October 11, 2016

Drunken Pickled Green Tomatoes




For all my years in America, where I was introduced to green tomatoes, every year I used to make Marinated tomatoes. Of course, finding a quite unusual recipe with bourbon, I immediately decided to make it. It's absolutely delicious.


Drunken Pickled Green Tomatoes


Yield: 3 pint jars
Cook Time: 10 minutes
Total Time: 3 days

Ingredients:
2 pounds green tomatoes (about 6 medium) I took 8 medium ones
2 garlic cloves, sliced
1 sprig fresh dill
2 cups white vinegar
2 cups water
2 tablespoons salt
2 tablespoons sugar
1 tablespoon whole black peppercorns
1/2 teaspoon red pepper flakes
2 tablespoons bourbon


Directions:
Slice tomatoes, either into 1/4-inch thick slices, or halved and cut into 8-10 wedges. Divide tomatoes among 3 pint jars, packing the tomatoes tightly in each jar. Place a few slices of garlic and a few fronds of dill in each jar.


In a small saucepan, combine vinegar, water, salt, sugar, peppercorns, and red pepper flakes. Bring to a simmer until sugar is completely dissolved. Remove from heat and add bourbon.
Pour brine over pickles, filling jars to within 1/4 inch of the top. Make sure all of the tomatoes are fully submerged. If they start to 'float', wedge a few more tomato pieces in there to keep them firmly packed.


Screw on jar lids and refrigerate for at least 3 days to allow pickles to fully pickle, and after that pickles will keep in the refrigerator for up to 2 weeks.
Note: I had a brine leftovers enough for 2-3 green tomatoes more.




Подвыпившие маринованные зеленые помидоры


На 3 полулитровые банки

1 кг (6 средних, я взяла 8 средних)
2 зубца чеснока, мелко нарезанного
3 небольших веточки укропа, по одной в банку
2 чашки уксуса (500 мл)
2 чашки воды (500 мл)
2 столовые ложки сахара
2 столовые ложки соли
1 столовая ложка черного горошка-перца
1/2 чайной ложки красного перца (кусочки, не порошок)
2 столовые ложки виски (bourbon)

Помыть и нарезать помидоры на 5-7 мм полумесяцы. Выложить в заранее приготовленные банки. В каждую банку положить немного чеснока и укропа. В небольшой кастрюле смешать уксус, воду, соль, сахар, перец-горошек и кусочки красного перца. Довести до кипения и кипятить до полного растворения соли и сахара. Снять с огня и добавить виски.
Залить раствором помидоры, чтоб раствор полностью покрыл помидоры. Если есть место в банках, добавить помидоры. Закрыть банки, дать остынуть, поставить в холодильник на 3 дня.


Хранить помидоры в холодильнике в течении 2-3 недель.

На заметку: у меня осталось немного раствора, достаточно еще для 2-3 помидор.


Recipe comes from http://www.loveandoliveoil.com/2014/10/pickled-green-tomatoes.html

South American pinto and pumpkin casserole



It's a third recipe I try from such good book. Definetely, I can recommend to try more recipe for those, who like vegetarian.


Serves 4 (I think 6)


4 cups skinned, seeded, and cubed pumpkin or butternut squash (1/2 inch cubes)
4 garlic gloves
4 cups vegetable stock
1 tablespoon olive oil
2 large onions, finely chopped,
2 large bell peppers, cored, seeded, and diced
2 teaspoons dried basil
1 cup frozen corn kernels
2 (15-oz each) cans pinto beans, drained
2-3 tablespoon lemon juice
salt and black pepper to taste
1 tablespoon finely chopped parsley for serving
warm bread to serve


For dairy-lovers, you can serve additionally with dollop of sour cream, yogurt or shredded feta cheese.


Put the cubes of pumpkin or squash into a large saucepan with garlic and stock. Bring to boil, then reduce the heat, cover and simmer for about 15 minutes, or until the pumpkin is tender. transfer the contents of the pan to a food processor and blend to a thin puree. (I used a stand-up mixer to mash contents inside the pan).


While the pumpkin is cooking, heat the olive oil in another large saucepan. Add onion, bell peppers, and dried basil, cover, and cook over gentle heat for 15 minutes, or until the vegetables are tender and slightly caramelized.


Add pumpkin puree to the vegetables in the pan, along with the corn kernels and pinto beans ( I love to drain liquid and rinse beans under cold water). Stir over gently heat until hot, then add lemon juice and salt and black pepper to taste.


Ladle into warmed bowls, sprinkle with parsley and serve with warm bread.






Recipe comes from "The best of Rose Elliot: The Ultimate Vegetarian Collection" book.

Coleslaw with pickles and walnuts



Excellent choice for fall potluck. In addition, usually all ingredients at home.

Makes 1 restaurant size serving
1 & 1/2 cup thinly shredded green cabbage
2 tablespoons canned green sweat peas, drained
1 tablespoon red onion, finely hopped
1 medium marinated pickle, cut in half lengthwise and thinly sliced
2 tablespoons walnuts, finely chopped
2 tablespoons mayonnaise
Salt and pepper to taste

Using your clean hands, rub 1/2 teaspoon of salt into cabbage, add rest of ingredients. Mix very well. Check for salt and pepper. leave on a table for 30 minutes before serving.



Салат из капусты с маринованными огурцами и грeцкими орехами

На 1 большую порцию

1 & 1/2 чашки белокачанной капусты, нашинкованной
2 столовые ложки консервированного зеленого горошка, жидкость отжать
1 столовая ложка красного сладкого лука, мелко нарезанного
1 средний маринованный огурец, разрезанный по длине пополам и нарезанный на тонкие полумесяцы
2 столовые ложки грецких орехов, мелко нерезанных
2 столовые ложки майонеза
Соль и перец по вкусу


Перетереть 1/2 чайной ложки соли с нашинкованной капустой, добавить все остальные ингридиенты. Перемешать и проверить на соль и перец. Если нужно добавить. Оставить на столе на 30 минут до подачи.


October 01, 2016

Apple Milk Pancakes


Long time I made buttermilk-based apple pancakes, now I made a similar pancakes with milk. They are the fluffiest pancakes I had for a long time.

Apple Milk Pancakes

makes 4 servings

1 & 1/2 cups all-purpose flour
1/3 teaspoon baking soda
3 teaspoons baking powder (I took 2)
1/2 teaspoon salt
3 tablespoons sugar
1/4 teaspoon nutmeg
1 egg
3 tablespoon butter, melted
1/4 tespoon vanilla
1 cup milk
1 cup apples, peeled and grated
oil for griddle or pan, as needed

In a large mixing bowl combine flour, baking soda, baking powder, salt, sugar, and nutmeg

In a small bowl, mix egg, butter, vanilla, and milk

Pour wet mixture into dry mixture, using a wooden spoon or folk to blend. stir until blended, being careful not to over-mix. Fold in grated apples.

Heat a lightly oiled griddle or frying pan over medium-high heat.  using spoon form pancakes. When batter is full of holes, turn to brown on other side. Turn pancakes only once while cooking.
Serve with maple syrup.


Яблочные оладьи на молоке

1 & 1/2 чашки муки
1/3 чайной ложки соды
3 чайных ложек разрыхлителя (Я взяла 2)
1/2 чайной ложки соли
3 столовых ложки сахара
1/4 чайной ложки натертого мускатного ореха
1 яйцо
3 столовых ложек растопленного сливочного масла
1/4 чайной ложки ванильного экстракта
1 чашка (250 мл) молока
1 чашка яблок, очищенных от кожуры и натертых на крупной терке

В большой мыске смешать муку, соду, разрыхлитель, соль, сахар и мускатный орех.  В меньшей посуде смешать яйцо, сливочное масло, ваниль и молоко.  Вылить яичную смесь в большую миску с мучной смесью.  Все перемешать и добавить натертые яблоки.
Нагреть сковороду с подсолнечным маслом на среднем огне. Вылить оладьи и жарить до золотисто-коричневого цвета.

Подать с кленовым сиропом.


Recipe comes from Lunds & Byerlys

September 22, 2016

Egg-cheese herring pate


1/2 teaspoon olive oil
1 small-to-medium onion, peeled and chopped
2 eggs, hard-boiled, peeled and chopped
2 packages (8oz total) The Laughing Cow Cheese Wedges, peeled and cut  into large chunks
1 medium carrot, cooked, peeled and chopped
6 oz Atlantic herring in oil (from Russian Store and it's kosher), drained


Salt and pepper to taste
Coat the bottom of the pan with 1/2 teapoon olive oil. Heat the pan on medium high heat until the oil is shimmering. Add the chopped onion and stir to coat the onions with the oil. Spread the onions out evenly over the pan and let cook for 5-8 minutes until light brown color, stirring occasionally. Don't add more oil
Place  onions, eggs, cheese wedges, carrot, and herring into food processor and process for 1-2 minutes until smooth pate. Check for salt and pepper. Add to taste. Put into nice jar and refrigerate for a couple hours. It's ready to be served on bread, bagels, and matzos.


Селедочный паштет  с яйцами и сыром

1/2 чайной ложки оливкового масла
1 небольшая луковица, очищенная и мелко нарезанная
2 яйца, сваренные вкрутую, очищенные и нарезанные на небольшие кусочки
2 (115 грамм каждый) пакета плавленного сыра (The Laughing Cow Cheese Wedges)
1 средней величины вареная морковь, очищенная и порезанная на небольшие кусочки
180-200 грамм филе селедки
В сковороде разогреть иливковое масло и обжарить лук, чтобы он стал хрустящим. Положить в кухонный комбайн жареный лук, яйца, сыр, филе селедки и морковь. Провернуть все до образования однородной массы. Попробовать на соль и перец. Если нужно добавить. Поставить в холодильник на 2-3 часа. Подать с мацой или бубликами

Recipe idea comes from https://vk.com/vtarelke?w=wall-4806561_587998

September 16, 2016

Beet Herring toasts


Make 2 toasts

1 small-to-medium beet, roasted, peeled, shredded on large holes of the grater
2 tablespoons mozzarella cheese, shredded on small holes of the grater
1 small garlic clove, minced
2 teaspoons mayonnaise
Salt and pepper to taste
2 medium size slices pumpernickel bread with whole rye kernels
1/2 teaspoon olive oil
2oz herring fillets, cut into 4 equal pieces

Mix beet, cheese, garlic, mayonnaise together and add salt and pepper to taste.
Place a heavy-bottomed pan over medium-high heat, and drop 1/2 teaspoon olive oil. Cook the bread for a couple minutes on each side.

To serve, spread each of the toasts with about half of the beets mixture. Top each toast with 2 pieces of herring and a pinch of parsley and onion ring. Parsley and onion ring is optional.


Гренки из ржаного хлеба с красной свеклой и селедкой

На 2 куска хлеба

1 небольшой корнеплод красной свеклы, испеченной, очищенной от кожуры и натертой на крупной терке
2 столовых ложки мягкого сыра mozzarella, натертого на мелкой терке
1 маленький зубец чеснока, пропущенный через давилку
2 чайнэ ложки майонеза
соль и перец по вкусу
2 средних куска ржаного хлеба
1/2 чайной ложки оливкового масла
60 грамм филе селедки

Смешать красную свеклу, сыр, майонез и чеснок. Добавить соль и перец.
Разогреть на среднем огне чугунную сковородку с 1/2 чайной ложки оливкового масла.

Положить хлеб и жарить на каждой стороне по 1-2 минуты.
Выложить хлеб на тарелку. На хлеб выложить свекольную массу и филе селедки. Украсить по желанию петрушкой и колечком лука.

Recipe comes from https://vk.com/vtarelke?w=wall-4806561_586721

September 06, 2016

Eggplant and Israeli couscous salad


Serves 6-8

1 medium eggplant, skin on
3 teaspoons ground coriander
sea salt and freshly ground pepper
80 ml olive oil, plus extra if desired
1 large onion, chopped
1 large clove garlic, crushed
250 gram Israeli (pearl couscous)
1 & 1/4 cups (310 ml) vegetable brothl
1 bunch cilantro, chopped
1/2 bunch flat-leaf parsley, chopped
1/2 bunch mint, chopped
juice of 1/2 lemon

Preheat the oven to 150C (300 F). Line a baking tray.

Chop the eggplant into medium cubes and place in a large mixing bowl with 1 teaspoons coriander and a little bit salt. Pour 2 tablespoons of the oil onto eggplant, mix, then sprinkle on another teaspoon of coriander and another tablespoon of oil. Mix until the cubes are roughly coated with oil and spice, then place on the tray and into the oven. Roast for 25 minutes, then turn the eggplant cubes over and return to oven again for another 25 minutes.  Take out the oven and set aside.

While the eggplant is roasting, gently saute the onions in a saucepan with the remaining oil until soft and golden, then add the remaining ground coriander, the black pepper and garlic. Add couscous and enough stock to cover the couscous and bring to boil. Reduce the heat to very low and cover with lid.
After 10 minutes, check the couscous, using a fork to fluff the grains. Cover again and cook for another 5 minutes.

In a large bowl, mix together the couscous, herbs and eggplant. Stir the lemon juice and little exptra olive oil. Season to taste. Serve warm or at room temperature.

I served with dollop of sour cream. It was really delicious.


Теплый салат из баклажана и израильского кускуса.



На 6-8 порций.

1 средний баклажан
3 чайные ложки молотого кориандра
соль и перец по вкусу
80 мл оливкового масла, если нужно добавить больше
1 большая луковица, очищенная и мелко нарезанная
1 большой зубец чеснока, мелко нарезанный
250 грамм Израильского кускуса
310 мл овощного бульона
1/2 пучка петрушки, мелко нарезанной
1/2 пучка  мяты, мелко порезанной
сок из половины лимона

Нагреть духовку до 150Ц (300Ф). Застелить пергаментной бумагой деко.

Нарезать баклажан на средние кубики. Выложить баклажан в большую миску, посыпать 1 чайной ложкой молотого кориандра и немного солью. Полить 2 столовыми ложками оливкового масла. Перемешать все и еще добавить 1 чайную ложку кориандра и 1 столовую ложку оливкового масла. Посолить и поперчить. Выложить на деко.  Запекать 25 минут, затем повернуть куски баклажана и запекать еще 25 минут. Потом вынуть из духовки и дать немного остыть.

Пока баклажан запекается, потушить лук, чеснок с 1 чайной ложкой кориандра в оливковом масле. Добавить кускус, залить бульоном. Все хорошо перемешать, закрыть сковороду крышкой, уменьшить огонь и тушить 10 минут. Через 10 минут, все хорошо перемещать и еще тушить 5 минт.

Снять с огня, перемешать кускус с баклажаном, петрушкой и мятой. Добавить лимонный сок. Проверить на соль и перец. Если нужно, добавить. Подавать теплым.

Я подавала со сметаной. Обалденно вкусно.


Recipe comes from  "Monday Morning Cooking Club" (A generous, warm-hearted and inspiring cookbook drawn from Sydney's culturally diverse Jewish community, featuring the very best, most treasured family recipes that have been passed down generations)

August 24, 2016

Lemony orzo zucchini soup with jalapeno sour cream sauce


Yield 6 servings

2 tablespoons vegetable oil
1 medium onion, chopped
2 medium carrots, peeled and cut into medium cubes
900 ml vegetable broth
1 extra-large potato, peeled and cut into medium cubes
1 medium zucchini (about 2-3 cups), cut into medium cubes
2 cups water, room temperature
3 tablespoons dry orzo pasta
2 tablespoons parsley, chopped
juice from 1/2 medium lemon
Salt and pepper to taste
Jalapeno sour cream sauce
9 tablespoons sour cream
2 medium jalapeno peppers, cleaned and minced

Coat the bottom of the pan with 1 tablespoon vegetable oil. Heat the pan on medium high heat until the oil is shimmering. Add the chopped onion and stir to coat the onions with the oil. Spread the onions out evenly over the pan and let cook for 5-8 minutes, stirring occasionally. Sprinkle with salt and add carrots and 1 more tablespoon of vegetable oil. Continue to saute for more 8 minutes.

While onion and carrots saute, heat vegetable broth in the large soup pan on medium high heat until almost reach boiling point. Add potato and simmer for 3-5 minutes. Add onion-carrot mixture, some salt to simmering vegetable broth with potatoes and simmer for 3-5 minutes. Add cubed zucchini, water, bring to boil again and simmer for more 5-8 minutes.

Finally add dry orzo, parsley, and lemon juice. Simmer for more 8-10 minutes. Check on salt and pepper. Add if needed it. Soup is ready and really good on next day. It might be made a day before serving and reheated in microwave or stove.

Make a sauce just before serving. To make sauce, mix together sour cream and jalapeno peppers. Add 1 and 1/2 tablespoon to each serving. Serve with fresh bread.


Суп с зелеными кабачками, орзо и лимонным соком

На 6 порций

2 столовые ложки растительного масла
1 средняя головка лука, мелко нарезанная
2 средние моркови, очищенные от кожуры и нарезанные на средние кубики
900 мл овощного бульона
1 очень большая картофелина, очищенная от кожуры и порезанная на средники кубики
1 средний кабачок (2-3 чашки), нарезанный на средние кубики
2 (500 мл) чашки воды, комнатной температуры
3 столовых ложки орзо
2 столовых ложки мелко нарезанной петрушки
сок ил 1/2 лимона
Соль и перец по вкусу
Сметанный соус со жгучими перцами jalapeno
9 столовых ложек сметаны
2 средних перца jalapeno, очищенных внутри и очень мелко порезанных

В небольшую сковороду налить 1 столовую ложку растительного масла, нагреть на среднем огне и добавить нарезанный лук. Перемешать и жарить 5-8 минут, иногда помешивая. Немного посыпать солью, добавить морковь и 1 столовую ложку растительного масла. Жарить еще 8 минут.

Пока лук и морковь жарятся, в большой кастрюле довести овощной бульон почти до кипения, вбросить нарезанный картофель и варить 3-5 минут. Снять с огня лук с морковью и добавить в бульон с картофелем. Продолжать варить 3-5 минут. Добавить нарезанные кабачки, воду, опять довести до кипения и варить 5-8 минут.

В конце добавить орзо, петрушку и лимонный сок. Варить 8-10 минут. Проверить на соль и перец. Если нужно, добавить. Суп готов. Лучше всего его подать на следующий день.

Сметанный соус подать перед подачей на стол. Смешать сметану с мелко нарезанными перцами. Выложить 1 & 1/2 столовой ложки соуса в каждую порцию супа после того, как суп будет подогрет. Подавать со свежим хлебом.


Для тех, кто не знает, что такое орзо