разогреваться. Пока сковорода разогревается, положить натертый картофель в бумажные кухонные полотенца и отжать всю влагу из картошки. Положить в посуду и добавить лук, яйца и кукуружную муку. Добавить соль и перец.
В маленькой посуде смешать все ингридиенты для соуса.
Выложить дыруны на нагретую сковородку и жарить на каждой стороне по 2 минуты. Подать теплыми с соусом.
Recipe comes from http://www.aspicyperspective.com/potato-latkes-dill-sauce/
November 27, 2015
Pickleback Slaw
The best slaw I had in America. Really Delicious!
Pickleback Slaw
1 small head green cabbage
1 small head red cabbage
2 carrots, peeled and grated
2 tart apples, like Granny Smith, peeled and cut into matchsticks
½ cup mayonnaise, preferably homemade or Hellmann’s
3 tablespoons juice from a pickle jar, or of pickle relish
1 tablespoon Dijon mustard
1 tablespoon cider vinegar
2 teaspoons pepper sauce, like Frank’s, or to taste (I did not use)
Kosher salt
Ground black pepper
Cut the cabbages in half and remove the core from each side. Cut each half in half and slice each resulting quarter into thin ribbons. I massaged salt into cabbage before adding apples and carrots) Mix with carrots and apples in a large nonreactive bowl.
In a separate bowl, whisk together the remaining ingredients.
Pour the dressing over the cabbage and toss. Season to taste. The coleslaw may be covered with plastic wrap and refrigerated. Toss again before serving .
Recipe comes from New York Times
November 16, 2015
Imitation crabmeat balls
Great healthy dish, which goes well with salad or sauce. Great to serve for potluck.
Imitation crabmeat balls
Makes 12-13 large balls
2 packages (each 8 oz) imitation crabmeat, chopped or flaked
3 hard-boiled eggs, ruffly chopped
4 oz soft Havarti cheese, cut in small pieces
2 large garlic gloves
2 tablespoons mayonnaise
salt, pepper to taste
Place crabmeat into food processor and process until very small bits. Take out 1/3 of mixture in a separate bowl. Add eggs, cheese and garlic to mixture and process for 30 seconds. Take out mixture and add mayonnaise, salt and pepper. Form 12-13 balls and roll in crabmeat bits reserves earlier.
Russian version
November 09, 2015
Coconut-Date Truffle Bites
Several months ago I made Chocolate Chips ourmeal raising treats They are amazing and very healthy. This time I deicided to make something similar and quite tasty. It's still healthy and very easy to make.
Coconut-Date Truffle Bites
Makes 20 medium size balls
2/3 cup roasted, salted almonds
30 whole pitted dates
1/2 cup flaked unsweetened coconut
2 tablespoons unsweetened cocoa
1 tablespoon coconut oil ( I took sunflower oil)
1/8 teaspoon salt
2 ounces bittersweet chocolate, chopped
1. Place almonds in a food processor; process until finely ground. Add dates; process until finely ground. Add coconut and next 3 ingredients (through salt); pulse until combined.
2. Scoop about 2 teaspoons cocoa mixture with a spoon, and roll into a ball. Repeat the procedure with remaining cocoa mixture. Place the truffles on a platter lined with parchment paper; refrigerate 1 hour.
3. Place chocolate in a medium microwave-safe bowl; microwave at HIGH 1 minute and 20 seconds or until melted, stirring every 20 seconds. Add truffles, stirring gently to coat. Return truffles to platter until the chocolate sets.
Трюфеля из кокосовой стружки и фиников
На 20 среднего размера шариков
2/3 стакана жареного , соленого миндаля
30 фиников без косточек, нарезать на мелкие кусочки
1/2 чашки стружки несладкий кокоса
2 столовые ложки несладкого какао
1 столовая ложка кокосового масла ( я взяла подсолнечное масло)
1/8 чайной ложки соли
60 грамм сладкого шоколада , мелко нарезанного
. Положить миндаль в кухонный комбайн и прокрутить до полного измелчения. Добавить порезанные финики, кокосовую стружку и следующие 3 ингредиента (включая соль) ; Прокрутить до полного измелчения..
2. Добавить какао и кокосовое масло. Провернуть в комбайне и вынуть смесь. Скатать 20 шариков и поместить их на блюдо, накрытое пергаментной бумагой. поставить в холодильник на 1 час.
3. Поставить шоколад в микровольновую печь на 1 минуту 20 секунд до полного расплавляния, перемешивая каждые 20 секунд . Вынуть трюфеля из холодильника и покрыть шоколадом. Полохить трюфеля на туже тарелку и поставить в холодильник до застывания. Хранить в холодильнике. .
Recipe comes from Cooking Light 2013
November 01, 2015
Crispy Apple Walnut Strudel with Wine Dough
Crispy Apple Walnut Strudel with Wine Dough
I had never used wine for dough. I saw the dough recipe in Saveur magazine and madly wanted to try it. I decided to use dough recipe for pareve apple strudel, which turned on to be very crispy. Here's the recipe.
The idea came from http://www.saveur.com/layered-apple-walnut-poppy-seed-strudel-cake-prekmurska-gibanica-recipe
P.S. It stays fresh and crispy on next day or two. You can keep strudel at room temperature for 2-3 days.
Dough:
2 1⁄4 cups (10 1⁄4 oz.) all-purpose flour
1⁄4 cup plus 2 tbsp. white wine
1/4 cup cold water
2 tbsp. vegetable oil
1 tbsp. sugar
1⁄2 tsp. kosher salt
Apple filling:
4 medium tart apples, such as Granny Smith, peeled, cored, and chopped
2 tsp. fresh lemon juice
1 tablespoon sugar
1 tablespoon dry bread crumbs
Walnut filling
1⁄2 cup ground walnuts
1/2 teaspoon cinnamon
1 teaspoon sugar
Make the strudel dough: In the bowl of a stand mixer fitted with the dough hook, combine the flour with the wine, oil, sugar, salt, and 1⁄4 cup water. On low speed, mix until the dough comes together, and then increase the speed to medium and knead until smooth and elastic, 8 to 10 minutes. Divide dough into 2 equal parts. Wrap each part of dough in plastic wrap and refrigerate for 1 hour or up to 24 hours.
In medium bowl, toss apples, sugar, lemon juice and bread crumbs. Set aside.
Make walnut filling mixing together all ingredients
Preheat oven to 350F
Dust work surface lightly with flour. Using floured rolling pin, roll out dough(one part) as thin as possible (15 x 10 inches rectangle) With pastry brush, spread 2 tablespoons vegetable oil all over dough. Sprinkle with half of walnut filling. Using hands press walnut filling into dough. Leaving 2 inches from long side, spoon half of apple mixture onto one long side of dough. Gently lift apple-topped edge of dough and cover apples, start rolling up strudel toward plain dough edge until filling is completely sealed. If needed, turn log to place seam on bottom.
Repeat with second part of dough and half of apple-walnut fillings. Bake 25 to 28 minutes or until golden brown. Remove from cookie sheet to cooling rack. Cool slightly, about 20 minutes, before cutting into pieces.
I hope to have time later to translate the recipe on Russian.
Subscribe to:
Comments (Atom)


















