May 07, 2021

Dorie Greenspan's Chocolate-Covered Chai-Tea Bars


 Makes 16 bars

1 cup almond flour

1/3 cup all-purpose flour

1/4 cup granulated sugar

1/4 teaspoon ground ginger

1/4 teaspoon ground cinnamon

1/4 teaspoon salt

Finely grated zest of 2 clementines, 1 tangerine, or 1 orange

3 large egg whites, at room temperature, lightly beaten with a fork

1 tablespoon honey

1 teaspoon vanilla extract

8 tablespoons (1 stick) unsalted butter, melted and still warm

1 tablespoon loose chai tea leaves (from 3 teabags)

3 ounces coarsely chopped milk chocolate, for the glaze (optional)


Center a rack in the oven and preheat it to 350°F. Butter an 8-inch square baking pan and line the bottom with parchment paper.

Put both the flours, sugar, ginger, cinnamon and salt in a large bowl and whisk (or stir with a fork) to blend and work out any clumps of almond flour. Stir in the zest. Pour the whites over the dry ingredients and mix them in with a flexible spatula. It takes a minute or so to blend in the whites; when they’re in, you’ll have a thick batter. Stir in the honey and vanilla. Stir the tea into the warm melted butter and pour the butter over the batter. Working patiently (you’ll think there’s too much butter, but there isn’t), stir and fold the batter until the butter is fully incorporated. You’ll have a beautiful, smooth batter with a silky sheen. Scrape it into the pan — it will be a thin layer — and use the spatula to even the top.

Bake for 25 to 27 minutes, until the cake is a deep golden brown and just starting to pull away from the sides of the pan. Poke the top, and it will feel firm and just a bit springy; a tester inserted into the center of the cake will come out clean. Transfer the pan to a rack and wait for 3 minutes, then run a table knife between the cake and the sides of the pan. Invert the cake onto the rack, peel away the paper, invert onto another rack and allow to cool to room temperature.

If you’d like to glaze the bars, melt the chocolate in a heatproof bowl over barely simmering water or in the microwave. However you do it, melt it slowly and carefully — milk chocolate has an unpleasant way of going from smooth to grainy and then burnt; baby it. Pour the chocolate over the top of the cake and spread it evenly over the surface. Slide the glazed cake, on the rack, it into the refrigerator for about 30 minutes to set the chocolate.

Cut the cake into 16 bars or, if you’re not using the entire cake, only as many bars as you need; the rest of the cake will keep better if it’s in a larger piece. If the cake was glazed and refrigerated and the bars are still cold, let them sit until they come to room temperature.


Recipe comes from "Everyday Dorie" by Dorie Greenspan

May 04, 2021

Savory Oats with Peas and Fried Egg (morning bowl)


Makes 1 serving

1 medium yellow onion, chopped

2 tablespoons old-fashioned oats

3 tablespoons canned peas, drained

1 egg

Salt, black ground pepper to taste

Vegetable oil for frying

Non-stick cooking spray

Spray a medium skillet with non-stick cooking spray. Add vegetable oil and heat over medium-high heat until hot. Add chopped onions and cook for 4 minutes or until tender. Stir frequently with a wooden spoon or heatproof spatula. Lightly sprinkle with salt and black pepper. Add old-fashioned oats and cook for two more minutes, stirring frequently. Add peas and continue to sauté for two more minutes. If you like to add some favorite spice, please do it at the end of the cooking.

Remove from heat and place the mixture on a medium plate. 

Wipe the pan with a paper towel. Spray again with non-stick cooking spray and add a bit of vegetable oil. Crack an egg into the pan. Cook for three minutes or until white is completely set. Remove from pan and season with salt and pepper. Place over the oat-onion mixture. 

Serve immediately. If you like pickles, you can add them.


Жареная овсянка с луком, зеленым горошком и жареным яйцом.

На 1 порцию

1 средняя головка лука, мелко нарезанная

2 столовые ложки овсянки

3 столовые ложки консервированного горошка, отцедить воду

1 яйцо

Соль, черный молотый перец по вкусу

Растительное масло для жарки

Антипригарный кулинарный спрей

Сбрызнуть сковороду антипригарным спреем. Добавить растительное масло и нагреть на среднем или сильном огне до горячего состояния. Добавить нарезанный лук и тушить 4 минуты или до готовности. Помешивать часто деревянной ложкой или термостойкой лопаткой. Слегка посыпать солью и черным перцем. Добавить овсяные хлопья и готовить еще две минуты, часто помешивая. Добавить горошек и продолжать обжаривать еще две минуты. Если вы хотите добавить любимые специи, сделайте это в конце приготовления.

Снять с огня и выложить смесь на тарелку среднего размера.

Протереть ковороду бумажным полотенцем. Снова сбрызнуть антипригарным спреем и добавить немного растительного масла. Разбить яйцо над сковородой. Жарить три минуты или до полного застывания белого цвета. Снять со сковороды и приправить солью и перцем. Выложить поверх овсяно-луковой смеси.

Подавать немедленно. Если вам нравятся соленые огурцы, можете добавить их.



April 27, 2021

Seafood cakes


Yields 12 medium cakes

10 oz. fresh salmon 

10 medium cooked shrimps

3 oz. imitation crabmeat, chopped

1 egg

4 tablespoons panko bread crumbs

2 stalks greens onions, cleaned, roots removed

1 stalk celery, cleaned and chopped

1/8 teaspoon ground black pepper

1/2 teaspoon salt

1/2 teaspoon Old Bay Seasoning

1 teaspoon vegetable oil for brush


Place all ingredients except vegetable oil in a bowl of a food processor and process until small pieces. Remove mixture from the bowl and form 12 balls. Place on a large shallow plate, cover with a plastic wrap and place into refrigerator for a couple of hours.

Heat the oven to 375 F. Place an aluminum foil on a medium baking sheet, grease with non-stick spray, and place balls from the refrigerator. Brush with vegetable oil.

Bake for about 15 minutes and broil for several minutes. Remove from the oven and serve immediately.

Leftovers might be kept in the refrigerator for a couple of days. Serve with sauce, fresh guacamole and veggies. 



April 25, 2021

Warm Coleslaw with Mushrooms and Corn


Yield 2 servings

2 & 1/2 cups thinly shredded green cabbage

1/2 teaspoon apple cider vinegar

1 tablespoon vegetable oil

1/3 cups fresh mushrooms, chopped into medium chunks

1 medium corn husk, shucked

1 medium long carrot, peeled and shredded on a large holes of the grater

1 tablespoon parsley, chopped

1 tablespoons mayonnaise

2 teaspoons sour cream

1 teaspoon brown mustard

Salt, freshly ground black pepper

In a medium bowl, mix mayonnaise, sour cream, mustard, and set aside.

In a large bowl, place cabbage, sprinkle with salt, and pour apple cider vinegar. Using your hands, mix everything. Leave on a table for about 10 minutes.

Heat vegetable oil on medium heat and add mushrooms, stirring occasionally. Continue to sauté for about 3-4 minutes and add corn. Sauté for more than 4 minutes. In the end, sprinkle with salt and black pepper. Remove from the heat and give a couple of minutes to cool.

Using your hands, drain the liquid from the cabbage and place it on a big plate. Add carrots and corn mushrooms mixture. Pour dressing over and mix. Check for salt and pepper. Sprinkle with chopped with parsley.

Serve immediately.


Теплый капустный салат с грибами и кукурузой.

На 2 порции

2 и 1/2 чашки (1/4 большой головки капусты) тонко нашинкованной зеленой капусты

1/2 чайной ложки яблочного уксуса

1 столовая ложка растительного масла

1/3 чашки свежих грибов, мелко нарезанных

1 средний кукурузный початок, снять ножом зерна

1 морковь средней длины, очистить и натереть на больших отверстиях терки

1 столовая ложка нарезанной петрушки

1 столовая ложка майонеза

2 чайные ложки сметаны

1 чайная ложка коричневой горчицы

Соль, черный молотый перец

В миске среднего размера смешать майонез, сметану, горчицу и оставить.

В большую миску выложить капусту, присыпать солью и полить яблочным уксусом. Все перемешать руками. Оставить на столе примерно на 10 минут.

Нагреть растительное масло на среднем огне и добавить грибы, периодически помешивая. Продолжать обжаривать около 3-4 минут и добавить кукурузу. Обжарить в течении 4 минут. В конце посыпать солью и черным перцем. Снять с огня и дать пару минут остыть.

Руками отжать жидкость из капусты и выложить на большую тарелку. Добавить морковь и смесь из грибов и кукурузы. Полить заправкой и перемешать. Проверить на соль и перец. Посыпать рубленой петрушкой.

Подать немедленно.



April 19, 2021

Homemade Swedish Almond Cake from IKEA (Passover friendly)


Yield 8 medium servings

Dough for layers:

200 g almonds (2 cups whole almonds)

2 tablespoons powdered sugar

5 egg whites

1/2 cup sugar

dash of salt

Cream:

5 egg yolks

200 ml heavy cream

1/2 cup sugar

1/2 teaspoon vanilla extract

150 g butter, room temperature

Garnish

1/2 cup sliced almonds

Preheat oven to 350 F (175 C). Grease 8-inch round non-stick spring form and place a piece of parchment paper on the bottom. Grease again.

Ground almonds and powdered sugar in a food processor.

Using an electric mixer, beat the whites until light foam, add sugar and continue to beat to stiff peaks. Add a dash of salt and groundnuts. Stir with a plastic spatula until combined.

Pour half of the dough into prepared spring form and bake for about 15-20 minutes in the center of the oven. Place the second half of the dough into the refrigerator.

Then take the layer out, give it a couple of minutes to cool. Open a lock and peel a parchment paper. Leave on a plate to cool completely. Repeat the procedure with the second layer.

Using a folk, beat the egg yolks.

Mix heavy cream, vanilla extract, and sugar in a saucepan. On medium heat, heat the mixture for about 3-4 minutes. Add egg yolks and continue to heat for about 6-7 minutes until thickened, stirring constantly with a whisk.

Remove from the heat, cover with plastic wrap as close as possible to the cream surface and cool until room temperature.

Using an electric mixer, beat butter adding slowly the cream mixture.

Lay the bottom layer on a plate. Spread half of the cream on the first layer, then - the second, and spread the remaining cream.

Place sliced almonds on a dry frying pan and heat on medium-high heat for about 4-5 minutes. Remove from the heat and give a couple of minutes to cool. Sprinkle all over the cake.

Keep refrigerated and slice before serving.


Домашний шведский миндальный торт от ИКЕА (идеально для еврейской пасхи)

На 8 средних порций

Тесто для слоёв:

200 г миндаля (2 чашки цельного миндаля)

2 столовые ложки сахарной пудры

5 яичных белков

1/2 чашки сахара

щепотка соли

Крем:

5 яичных желтков

200 мл жирных сливок

1/2 чашки сахара

1/2 чайной ложки ванильного экстракта

150 г сливочного масла комнатной температуры

Для украшения

1/2 чашки лепестков миндаля

Нагреть духовку до 350 F (175 C). Смазать 20-см круглую разъемную форму с антипригарным покрытием и положить на дно пергаментную бумагу. Снова смазать.

Миндаль и сахарную пудру измельчить в кухонном комбайне.

С помощью электрического миксера взбить белки до легкой пены, добавить сахар и продолжать взбивать до плотных пиков. Добавить немного соли и арахиса. Перемешат; пластиковым шпателем до однородности.

Вылить половину теста в подготовленную форму и выпекат; около 15-20 минут в центре духовки. Вторую половину теста поставить в холодильник.

Затем вынуть слой, дать ему пару минут остыть. Открыть замок и снят; пергаментную бумагу. Выложить на тарелку и дать полностью остыть. Повторить процедуру со вторым слоем.

В небольшой кастрюле смешать жирные сливки, экстракт ванили и сахар. На среднем огне нагреть смесь в течении 3-4 минуты. Добавить яичные желтки и продолжать нагревать около 6-7 минут до загустения, постоянно помешивая венчиком.

Снять с огня, накрыть полиэтиленовой пленкой как можно ближе к кремовой поверхности и остудить до комнатной температуры.

С помощью электрического миксера взбить масло, медленно добавляя сливочную смесь.

Выложить нижний слой на тарелку. На первый слой выкладываем половину крема, затем - на второй, и выкладываем оставшийся крем.

Положитть нарезанный миндаль на сухую сковороду и жарить на среднем или сильном огне около 4-5 минут. Обязательно помешивать, чтобыне прегорело. Снять с огня и дать пару минут остыть. Посыпать весь торт.

Хранить в холодильнике и нарезать перед подачей.


Recipe comes from Grga Klara Recipes




April 13, 2021

Quick Potato Salad with Marinated Carrots


Yield 2 servings

1 large carrots, peeled and julienned with Titan Julienne Tool

2/3 cup white vinegar

2/3 cup water, room temperature

1 teaspoon salt

1 tablespoons sugar

1/2 teaspoon black peppercorns

8 baby potatoes in skins

4 tablespoons canned sweet peas, drained

2 teaspoons parsley, finely chopped

2 tablespoons olive oil

Salt, black ground pepper to taste

Water for boiling potatoes

How to marinate carrots (Minimalist Baker)

Add carrots to a large mason jar or glass container. Set aside.

To a small saucepan add distilled white vinegar, water, salt, peppercorns, and sugar. Bring to a simmer over medium heat and stir to fully dissolve salt and sugar. Taste and adjust flavor as needed, adding more salt or sugar to taste.

Pour the brine over the carrots, ensuring they are fully submerged. If needed, add more vinegar or a little water to cover.

Seal well and shake to combine. Then refrigerate for at least 1 hour. The flavors will deepen and intensify the longer it marinates. The best flavor is achieved after 24 hours.

Remove peppercorns and drain liquid from the carrots. Reserve liquid for future use.

Boil potatoes in their skins, drain hot water and cool until almost room temperature. Remove the skin and cut it in half.

In a medium bowl, add potatoes, carrots, and sweet peas. Add salt, pepper, and olive oil. Mix and adjust spices. If you need, add some reserved brine from carrots. Sprinkle with chopped parsley. Let stand at a table for about 20 minutes and serve.


Быстрый картофельный салат с маринованной морковью

Выход 2 порции

1 крупная морковь, очищенная от кожуры и нарезанная соломкой (Titan Julienne Tool)

2/3 чашки белого уксуса

2/3 чашки воды, комнатной температуры

1 чайная ложка соли

1 столовая ложка сахара

1/2 чайной ложки черного перца-горошка

8 маленьких картофелей в кожуре

4 столовые ложки консервированного душистого горошка, высушенного

2 чайные ложки мелко нарезанной петрушки

2 столовые ложки оливкового масла

Соль, черный молотый перец по вкусу

Вода для варки картофеля

Как замариновать морковь (Minimalist Baker)

Выложить нарезанную морковь в большую банку.

В небольшую кастрюлю добавить дистиллированный белый уксус, воду, соль, сахар и черный перец-горошек. Довесьти до кипения на среднем огне до полного растворения соли и сахара. Попробовать и при необходимости добавьте соль или сахар по вкусу.

Залить рассолом морковь, убедившись, что она полностью погружена в воду. При необходимости добавьте еще уксуса или немного воды, чтобы покрыть крышкой.

Закрыть и встряхнуть, чтобы все хорошо смешалось. Поставить в холодильник как минимум на 1 час. Наилучший вкус достигается через 24 часа в холодильнике.

Удалить горошки перца и слить жидкость с моркови. Оставить жидкость на будущее.

Картофель отварить в кожуре, слить горячую воду и остудить почти до комнатной температуры. Снять кожицу и разрезать пополам.

В миску среднего размера добавить картофель, морковь и душистый горошек. Добавить соль, перец и оливковое масло. Перемешать и проверить на соль и перец. Если нужно, добавьте немного жидкости из морковного рассола. Посыпать мелко нарезанной петрушкой. Дать постоять на столе около 20 минут и подавать.


April 09, 2021

Cocannon (Irish Potato and Cabbage Dish)


8 cups peeled chopped potatoes (approximately 2 & 1/2 lb.)

4 tablespoons oil

3 garlic cloves minced

1 cup chopped green onions, divided

3 cups thinly sliced packed green cabbage

1 cup low-fat milk

salt and freshly ground black pepper

8 tablespoons unsalted butter (optional)


Cover potato with water in a large pot. Bring to boil over medium-high heat. Reduce heat and simmer until potatoes are tender when pierced with a knife, approximately 20 minutes. Drain potatoes and set aside.

Heat oil in a large pan set. Add garlic and sauté for 2 minutes, stirring frequently. Add 3/4 cup of the green onions and sauté for 1 minute.

Add cabbage to potatoes and cook until softened and wilted, approximately 8 to 10 minutes.

Add milk to potatoes and mash. Stir in green onion and cabbage mixture. Season to taste with salt and pepper.

Before serving, garnish with the remaining 1/4 cup of green onions. If desired, add 1 tablespoon of butter atop each serving.

Recipe comes from "The Taste for life"

April 02, 2021

Classic Cheese Rolls for Soup


Makes 12 medium pieces for 4-5 servings

1 large egg, lightly beaten with fork

1/4 teaspoon salt

1/3 cup all-purpose flour + more if need it

Couple twists ground pepper

1.5 oz. (about 30 - 35 gram) spreadable cheese

Add salt and ground pepper to beaten egg. Stir together flour with egg mixture. Using a circular motion with the palm of your hand, gently roll the dough on a floured surface to create a ball shape. Add flour, if need it.

Roll dough out into a rectangle 1/8-inch thick. Spread cheese to edges and roll up gently and pinch the seams shut. Cut into 12 equal pieces.

Place into simmering soup. Cover and simmer 10 minutes without lifting lid.


Классические Рулетики-клецки для супа

На 12 средних рулетиков для 4-5 порций супа

1 большое яйцо, слегка взбитое вилкой

1/4 чайной ложки соли

1/3 чашки универсальной муки + еще при необходимости

Пара щепоток молотого черного перца

1,5 унции (около 30-35 грамм) пастообразного сыра


Добавить соль и молотый перец во взбитое яйцо. Добавить муку с яичной смесью. Замесить тесто на присыпанной мукой поверхности. При необходимости добавить муку.

Раскатать тесто в прямоугольник толщиной 3мм. Распределить сыр по всей поверхности, аккуратно закатать и защипнуть швы. Разрезать на 12 равных частей.

Положить в кипящий суп. Накрыть крышкой и варить в течении 10 минут под закрытой крышкой.