July 07, 2021

Forshmak


Yields about 2 cups

2 large eggs, hard-boiled, chopped

1 medium apples, cored and peeled

1 medium yellow onion, chopped

1/2 cup (100 gram) butter, room temperature

6 oz. herring, chopped

Salt, ground black pepper to taste

Mix all the ingredients together in a food processor and process until smooth. Remove mixture from the bowl, check for spices. Keep in an airtight container in the refrigerator.

Serve on toast as a starter.



Форшмак

На 2 чашки

2 крупных яйца, сваренных вкрутую, нарезанных на мелкие куски

1 яблоко среднего размера, очищенное от сердцевины и кожуры

1 средний желтый лук, нарезанный на средние куски

1/2 чашки (100 г) сливочного масла комнатной температуры

180 грамм сельди, нарезанная на куски

Соль, черный молотый перец по вкусу

Смешать все ингредиенты в кухонном комбайне и измельчить до однородной массы. Вынуть смесь из чаши комбайна, проверить наличие специй. Хранить в герметичном контейнере в холодильнике.

Подавать на тостах в качестве закуски.


July 04, 2021

French Cream Cheese Mousse (Petit Suisse)

Servings 6-8

1/2 pound creamed cottage cheese (200 mg)

1/2 cup (125 grams) yogurt

1/2 (125 gram) cup sour cream

1 & 1/2 cups (375 grams ) heavy cream


Put the cottage cheese and yogurt in the blender container and blend until smooth.

Mix the sour cream and heavy cream and beat until stiff enough to fall from the beaters in large blocks. Mix 1/3 cup of the cream into cottage cheese-yogurt blend and then fold in the remainder. 

Line a wicker basket with one layer of cheesecloth rinsed under the cold water. Turn the mousse into a basket place. Fold the cheesecloth over the cheese mixture. Place the basket over a mixing bowl and refrigerate at least 24 hours. The mixture should lose at least 2/3 to 3/4 cup whey.


Recipe come from "When French women cook" book by Madeleine Kamman (Gastronomic Memoir).

July 01, 2021

Red Cabbage Quinoa Salad with Roasted Tomatoes and Cherries (grain leftover recipe)



Yield: 8 to 10

1/2 head red cabbage, quartered, cored, and thinly sliced on a mandolin (about 6 cups)

2 teaspoons lemon juice

1/2 teaspoon salt

1 1/2 cups frozen/fresh pitted dark sweet cherries (about 11 ounces), if frozen, cherries must be thawed

1 1/2 cups cherry tomatoes, halved

2 tablespoons sherry vinegar

2 tablespoons olive oil

2 tablespoons honey

1/4 teaspoon kosher salt

1/4 teaspoon black pepper

1/2 cup quinoa, cooked and cooled (leftovers welcome)

1 cup almonds, pieces

Salt, pepper and sugar to taste

In a large bowl, place cabbage and add lemon juice, salt. Using clean hands, rub lightly salt and lemon juice into the cabbage. Set aside.

in a medium bowl, mix olive oil, sherry vinegar, honey, salt, and black pepper. Add cherries and tomatoes and stir together.

Preheat oven to 350°F (180 C). Place cherry-tomatoes mixture in a small baking dish; spread in a single layer. Bake in preheated oven until cherries and tomatoes are tender and infused with vinegar mixture, 12 to 16 minutes. Remove from the oven and set aside.

Spray a large cast-iron with non-stick spray and heat over medium-high heat. Add the almonds and quinoa. Spread along the bottom. Using a spatula, stir the almonds and quinoa around the pan. Continue to cook the almonds, stirring every 30 seconds or so, until they are nicely brown and have a deeply toasted flavor, about 5 minutes time in total. remove from the heat.

Just before serving, toss together cabbage and cherry-tomato mixture. Check for spices. If need it, add more salt, pepper, or sugar. Transfer salad to a large serving platter, and sprinkle with almond and quinoa. Serve immediately.

Салат из красной капусты и киноа с запеченными помидорами и вишней

На 8 до 10 порций.

1/2 кочана красной капусты, разрезанной на четвертинки, без сердцевины и тонко нарезанных на мандолине (около 6 чашек)

2 чайные ложки лимонного сока

1/2 чайной ложки соли

1 1/2 чашки замороженной / свежей темной черешни без косточек (около 11 унций), в случае заморозки вишню необходимо разморозить

1 1/2 чашки помидоров черри, разрезанных пополам

2 столовые ложки хересного уксуса

2 столовые ложки оливкового масла, разделенных

2 столовые ложки меда, разделенных

1/4 чайной ложки кошерной соли

1/4 чайной ложки черного перца

1/2 чашки киноа, приготовленной и охлажденной (остатки приветствуются)

1 чашка миндаля, нарезанного на мелкие кусочки

Соль, перец и сахар по вкусу

В большую миску выложить капусту и добавить сок лимона, соль. Чистыми руками втереть соль и лимонный сок в капусту. Отложите в сторону.

В средней миске смешать оливковое масло, хересный уксус, мед, соль и черный перец. Добавить вишню и помидоры и перемешать.

Разогреть духовку до 350 ° F (180 ° C). Выложить смесь помидоры и черешню в небольшую форму для запекания. Разровнять. Печь в предварительно разогретой духовке, пока вишня и помидоры не станут мягкими, в течении 12–16 минут. Вынуть из духовки и отложить в сторону.

Сбрызгнуть антипригарным спреем чугунную сковороду и нагреть на среднем или сильном огне. Добавить миндаль и киноа. Распределить по дну сковороду. Помешивая каждые 30 секунд, жарить орехи и киноа, около 5 минут. Снять с огня.

Перед подачей ма стол смешать капусту, помидоры и черешню. Проверить на наличие специй. При необходимости добавьте еще немного соли, перца или сахара. Переложить салат на большое сервировочное блюдо и посыпать жареными миндалем и киноа. Подавать немедленно.


June 28, 2021

Apricot Cake with Olive Oil and Spelt Flour


Yields 6 medium servings

1 cup all-purpose flour

1/2 cup spelt flour

1 & 1/2 teaspoon baking powder

2 large eggs, lightly beaten

1/2 cup turbinado sugar (1/2 cup granulated sugar for sweeter version)

1 teaspoon vanilla extract

100 ml milk, room temperature

75 ml olive oil

9 medium apricots, halved

Powdered sugar for serving (optional)

Preheat oven to 350°F (180°C) and grease the bottom and sides of an 8-inch spring form pan with vegetable oil and baking spray. Set aside.

In a medium bowl, mix all-purpose and spelt flours, add baking powder. Set aside.

In a large bowl whisk together eggs, sugar, vanilla extract, milk, and olive oil. Add flour mixture to the wet ingredients and beat until just combined.

Transfer batter to the prepared spring form pan. Distribute the halved apricots evenly on top of the batter skin up. Bake for 40-45 minutes or until a skewer inserted in the center comes out clean with only a few crumbs attached.

Remove cake from the oven and cool for about 10 minutes in a form. Take out from the form, cool completely on a rack, and dust with powdered sugar.

Serve at room temperature. Keep in an air-tight container.


Бисквитный абрикосовый пирог с оливковым маслом и мукой из полбы.

На 6 средних порций

1 чашка универсальной муки

1/2 чашка пшеничной муки

1 и 1/2 чайных ложки разрыхлителя

2 больших яйца, слегка взбитых

1/2 чашки сахара турбинадо (1/2 чашки белого сахара для более сладкой версии)

1 чайная ложка ванильного экстракта

100 мл молока комнатной температуры

75 мл оливкового масла

9 средних абрикосов, разрезанных наполовину

Сахарная пудра для сервировки (по желанию)

Разогреть духовку до 350 ° F (180 ° C) и смазать дно и боковые стороны 8-дюймовой пружинной формы растительным маслом и спреем для выпечки. Отложить в сторону.

В средней миске смешать белую муку и муку из полбы, всыпать разрыхлитель. Отложить в сторону.

В большой миске взбить яйца, сахар, ванильный экстракт, молоко и оливковое масло. Добавить мучную смесь к влажным ингредиентам и все смешать.

Вылить тесто в подготовленную форму. Равномерно распределить разрезанные на пополам абрикосы, кожицей вверх. Выпекать 40-45 минут или до тех пор, пока шпажка, вставленная в центр, не выйдет чистой с небольшими крошками.

Вынуть торт из духовки и остудить в форме минут 10. Вынуть из формы, полностью остудить на решетке и присыпать сахарной пудрой.

Подавать при комнатной температуре. Хранить в герметичной таре.


June 24, 2021

Pink Radish Rillettes


Yields 1 & 1/4 cups pate

5 medium pink radishes, grated

1/4 teaspoon salt

1 tablespoon dill, chopped

7.5 oz. (212 gram) cream cheese

1/4 teaspoon lemon pepper (substitution 1/4 teaspoon black ground pepper + zest of the 1/2 fresh lemon)

1/4 teaspoon granulated garlic

1 tablespoon butter, melted

Salt, sugar to taste


Place grated radishes into a colander, sprinkle with salt. Mix and leave for about 20 minutes. Using clean hands, drain water as much as possible.

Add radishes, dill, cream cheese, lemon pepper, granulated garlic, butter into a food processor. Process until all blended. Check for spices and adjust to your taste.

Pour mixture into a medium glass jar, cover, and refrigerate overnight.

Serve with crackers or bread.



June 20, 2021

Quick Soft Honey Cookies with Chocolate Drizzle


Yields about 20 medium size cookies

2 large eggs, lightly beaten

1 teaspoon vanilla extract

1 teaspoon rose water

2 tablespoons sugar

2 tablespoons honey

2 tablespoons olive oil

1/4 teaspoon salt

8 teaspoons yogurt

1 & 1/4 cups all-purpose flour

3/4 cup whole-wheat flour

1 teaspoon baking powder

Chocolate drizzle

3.5 oz. dark chocolate

1 tablespoon butter


In a large bowl, add vanilla extract, rose water, sugar, honey, and salt to eggs. Mix and add olive oil and yogurt.

In a medium bowl, mix flours and baking powder. Add to egg mixture and make a dough. Cover with plastic wrap and refrigerate for about 1 hour.&

Heat an oven to 350 F. Place parchment paper on a large cookie sheet and spray with non-stick baking spray.

Remove dough from the refrigerator. Shape dough into 1-inch balls. Place 1-inch apart, onto cookie sheet. Bake 10-12 minutes or until very lightly browned. Cool 5 minutes;

To make the chocolate drizzle, microwave chocolate, and butter. Drizzle over the cookies.

Keep in an airtight container for a couple of days.


Быстрое мягкое медовое печенье с шоколадной помадкой

На 20 печенек среднего размера.

2 больших яйца, слегка взбитых

1 чайная ложка ванильного экстракта

1 чайная ложка розовой воды

2 столовые ложки сахара

2 столовые ложки меда

2 столовые ложки оливкового масла

1/4 чайной ложки соли

8 чайных ложек йогурта

1 и 1/4 чашки белой муки

3/4 чашки цельнозерновой муки

1 чайная ложка разрыхлителя

Шоколадная помадка

3,5 унции. темного шоколада

1 столовая ложка сливочного масла

В большой миске смешать яйца, ванильный экстракт, розовую воду, сахар, мед и соль. Добавить оливковое масло и йогурт.

В миске среднего размера смешать разные висы муки и разрыхлитель. Добавить к яичной смеси и замесить тесто. Обернуть полиэтиленовой пленкой и поставить в холодильник примерно на 1 час.

Нагреt' духовку до 350 F. Выложить пергаментной бумагой большой противень и сбрызнуть антипригарным спреем для выпечки.

Достать тесто из холодильника. Сформировать из теста шарики диаметром 2,5 см. Выложить на противень на расстоянии 1 дюйм. Печь 10-12 минут или пока не подрумянится. Остудить 5 минут;

Чтобы приготовить шоколадную струю, растопить шоколад и масло в микроволновой печи. Полить печенье.

Держать в герметичном контейнере пару дней.


June 15, 2021

Gingery Shrimps on Waffles


Yields 4 medium size waffles

4 medium size waffles

1/4 c. packed fresh cilantro leaves, plus more for garnish

1 jalapeno chile, seeded and sliced

1 small shallot, sliced

4 thin coins peeled fresh ginger, coarsely chopped

1/4 teaspoon sugar

1/2 cup panko (Japanese bread crumbs), divided

1 lb. shelled, deveined and cooked shrimp

2 tablespoons mayonnaise

3 tablespoons butter, melted


Place oven rack 6 inches from broiler heat source. 

In a food processor, pulse cilantro, jalapeno, shallot, ginger, sugar, 1/4 cup panko, and 1/4 teaspoon salt until finely chopped. Add shrimp and mayonnaise; pulse until shrimp are just finely chopped, stopping and scraping side of bowl occasionally.

Arrange waffles in a single layer on a large foil-lined cookie sheet. Broil 1 to 2 minutes or until the tops are golden. Remove from the oven.

Divide mixture among waffles. In a small bowl, combine the remaining 1/4 cup panko and reserved melted butter. Top each waffle with panko mixture, pressing to adhere.

Broil 1 to 2 minutes or until the tops are golden. Serve warm.


Idea for the recipe from Good Housekeeping


June 07, 2021

Palm Springs Pearl Couscous & Citrus Salad


Serves 4

3 tablespoons extra virgin olive oil

1 cup pearl couscous

1 & 1/4 cups water

Kosher salt

2 tablespoons red wine vinegar

3 tablespoons red onions, minced

2 navel oranges peeled and cut into half moon

1/2 cup crumbled feta cheese

1/4 cup salted, roasted pistachio kernels

One small bunch fresh parsley or cilantro, finely chopped

Place the oil in a medium saucepan over medium heat. Add the couscous and cook steering until it browns and smell very nutty about 2 minutes. Add the water and one teaspoon of salt, bring the mixture to a boil and simmer until the liquid is absorbed and couscous is tender for about 10 minutes.

Transfer the warm couscous to a serving bowl. Add the vinegar and red onion, let the couscous cool to room temperature, and then gently stir in the oranges, pistachios, feta, and parsley.

Season the salad with salt to taste. Serve immediately at room temperature.


Салат с жареным жемчужным кускусом и апельсинами по-калифорнийски

На 4 порции

3 столовые ложки оливкового масла

1 чашка жемчужного кускуса

1 и 1/4 чашки воды

Кошерная соль

2 столовые ложки красного винного уксуса

3 столовые ложки измельченного красного лука

2 апельсина, очищенные и нарезанные полумесяцем

1/2 чашки раскрошенного сыра фета

1/4 чашки соленых жареных фисташек

Один небольшой пучок свежей петрушки или кинзы, мелко нарезанной

Налить масло в сковороду среднего размера и нагреть на среднем огне. Добавить кускус и жарить, пока он не станет коричневым, около 2 минут. Добавить воду и одну чайную ложку соли, довести смесь до кипения и варить, пока вся жидкость не впитается и кускус не станет мягким, в течение примерно 10 минут.

Выложить теплый кускус в тарелку, в которой выбудете подавать салат. Добавить уксус и красный лук, дать кускусу остыть до комнатной температуры, а затем добавить апельсины, фисташки, брынзу и петрушку.

Посолить салат по вкусу. Подавать сразу при комнатной температуре.


Recipe comes from "Simply Julia" by Julia Turshen