June 28, 2016

Russian potato salad in America (Olivie)


Usually we make this salad with fresh sweet onions. I decided to change recipe and make very delicious dressing. I'm totally hooked up with this dressing and always will make my olivie (russian potato salad) with this dressing.


Makes 4-5 portions.

2 large potatoes, boiled, peeled and cut into small cubes
2 medium carrots, boiled, peeled and cut into small cubes
2 large eggs, hard-boiled, peeled and cut into small cubes
2 medium-large pickles, cut into small cubes
5-6 oz oven roasted turkey breast, cut into small cubes
5 tablespoons canned sweet peas, drained

Dressing

1 tablespoon olive oil
1 large sweet onion, peeled and cut into half-moons
2 tablespoons apple cider vinegar
1 tablespoon honey
1 tablespoon mustard
1/2 cup mayonnaise

Salt and pepper to taste

To make salad, mix all salad ingredients in a large bowl and make a dressing. To make a dressing: Add oil to a medium frying pan over moderate heat, and add the sliced onions. Cook, stirring occasionally, until the onions soften, then caramelize. This should take between 10 and 15 minutes. The lower the heat, the longer it takes, but the less likely you are to burn the onions. Once the onions are a medium brown, remove from the heat and add the vinegar. Place the onions and vinegar into a small food processor. Add the honey and mustard, and process or blend until smooth. Add the mayonnaise and salt and pepper to taste, stirring to combine. Refrigerate, covered, until ready to serve. Pour dressing over the salad and mix very well just before serving. Refrigerate leftovers.

Dressing recipe comes from King Arthur Flour web site


Салат Оливье по-американски

На 4-5 порций

2 больших картофелины, сваренных в кожуре, очищенных и нарезанных на маленькие кубики
2 средней величины моркови, сваренной в кожуре,очищенной и нарезанной на маленькие кубики
2 больших куриных яйца, сваренных в крутую и нарезанных на маленькие кубики
2 средних соленых огурца, нарезанных на маленькие кубики
150-200 грамм мяса запеченной индюшьей грудки, нарезанной на маленькие кубики (oven roasted turkey breast)
5 столовых ложек консервированного горошка, воду отцедить

Соус для салата

1 столовая ложка оливкового масла
1 большая луковица, очищенная от кожуры и нарезанная полукольцами
2 столовые ложки яблочного уксуса
1 столовaя ложка меда
1 столовая ложка горчицы
1/2 чашки майонеза

Соль и перец по вкусу

Перемешать все нарезанные ингридиенты для салата в большой миске и приготовить соус. Вылить оливковое масло на сковороду и выложить нарезанный лук. Постоянно помешивая, жарить на среднем огне и ждать появления коричневого цвета. Снять поджаренный лук с огня и добавить яблочный уксус. Положить лук, мед, горчицу в кухонный комбайн и прокрутить до получения однородной массы. Вылить массу в майонез и хорошо перемешать. Поставить в холодильник. Залить соусом салат перед подачей на стол, перемешать. Попробовать на соль и перец, если нужно добавить по вкусу. Остатки салата хранить в холодильнике. .


Уж очень вкусный получается салат с таким соусом.  Желаю всем попробовать. Я использовала американскую горчицу, которая не такая острая как русская.

No comments: