July 26, 2016

Pineapple rugelach


Makes 32 pastries

Filling;
2 cans (20oz each)  pineapple chunks, drained, liquid reserved
1 &  1/2 cup sugar
1 egg, beaten lightly  and 2 teaspoons reserved for egg wash
2 teaspoons plain bread crumbs
1/3 cup walnuts, ground

Dough
1 2/3 cups plain flour
2/3 cup icing sugar
½ teaspoon baking powder
Pinch of salt
140g cold butter, cubed
 1 egg

To make filling, in a small saucepan, bring the pineapple and sugar to a boil. Boil for 20-30  minutes, stirring and mashing often, until the jam is thickened and has a gold brown color.
Cool completely til room temperature. You can prepare a day before and keep in refrigerator. Just before making rugelach add 1 egg and breadcrumbs.

To make a dough, sift flour, icing sugar, baking powder and salt into bowl of food processor. Add chopped cold butter and pulse until mixture resembles breadcrumbs. With motor running, add egg and process until dough forms a ball. Flatten dough and wrap in cling wrap. Refrigerate for 30 min.


Preheat the oven to 350 degrees F

Divide dough into 4 equal balls. On a well-floured board, roll each ball of dough into a 9-inch circle. Spread the dough with 1/4 pineapple filling  and sprinkle with ground walnuts. Press the filling lightly into the dough. Cut the circle into 8 equal wedges. Starting with the wide edge, roll up each wedge. Place the cookies, points tucked under, on a baking sheet lined with parchment paper.Repeat with rest of the dough and filling. Chill for 30 minutes. Brush with egg wash and sprinkle with ground walnuts. Bake 15-20 minutes. Remove to a wire rack and let cool.

Рогалики с ананасной начинкой

На 32 рогалика

Начинка
2 банки (20oz каждая) консервированного ананаса, отцедить жидкость
1 & 1/2 стакана сахара
1 яйцо, слегка взбитое, отделить 2 чайные ложки для яичной смазки
2 чайные ложки панировочных сухарей

Тесто
1 2/3 чашки муки
2/3 чашки сахарной пудры
½ чайной ложки разрыхлителя
Щепотка соли
140г холодного масла, нарезанного на мелкие кубики
1 яйцо

Посыпка:
1/3 стакана грецких орехов, перемолотых

Для начинки в маленькой кастрюле довести ананас и сахар до кипения. Варить на среднем огне в течение 20-30 минут помешивая, пока масса не загустеет и приобретет золото-коричневый цвет. Снять с огня, охладить полностью до комнатной температуры. Вы можете приготовить начинку за день до и хранить в холодильнике. Перед тем как делать рогалики добавить 1 яйцо и панировочные сухари.

Для теста, просеять муку, сахарную пудру, разрыхлитель и соль в миску кухонного комбайна. 
Добавить мелко нарезанную холодное масло и пульсировать до того момента, пока смесь не соберется в хлебные крошки. Не выключая комбайн, добавить яйцо и провернуть до образования теста. Обернуть тесто и охладить в течение 30 минут.

Разогреть духовку до 350 градусов  (180C) по Фаренгейту.
Разделить тесто и начинку на 4 равные части.
На хорошо посыпанной мукой доске раскатать каждый шар теста в круг 22-24 см диаметром.
Равномерно нанести одну порцию начинки посыпать молотыми грецкими орехами. Скатать рогалики и положить на деко концом вниз. Повторить с остальным тестом и начинкой. Охладить в течение 30 минут. Помазать яйцом и посыпать молотыми грецкими орехами.

Выпекать 15-20 минут.

July 17, 2016

Cherry tart


Make 7 large portions

Dough
2 yolks
1/2 cup sugar
1/2 cup butter, melted and cooled
1/2 teaspoon salt
1/3 teaspoon baking soda
1 teaspoon white vinegar
1 & 3/4 cups all-purpose flour

Filling
1 pound cherry fresh or frozen, pitted and dried in paper towels
2 egg whites, cold
1/4 cup sugar
dry bread crumbs for sprinkling
powdered sugar for sprinkling

Gobel Rectangular Tart Pan - 4 × 14 with removable bottom. Butter sides and bottom of the pan and spray with non-stick cooking spray..



Preheat oven to 350F.

To make a dough,  mix egg yolks with sugar and beat until the mixture is pale yellow, thick and forms a ribbon. Add melted butter and salt. Mix baking soda and vinegar in a big spoon and immediately add to egg mixture. In the end add flour and make a dough.  Put 1/3 dough into freezer for 10 minutеs.

Place the dough in the center of the tart pan. Using your fingertips, slowly spread our the dough until it covered the bottom and sides of pan.  Sprinkle with dry breadcrumbs. In a medium size deep bowl, with straight sides, beat the egg whites on low until foamy. Add the sugar slowly at the side of the bowl. Continue to beat on high until soft or stiff peaks form when the beater is raised. Arrange pitted cherries in the tart pan in a single layer. Pour egg whites  all over on a top of the cherries and  grate using a large holes side of the grater a small piece of the dough from the freezer. Bake assembled tart in the center of the oven for about 30-35 minutes. When done, the crust has a nice deep golden brown color. Cool completely on a rack. Sprinkle with powdered sugar.


Прямоугольный пирог с вишней

Я нашла этот рецепт у русской хозяйки и полностью американизировала его. Для начинки подходят и другие фрукты. Попробуйте, главное, что тесто прекрасно держит фрукты, и пирог получается на удивление красивым и сытным.

Тесто:
2 желтка
1/2 чашки сахара
1/2 чашки сливочного масла, растопленного и остуженного
1/2 чайной ложки соли
1/3 чайной ложки соды
1 чайная ложка уксуса
1 & 3/4  чашки муки

Начинка
500 грамм вишни, свежей или замороженной, очищенной от косточек и высущенной на бумажном полотонце
2 белка, охлажденных
1/4 чашки сахара
панировочные сухари для посыпки
сахарная пудра для посыпки

Нагреть духовку до 350Ф (170Ц) Приготовить специальную формочку для выпечки тарта.

Для теста, растереть желтки с сахаром до бела, добавить растопленное сливочное масло, соль, погашенную соду. Всыпать муку и замесить тесто. 1/3  теста отделить, завернуть в пленку и положить в морозильник на 10 минут.

Остальное тесто руками разложить по всей длине формочки и сделать бортики. Посыпать панировочными сухарями. Миксером взбить белки с сахаром до появления устойчивых пиков . Выложить вишню ровным слоем и покрыть взбитыми белками. Вынуть тесто из морозилки и натереть поверх белков на крупной терке. Поставить в духовку и печь 30-35 минут до золотисто-коричневого цвета. Вынуть, остудить, нарезать на порции и посыпать сахарной пудрой.


Idea comes from V tarelke

July 11, 2016

Guacamole Salad


I falled in love with this salad. As you can see, it's easy, healthy and quite satisfying.



Schulz’s Guacamole Salad

1 head iceberg lettuce
¼ cup grated cheddar cheese
¼ cup grated Monterey Jack cheese
½ cup chopped scallions
8 cherry tomatoes, halved
1 cup crushed corn chips (recommended: Chili Cheese Fritos)

Dressing:
1 avocado, peeled, pitted and mashed
1 tablespoon fresh lemon juice
½ cup sour cream
1/3 cup corn oil
1 tablespoon picante sauce

Tear lettuce into small pieces and combine with cheeses, scallions, and tomatoes. Cover and refrigerate in salad bowl until serving time. Combine all ingredients for dressing and mix well. Toss salad with dressing and sprinkle top with crushed chips.
Makes 4 – 6 servings







Мексиканский салат по мотивам Guacamole

На 4-6 порций



guacamole - это традиционное блюдо мексиканской кухни, которое любят во многих странах мира. Когда я нашла этот рецепт, то решила немедленно попробовать, тем более, что все продукты были дома. Теперь хочу еще!



1 небольшая головка зеленого lettuce
1/4 чашки сыра  Чеддар, натертого на мелкой терке
1/4 чашки сыра Monterey jack, натертого на мелкой терке
1/2 чашки мелко нарезанного зеленого лука
8 помидор сорта Cherry


1 авокадо, очищенное от кожуры, без косточки, и приготовить пюре из мякоти плода
1/2 чашки сметаны
1/3 чашки кукурузного масла
1 столовая ложка свежего лимонного сока
1 столовая ложка  соуса Picante (я использовала  chili garlic sauce)
1 чашка накрошенных кукурузных chips.



Мелко нарезать lettuce, добавить сыры, лук и помидоры. Поставить салад в салатнице в холодильник и держать там до того времени, когда Вам нужно будет подавать его на стол.

Перед подачей приготовить соус: смешать авокадо, сметану,кукурузное масло, лимонный сок и соус Picante. Залить салат соусом и сверху посыпать chips.






Recipe come from Diana Mott Davidson "Goldy's kitchen".

July 04, 2016

Summer Spinach Ginger Pureed Soup


Makes 3-4 portions

1 tablespoon olive oil
1 medium sweet onion. peeled and cut into medium chunks
900-1000 ml vegetable stock
1 medium carrot, peeled, cut into medium chunks
1 large potato, peeled, cut into medium chunks
1 large leek, white and green parts, cut into medium chunks
1 &1/2 cup loosely packed spinach, chopped
1 teaspoon minced fresh ginger
2 teaspoon lemon juice

Salt and pepper to taste

Sour-cream and green onions to garnish

In a large Dutch oven or pot, heat oil over medium. Add onion. Season with salt; cook, stirring occasionally, until softened, 5 to 7 minutes.  Add carrots and potato, broth. Bring to a boil; reduce heat to medium, and simmer until vegetable is tender, about 5-8 minutes. Add leek, spinach and simmer more 8-10 minutes. Take immersion blender and puree soup. Add ginger and lemon juice.  Adjust soups consistency with a little water if necessary. Season with salt, pepper to taste.  Simmer more 5-7 minutes. Serve warm with sour cream and chopped green onions.


Летний суп-пюре со шпинатом и имбирем

На 3-4 порции

1 столовая ложка оливкового масла
1 средняя по величине головка лука, очищенного и нарезанного на средние кусочки
900-1000 мл готового  вегетарианского бульона
1 средняя по величине морковь, очщенная и нарезанная на небольшие кусочки
1 большая картофелина, очищенная и нарезанная на небольшие кусочки
1 большой лук-порей, зеленая и белая части, нарезанные на средние кусочки
1 &1/2 чашки нарезанного шпината
1 чайная ложка очень мелко нарезанного свежего имбиря
2 чайные ложки лимонного сока
соль и перец по вкусу

Сметана и мелко нарезанный зеленый лук для подачи

В большой кастрюле разогреть оливковое масло, добавить нарезанный лук, посолить  и тушить  5-7 минут. Добавить бульон , морковь и картофель. Довести до кипения, уменьшить огонь и варить  5-8 минут, пока овощи станут мягкими.  Добавить лук-порей и шпинат. Продолжать варить  еще 8-10 минут.  Взять ручной вертикальный блендер и превратить смесь в пюре. Добавить имбирь и лимонный сок. Если нужно, добавить воду, соль и перец.  Варить еще 5-7 минут.  Снять с огня, дать немного остынуть. Подать со сметаной и мелко нарезанным зеленым луком.

June 28, 2016

Russian potato salad in America (Olivie)


Usually we make this salad with fresh sweet onions. I decided to change recipe and make very delicious dressing. I'm totally hooked up with this dressing and always will make my olivie (russian potato salad) with this dressing.


Makes 4-5 portions.

2 large potatoes, boiled, peeled and cut into small cubes
2 medium carrots, boiled, peeled and cut into small cubes
2 large eggs, hard-boiled, peeled and cut into small cubes
2 medium-large pickles, cut into small cubes
5-6 oz oven roasted turkey breast, cut into small cubes
5 tablespoons canned sweet peas, drained

Dressing

1 tablespoon olive oil
1 large sweet onion, peeled and cut into half-moons
2 tablespoons apple cider vinegar
1 tablespoon honey
1 tablespoon mustard
1/2 cup mayonnaise

Salt and pepper to taste

To make salad, mix all salad ingredients in a large bowl and make a dressing. To make a dressing: Add oil to a medium frying pan over moderate heat, and add the sliced onions. Cook, stirring occasionally, until the onions soften, then caramelize. This should take between 10 and 15 minutes. The lower the heat, the longer it takes, but the less likely you are to burn the onions. Once the onions are a medium brown, remove from the heat and add the vinegar. Place the onions and vinegar into a small food processor. Add the honey and mustard, and process or blend until smooth. Add the mayonnaise and salt and pepper to taste, stirring to combine. Refrigerate, covered, until ready to serve. Pour dressing over the salad and mix very well just before serving. Refrigerate leftovers.

Dressing recipe comes from King Arthur Flour web site


Салат Оливье по-американски

На 4-5 порций

2 больших картофелины, сваренных в кожуре, очищенных и нарезанных на маленькие кубики
2 средней величины моркови, сваренной в кожуре,очищенной и нарезанной на маленькие кубики
2 больших куриных яйца, сваренных в крутую и нарезанных на маленькие кубики
2 средних соленых огурца, нарезанных на маленькие кубики
150-200 грамм мяса запеченной индюшьей грудки, нарезанной на маленькие кубики (oven roasted turkey breast)
5 столовых ложек консервированного горошка, воду отцедить

Соус для салата

1 столовая ложка оливкового масла
1 большая луковица, очищенная от кожуры и нарезанная полукольцами
2 столовые ложки яблочного уксуса
1 столовaя ложка меда
1 столовая ложка горчицы
1/2 чашки майонеза

Соль и перец по вкусу

Перемешать все нарезанные ингридиенты для салата в большой миске и приготовить соус. Вылить оливковое масло на сковороду и выложить нарезанный лук. Постоянно помешивая, жарить на среднем огне и ждать появления коричневого цвета. Снять поджаренный лук с огня и добавить яблочный уксус. Положить лук, мед, горчицу в кухонный комбайн и прокрутить до получения однородной массы. Вылить массу в майонез и хорошо перемешать. Поставить в холодильник. Залить соусом салат перед подачей на стол, перемешать. Попробовать на соль и перец, если нужно добавить по вкусу. Остатки салата хранить в холодильнике. .


Уж очень вкусный получается салат с таким соусом.  Желаю всем попробовать. Я использовала американскую горчицу, которая не такая острая как русская.

June 20, 2016

Orange Marmalade Cake with Lemon Glaze and pistachios


I found the recipe  in New York Times Cooking Newsletter and enhanced my way. I think, it's the best from the best cake. It goes well in many situations and with many fruits, cheeses and wines. In a future, I plan to experiment with dry cranberries, chocolate chips or cinnamon.

 Cake:
    1/3 cup coarse-cut orange marmalade
    12 tablespoons unsalted butter, softened
    150 grams granulated sugar (3/4 cup)
    2 teaspoons grated lime zest (I used lemon zest)
    ½ teaspoon grated orange zest
    3 large eggs, at room temperature
    2 tablespoons fresh orange juice
    190 grams all-purpose flour (1 1/2 cups)
    7 grams baking powder (1 1/2 teaspoons)
    3 grams fine sea salt (3/4 teaspoon)
    1/4 cup chopped pistachios

Glaze:
1 tbsp margarine
1 tbsp lemon juice
1 cup icing sugar


Heat oven to 350 degrees ( I would do 325 degrees). Grease a 9-by-5-inch loaf pan.
 
    In the bowl of an electric mixer, beat together softened butter, sugar, lime zest and orange zest until light and fluffy, about 5 minutes. Beat in eggs, one at a time, until incorporated. Beat in 1/3 cup marmalade and the orange juice.
    In a separate bowl, whisk together flour, baking powder and salt. Fold dry ingredients into wet until just combined.
    Scrape batter into prepared pan. Bake until surface of cake is golden brown and a toothpick inserted in the center emerges clean, 50 to 55 minutes. Remove from oven and transfer pan to a wire rack. Cool 10 minutes; turn cake out of pan and place on rack right-side up. Place a rimmed baking sheet under rack to catch the glaze.
    To make glaze, mix together completely softened margarine with 1 tbsp of lemon juice and the icing sugar. Make a thick paste, add more lemon juice to make a thickish but pourable drizzle. Pour glaze over the cake and sprinkle with nuts.  Cool completely before slicing.



Idea  comes from  http://cooking.nytimes.com/recipes/1016043-orange-marmalade-cake

June 10, 2016

Quick bruschetta with goat cheese and radishes


2 large slices  sourdough bread
2 oz. soft goat cheese
6 large radishes, minced in a very small cubes
2 teaspoons minced fresh parsley
1/4 teaspoon lemon juice
1/2 teaspoon olive oil
Salt and pepper to taste


Toast the bread slices in a toaster.  Spread goat cheese. In a small bowl mix radishes, parsley, lemon juice, and olive oil. Mix and check for salt and pepper. Spoon radishes mixture over the goat cheese. Serve with tomato.


Быстрые сэндвич с козьим сыром и свежей редиской

2 больших куска хлеба
60 грамм мягкого козьего сыра
6 больших редисок, нарезанных на очень мелкие кубики
2 чайные ложки мелко нарезанной петрушки
1/4 чайной ложки лимонного сока
1/2 чайной ложки оливкового масла
Соль и перец по вкусу


Поджарить хлеб в тостере. Намазать козьий сыр на теплый хлеб. В небольшой посудине смешать редиску, петрушки, лимонный сок и  оливковое масло. Перемешать все и проверить на соль и перец. Добавить по вкусус.  Выложить овощную смесь на козий сыр. Подать с помидорами.

June 04, 2016

Rum-Scented Marble Cake


Makes one 10-inch tube or Bundt cake, about 24 slices

Base Batter
2 2/3 cups all purpose flour (spoon flour into dry-measure cup and level off)
1 2/3 cups sugar
2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
12 ounces (3 sticks) unsalted butter, softened
7 large eggs
3 tablespoons dark rum

Chocolate Batter
2 tablespoons dark rum
2 tablespoons milk
1/2 teaspoon baking soda
6 ounces bittersweet (not unsweetened) chocolate, melted and cooled
2 cups Base Batter, above

One 12-cup tube or Bundt pan, buttered, coated with fine, dry bread crumbs, and sprayed with vegetable oil cooking spray

   
    Set a rack in the lower third of the oven and preheat to 325˚F.
    In the bowl of an electric mixer, combine the flour, sugar, baking powder, and salt. Stir well by hand to mix. Add the butter. Beat the mixture on low speed with the paddle until the mixture is a smooth, heavy paste, 1 to 2 minutes.
    Whisk the eggs and rum together. On medium speed, beat one third of the egg mixture into the flour and butter mixture. Beat for 1 minute.
    Stop and scrape down the bowl and beater. Add half of the egg mixture and beat for 2 minutes. Repeat with the other half.
    Remove the bowl from the mixer and use a large rubber spatula give the batter a final mix.
    For the chocolate batter, combine the rum, milk, and baking soda in a medium mixing bowl and whisk well to dissolve the baking soda. Scrape in the chocolate and whisk it well. Add the 2 cups of base batter to the chocolate mixture and whisk well to combine.
    Scrape half the remaining base batter into the prepared pan and smooth the top. Cover with the chocolate batter, making as even a layer as possible. Finally top with the remaining base batter and smooth the top. Use a wide-bladed table knife or a thin metal spatula to marble the batter: Insert the knife into the batter at the central tube, with the flat side of the blade facing you. Draw the blade through the batter to the bottom of the pan and up and out the side of the pan closest to you, repeating the motion every inch or so around the pan, making a spiral in the batter, almost as though you were folding egg whites into it. Stop when you get back to the point where you started. Don’t bother to smooth the top of the batter – it might disturb the marbling.
   
    Bake the cake until it is well risen and firm, and a toothpick or a small thin knife inserted midway between the side of the pan and the central tube emerges dry, about 1 hour.
    Cool the cake in the pan for 5 minutes, then invert a rack over it. Invert and lift off the pan. Cool the cake completely on the rack.

Serving: This doesn’t need any accompaniment.

Storage: Wrap the cooled cake in plastic wrap and keep it at room temperature. Freeze for longer storage. Defrost cake and bring it to room temperature before serving.


Recipe come from Nick Malgieri