February 24, 2022

Ground Beef and Bulgur Warm Salad with Quick Tomato Relish Topping


Yield 4 medium servings

Salad

1 tablespoon vegetable oil + more if needed

1 large yellow onion, chopped

1 medium carrot, grated on medium holes

2 medium garlic cloves, minced

1 pound (454 gram) ground beef

2 tablespoons ketchup or tomato paste

1/2 cup bulgur, pre-washed with cold water

1/2 cup water, room temperature

1/2 teaspoon schmaltz (optional)

Spices

1/2 teaspoon paprika

1/2 teaspoon curry powder

1/2 teaspoon ground coriander

1 small jalapeno, seeded and chopped

Salt and ground black pepper to taste

Cilantro or parsley for sprinkling

Quick Tomato Relish

1 lb tomatoes

1 (1 inch) piece fresh ginger

2 cloves garlic

1 tbsp. olive oil

1 cup chopped red onion

½ tsp. crushed red pepper flakes

2 tablespoons white wine vinegar

2 teaspoons raw sugar

For relish, roughly chop the tomatoes. Peel and grate the ginger. Mince the garlic. Add the chopped onions, grated ginger, minced garlic, and crushed red pepper and stir well. Pour olive oil, vinegar and sprinkle with brown sugar. Mix well and season with salt and pepper. Stir and place in the refrigerator for about 30 minutes before serving.

Mix spices and set aside.

For a salad, add oil to a large frying pan and heat over medium heat. Add onion and sprinkle with some salt and pepper. Cook until lightly browned. Add garlic, mix well, and cook for another minute. Add carroтs and spices, cook for about 3-4 minutes. 

Add ground beef and cook for about 8-10 minutes, stirring occasionally. Add ketchup and mix well. Stir the bulgur into the beef mixture, making sure that the bulgur is well coated.

Stir in the water, reduce heat to low, and cook, covered, for 10-15 minutes, stirring every 2 minutes. If the mixture becomes too sticky, add a little bit of water. If you prefer a richer version, add 1/2 teaspoon schmaltz. In the end, add chopped jalapenos.

Turn off heat and let sit for 10 minutes covered. Place some of the bulgur with minced meat on plates and spread the tomato relish on top. Sprinkle with parsley.


Теплый салат с говяжим фаршем и булгуром, украшенный томатной закуской

На 4 средние порции

Салат

1 столовая ложка растительного масла + больше, если нужно

1 большая луковица, нарезанная мелко

1 средняя морковь, натертая на средних отверстиях

2 средних зубчика чеснока, мелко измельченных

1 фунт (454 грамма) говяжьего фарша

2 столовые ложки кетчупа или томатной пасты

1/2 чашки булгура, предварительно промытый холодной водой

1/2 чашки (125 мл) воды, комнатной температуры

1/2 чайной ложки шмальца (по желанию)

Специи

1/2 чайной ложки паприки

1/2 чайной ложки порошка карри

1/2 чайной ложки молотого кориандра

1 небольшой перец халапеньо, очищенный от семян и нарезанный мелко

Соль и молотый черный перец по вкусу

Кинза или петрушка для посыпки

Быстрая томатная закуска

450 грамм помидоров

1 (1 дюйм) кусок свежего имбиря

2 зубчика чеснока

1 столовая ложка оливкового масла

1 чашка нарезанного красного лука

½ чайной ложки измельченных хлопьев красного перца

2 столовые ложки белого винного уксуса

2 чайные ложки тростникового сахара

Для томатной заправки нарезать помидоры на средние куски. Очистить и натереть имбирь. Измельчить чеснок. Добавить нарезанный лук, тертый имбирь, измельченный чеснок и измельченный красный перец и хорошо перемешать. Полить оливковым маслом, уксусом и посыпать коричневым сахаром. Хорошо перемешать и приправить солью и перцем. Перемешать и поставить в холодильник примерно на 30 минут перед подачей на стол.

Смешать специи и отложить в сторону.

Для салата налить масло в большую сковороду и разогреть на среднем огне. Добавить лук и посыпать солью и перцем. Готовить до легкого зарумянивания. Добавit' чеснок, хорошо перемешать и готовить еще минуту. Добавить морковь и специи, готовить около 3-4 минут.

Добавить говяжий фарш и тушить в течении 8-10 минут, периодически помешивая. Добавить кетчуп и хорошо перемешать. Добавить булгур в говяжью смесь и хорошо перемешать.

Влить воду, уменьшить огонь до минимума и варите под крышкой 10-15 минут, помешивая каждые 2 минуты. Если смесь становится слишком сухой, добавить немного воды. Если вы предпочитаете более насыщенный вариант, добавить 1/2 чайной ложки куриного шмальца. В конце добавить нарезанный халапеньо.

Выключить огонь и дать постоять 10 минут под крышкой.

Выложить булгур с фаршем на тарелки и разложить томатную закуску поверху. Посыпать петрушкой.

Idea for the relish comes from Recipe center


February 17, 2022

Bittersweet Chocolate Shortbread Sandwiches


Makes about 75 cookies

Spice Blend

1 & 3⁄4 teaspoons poppy seeds (7 grams)

1 teaspoon ground ginger (2 grams)

1⁄2 teaspoon amchoor (dried mango powder; 1 gram)

1 teaspoon freshly grated nutmeg (1 gram)

Mix together the poppy seeds, ginger, amchoor, and nutmeg.

Cookies

1 & 3⁄4 cups all-purpose flour (235 grams)

1⁄2 teaspoon baking powder (2 grams)

1⁄4 teaspoon kosher salt (2 grams)

1⁄2 cup (8 tablespoons) salted butter (114 grams), preferably European (85% fat), cold and diced

3⁄4 cup sugar (144 grams)

1⁄2 teaspoon pure vanilla extract (3 grams)

3 tablespoons extra-virgin olive oil (25 grams)

1 large egg (51 grams)

1 cup bittersweet chocolate chips (180 grams)

1 tablespoon butter (optional)


Whisk the flour, baking powder, salt, and spice blend together in a medium bowl.

Cream the butter and sugar together in a large bowl with an electric mixer on medium-low speed until well blended but not fluffy. With the machine running, add the vanilla first and then the olive oil, beating until smooth and scraping the bowl occasionally. Add the egg and beat just until incorporated. Reduce the speed to low and gradually add the flour mixture. Mix just until incorporated

Turn the dough out onto a very large sheet of parchment paper. Pat into a rectangle and cover with another very large sheet of parchment. Roll the dough into a 12 × 7-inch rectangle that’s a scant 1⁄4 inch thick, lifting and replacing the top sheet as needed to smooth out any wrinkles in the paper. Use a bench scraper or spatula to press in all four edges to keep them even and straight, and roll lightly again to achieve an even thickness. Refrigerate until firm, about 1 hour. If you’re in a rush, you can freeze the dough until stiff, about 15 minutes.

Remove the top sheet of parchment. Using a pizza wheel or sharp knife, cut the dough into 1-inch squares. Chill again if the dough has softened. Transfer the squares to two parchment-paper-lined cookie sheets, spacing them 1 inch apart. Chill again while the oven heats. You want them to be firm if they have softened.

Preheat the oven to 375°F.

Bake one sheet at a time until the shortbread is golden brown, 12 to 15 minutes. Cool completely on the sheets on wire racks.

Microwave 1 cup bittersweet chocolate chips (180 grams) and butter (optional) in a microwave-safe bowl for 20 seconds. Stir and repeat until the chocolate is just melted.

Spread a heaping 1⁄2 teaspoon of the melted chocolate (2 grams) on a cookie and sandwich it with another. Repeat with the remaining chocolate and cookies. Let stand until the chocolate is firm. The sandwich cookies will keep in a tin at room temperature for up to 1 week or in an airtight container in the freezer for up to 1 month.


Печенья из песочного теста со специами и прослойкой из с горького шоколада

На 75 печенек

Смесь специй

1 и 3⁄4 чайные ложки семян сухого мака (7 граммов)

1 чайная ложка молотого имбиря (2 грамма)

1⁄2 чайной ложки амчура (сушеного порошка манго; 1 грамм)

1 чайная ложка свеженатертого мускатного ореха (1 грамм)

Смешать все специи.  

Тесто

1 и 3⁄4 чашки муки (235 г)

1⁄2 чайной ложки разрыхлителя (2 грамма)

1⁄4 чайной ложки кошерной соли (2 грамма)

1⁄2 чашки (8 столовых ложек) соленого сливочного масла (114 г), желательно европейского (85% жирности), холодного и нарезанного кубиками

3⁄4 чашки сахара (144 грамма)

1⁄2 чайной ложки чистого ванильного экстракта (3 грамма)

3 столовые ложки оливкового масла первого отжима (25 грамм)

1 большое яйцо (51 грамм)

1 чашка капель или стружки горько-сладкого шоколада (180 г)

1 столовая ложка сливочного масла (по желанию)

Смешать муку, разрыхлитель, соль и специи в миске среднего размера.

Взбить сливоцное масло и сахар вместе в большой миске электрическим миксером на средне-низкой скорости, пока смесь хорошо не смешается, но не станет воздушной. Не выключая миксера добавить ваниль, оливковое масло, взбивая до однородности и время от времени очищая миску. Добавить яйцо и взбивать до полного растворения. Уменьшить скорость до минимума и постепенно добавить мучную смесь. Замесить тесто.

Выложить тесто на очень большой лист пергаментной бумаги. Выложить приготовленное тесто, накрыть другим очень большим листом пергамента. Раскатать тесто в прямоугольник размером 12 × 7 дюймов и толщиной всего 1⁄4 дюйма (около 5 мм)), поднимая и заменяя верхний лист по мере необходимости, чтобы разгладить любые морщины на бумаге. Охладить до затвердевания, около 1 часа. Если вы спешите, вы можете заморозить тесто до жесткости, примерно на 15 минут.

Разогреть духовку до 375°F.

Снять верхний лист пергамента. Используя колесо для пиццы или острый нож, нарезать тесто на квадраты размером 1 дюйм (2,5 см). Охладить еще раз, если тесто стало мягким. Осторожно выложить квадраты на противень, застеленный пергаментной бумагой, оставляя расстояние дтуг от друга. 

Выпекать пока песочное печенье не станет золотисто-коричневым, от 12 до 15 минут. Полностью остудить на решетке.

Разогреть в микроволновой печи 1 чашку капель или стружки горько-сладкого шоколада (180 г) в миске, пригодной для использования в микроволновой печи, в течение 20 секунд. Перемешать и повторить, пока шоколад не растает. Я добавила 1 столовую ложку сливочного масла.

Намазать 1/2 чайной ложки растопленного шоколада (2 грамма) одно печенье и сложить его с другим. Повторить составшимися печеньем. Дать постоять, пока шоколад не затвердеет. Печенье хранится в форме при комнатной температуре до 1 недели или в герметичном контейнере в морозильной камере до 1 месяца.



Recipe from "Mastering Spice" by Lior Lev Sercarz

February 13, 2022

Salmon Tacos with Cucumber Cream

Serves 1

1 cup finely chopped cucumber

2 tablespoons low-fat plain yoghurt

2 medium flour tortillas (I used low-carb)

3/4 cup green cabbage, thinly sliced

1/2 medium carrot, peeled and shredded

1 cup rocket or spinach leaves

 ¼ cup fresh coriander

3oz wood-roasted salmon (or leftover cooked salmon) or fillet of brined salmon (lox)

1 fresh chili, sliced, or chili flakes (optional)

Salt and pepper to taste


In a bowl, combine cucumber and yoghurt. Season with pepper. (To make this really smooth, you can use a blender).

In a dry pan, heat tortillas over medium. 

Using your hands, massage a small amount of salt into cabbage and add shredded carrots.

In a bowl, combine cabbage, carrots, rocket or spinach and coriander. Check for salt and pepper. Add if needed. Place on tortillas. Add salmon of your choice. Top with cucumber cream. Garnish with lime wedges, if desired and chili, if using. Serve any extra slaw on the side.


Idea for the recipe from Healthy Food

February 10, 2022

Honey-Broiled Orange Toast


Yields: 2 - 4 servings

2 oranges

olive oil

1 tbsp. honey

1/2 cup ricotta (I used mix of yogurt and feta cheese)

4 slices of toast

lemon zest

pepper

flaked salt

Remove the peel and pith of 2 oranges and cut 1/4-inch thick; arrange on an olive oil–rubbed baking sheet. Drizzle with 1 tablespoon honey and broil until beginning to char, 4 to 8 minutes.

Whip 1/2 cup ricotta in a mini food processor. Spread on 4 thick slices toast. Top with broiled oranges, grated lemon zest, cracked pepper, and flaked salt.

Serve immediately.


Тост с запеченным апельсином в меду

На 2-3 порции

2 апельсина

оливковое масло

1 столовая ложка меда

1/2 чашки рикотты (я использовала смесь йогурта и сыра фета)

4 ломтика ржаного хлеба

лимонная цедра

перец

крупная морская соль

Удалить кожуру и сердцевину 2 апельсинов и нарезать на куски средней величины; выложить на противень, смазанный оливковым маслом. Сбрызнуть 1 столовой ложкой меда и поставить в духовку под режим "Broil", от 4 до 8 минут.

Взбить 1/2 чашки сыра рикотты в кухонном комбайне. Намазать на 4 толстых ломтика хлеба. Сверху положить запеченные апельсины, тертую цедру лимона, молотый перец и соль.

Подать сразу.


Recipe comes from Women's Health Magazine

February 02, 2022

Salad with Buttered Shrimps and Avocado



Yields 2 medium size servings

Dressing
1 & 1/2 teaspoons lemon juice
2 tablespoons olive oil
1 teaspoons apple cider vinegar
Sugar, salt, ground black pepper to taste

Salad
3 cups romaine lettuce, cut into medium stripes
1 & 1/2 cups medium size shrimps, pre-cooked and cooled, if needed
1/2 tablespoon butter
2 medium size tomatoes, cut into medium chunks
1 large avocado, cut into medium chunks
2 large eggs, hard-boiled and cunt into medium slices

To make a dressing, mix all ingredients well in a small bowl. Set aside.

In a large bowl, place romaine lettuce and drizzle a bit with a dressing. Using 2 folks, mix. Set aside.

In a medium bowl, add tomatoes, avocado, and drizzle a bit with a dressing. Mix gently.

Add butter to a medium non-stick frying pan and heat on medium-high heat until hot. Add cooled and dry cooked shrimps and sauté for about 3-4 minutes. Sprinkle with some salt and pepper. Remove from the heat and give a couple of minutes to cool.

To assemble a salad, place romaine lettuce on a flat plate. Add tomato avocado mixture and shrimps. Sprinkle with egg slices and pour some left dressing.

Serve immediately.


Салат с креветками жаренных в сливочном масле и авокадо

На 2 порции среднего размера

Заправка
1 и 1/2 чайной ложки лимонного сока
2 столовые ложки оливкового масла
1 чайная ложка яблочного уксуса
Сахар, соль, перец черный молотый по вкусу

Салат
3 чашки салата романо, нарезанного на средние полоски
1 и 1/2 чашки креветок среднего размера, предварительно приготовленных и охлажденных, при необходимости
1/2 столовой ложки сливочного масла
2 помидора среднего размера, нарезанных на средние ломтики
1 большой авокадо, нарезанный на средние ломтики
2 больших яйца, сваренных вкрутую и нарезанных на средние ломтики

Чтобы приготовить заправку, хорошо перемешать все ингредиенты в небольшой миске. Отложите в сторону.

В большую миску положите салат ромэн и немного сбрызните заправкой. Используя 2 человек, смешайте. Отложите.

В среднюю миску выложить помидоры, авокадо и немного сбрызнуть заправкой. Аккуратно перемешать.

Добавить сливочное масло в сковороду среднего размера с антипригарным покрытием и нагреть на среднем огне, пока оно не станет горячим. Добавить охлажденные и обсушенные приготовленные креветки и жарить около 3-4 минут. Посыпать немного солью и ченым перцем. 

Снять с огня и дать пару минут остыть.
Выложить листья салата на плоскую тарелку. Добавить помидоры и авокадо, выложить и креветки наверх. Посыпать ломтиками яиц и полить оставшейся заправкой.

Подавать немедленно.


January 27, 2022

Fried Rolls with Lavash and Chicken Filling (Leftover recipe)


Yields 2 large servings

2 sheets of lavash (Each sheet 12 x 10-inch), divided into 2 equal parts along smaller side (6 x 10-inch)

8 oz. cooked chicken (about 250 gram, leftovers of rotisserie chicken are welcomed), thinly shredded

2/3 cup yogurt

2/3 cup shredded cheddar cheese

2 tablespoons fresh herbs, chopped finely

1/2 teaspoon paprika

1/2 teaspoon granulated garlic

1 teaspoon brown mustard

Salt and ground black pepper to taste

1 egg, lightly beaten

Vegetable oil for frying

For filling, mix together, chicken, yogurt, cheese, spices. Add salt and pepper to taste. Mix well.

Using a culinary brush, moisture an each sheet of lavash. Spread equal parts of the filling on 2 sheets of lavash and cover with remaining 2 sheets, moistured side down. Roll in sating with a long side. Cut each roll into 8 equal chunks.

Heat a frying pan with about 1 tablespoon oil on a medium-high heat. Dip each roll into egg wash and place rolls on a frying pan. Fry until golden-brown color. Remove from the frying pan on a paper town for a couple minutes.

Serve warm with salsa, tomato sauce or Armenian red pepper paste


Жареные рулетики из лаваша с куриной начинкой.

На 2 большие порции

2 листа лаваша(Каждый лист 12 x 10 дюймов), разделить на 2 равные части вдоль меньшей стороны (6 x 10 дюймов)

около 250 г приготовленного мяса курятины, остатки курицы-гриль приветствуются), натертого на терке

2/3 чашки йогурта

2/3 чашки тертого сыра чеддер

2 столовые ложки свежей зелени, мелко нарезанной

1/2 чайной ложки паприки

1/2 чайной ложки гранулированного чеснока

1 чайная ложка коричневой горчицы

Соль и молотый черный перец по вкусу

1 яйцо, слегка взбитое

Растительное масло для жарки

Для начинки смешать мясо курятины, йогурт, сыр, специи. Добавить соль и перец по вкусу. Хорошо перемешать.

С помощью кулинарной кисточки промазать растительным амслом каждый лист лаваша. Выложить равные части начинки на 2 листа лаваша и накрыть оставшимися 2 листами, намазанной стороной вниз. Свернуть в рулет, начиная с длинной стороны. Разрезать каждый рулет на 8 равных частей.

Нагреть сковороду с примерно 1 столовой ложкой растительного масла на среднем огне. Окунить каждый рулетик в яичную смесь и выложить на сковороду. Обжарить до золотисто-коричневого цвета. Снять со сковороды на бумажное полотенце на пару минут.

Подавать теплыми с сальсой, томатным соусом или Паста из запеченых красных сладких перцев по-армянски

January 26, 2022

Chocolate Coffee Cake with Peanut Mousse Filling


Yield about 8 medium servings

Dough

1 & 1/4 cup all-purpose flour

1 & 1/4 teaspoon baking powder

1/4 teaspoon salt

3 tablespoons cacao powder

1 large egg, cold

1/2 cup sugar

50 ml milk, warm

50 ml vegetable oil

100 ml fresh made coffee (hot)

1 teaspoon vanilla extract

Peanut Butter Mousse filling

1 cup powdered sugar

1/2 cup sour cream

4 oz. cream cheese, room temperature

1/2 cup peanut butter

7 gram gelatin

1/4 cup water, room temperature


Preheat oven to 350 F (180 C). Grease 8 -inch round spring form, spray with non-stick baking spray, and place on a large baking sheet.

Sift flour, baking powder, salt, and cocoa together in a medium bowl.

Beat the egg and sugar with an electric mixer until white, add vegetable oil and beat until smooth. Pour in warm milk. Add vanilla extract and hot coffee.

Add flour mixture into the egg mixture and mix on a medium speed until smooth.

Bake in an oven for 40-45 minutes (until a dry skewer), cool on a wire rack until cool completely. Slice a thin layer off the tops (level) to create a flat surface with a large serrated knife. Split the cake into 2 even layers.

Set aside some pieces of cake from the top and grate them into crumbs.

For a mousse, soak gelatin in cold water.

Mix cream cheese, powdered sugar, peanut butter, and sour cream at low speed. Heat gelatin with water until dissolved, add to a cheese-sour cream mass part by part. Mix well with an electric mixer for about several minutes. Place in refrigerator for 10-15 minutes.

To assemble the cake, place the first layer on your cake stand or serving plate. Evenly spread half of the prepared filling on top. Use an icing spatula to spread. Top with 2nd cake layer and spread another half of the filling on top. Spread crumbs all over a top and sides.

Chill the assembled cake for at least 2 hours and up to 1 day before slicing and serving. If chilling for longer than a few hours, you can carefully cover it with plastic wrap.

Cut into serving pieces.



January 12, 2022

Walnut-Whiskey Pound Cake with Whiskey Glaze


For the cake

1/4 cup sour cream 

1/4 cup whiskey

3 large eggs

1 teaspoon pure vanilla extract

1 & 1/2 cups cake flour (I used 1 cup all-purpose flour + 1/2 cup whole-wheat flour))

3/4 teaspoon baking powder

1/2 cup (8 tablespoons) unsalted butter, room temperature

1 cup packed light brown 

1/2 cup finely chopped walnuts

For the glaze

1 cup of confectioner's sugar

2 & 1/2 teaspoons whiskey


Heat the oven to 325 F. Grease 9 x 5- inch loaf pan and dust with flour.

Combine the sour cream, whiskey, eggs, and vanilla in a large glass measuring cup and beat lightly. Combine the flour, baking powder, and salt in a medium mixing bowl.

Combine the butter and brown sugar in a large mixing bowl and cream with an electric mixer on medium-high speed or until fluffy about 3 minutes, scraping down the sides of the bowl as necessary.

With the mixer on medium-low speed and add the egg mixture into the bowl in a slow stream, stopping the mixer once or twice to scrape down the sides of the bowl.

Turn the mixer to low speed and add the flour mixture, 1/2 cup at a time, scraping down the sides of the bowl after each addition. After the last edition, mix for 30 seconds on medium speed. Stir in nuts.

Scrape the batter into the prepared pan and smooth the top with a rubber spatula. Bake the cake until it's golden and toothpick inserted in the center comes out, about 1 hour and 15 minutes. Let the cake cool in the pan for 5 minutes, invert it onto a wire rack, then turn it right side on a rack to cool completely.

Make the glaze.

Whisk the confectioners' sugar with whiskey together until smooth. Glaze over the top of the cake and some down the sides. Let stand until the glaze hardens, about 30 minutes.

Store cake in aluminum foil at room temp up to three days.


Заглазированный кекс с грецкими орехами и виски

Для торта

1/4 чашки сметаны

1/4 чашки виски

3 больших яйца

1 чайная ложка чистого ванильного экстракта

1 и 1/2 чашки муки для выпечки (я использовала 1 чашки белой муки + 1/2 чашки цельнозерновой муки))

3/4 чайной ложки разрыхлителя

1/2 чашки (8 столовых ложек) несоленого сливочного масла, комнатной температуры

1 чашка упакованная светло-коричневая

1/2 чашки мелко нарезанных грецких орехов

Для глазури

1 чашка кондитерского сахара

2 и 1/2 чайные ложки виски

Разогреть духовку до 325 F. Смазать форму для выпечки хлеба размером 9 x 5 дюймов и посыпать мукой.

Смешать сметану, виски, яйца и ваниль в большой стеклянной мерной чашке и слегка взбить венчиком. Смешать муку, разрыхлитель и соль в средней миске.

Смешать сливочное масло и коричневый сахар в большой миске и взбить миксером на средне-высокой скорости около 3 минут, при необходимости соскабливая со стенок миски.

Уменьшить скорость миксера и медленно струйкой добавить яичную смесь в миску, останавливая миксер один или два раза, чтобы соскребать смесь со стенок миски.

На низких оборотах миксера добавить мучную смесь по 1/2 чашки за раз, соскребая смесь со стенок миски после каждого добавления. Остановить миксер и вмешать орехи.

Выложить тесто в подготовленную форму и разровнять поверхность силиконовой лопаткой. Печь пирог, пока он не станет золотистым и зубочистка, вставленная в центр, не выйдет наружу, около 1 часа 15 минут. Дать пирогу остыть в форме в течение 5 минут, перевернуть его на решетку, дать полностью остыть.

Для глазури, смешать сахарную пудру с виски до однородности. Смазать глазурью верх торта и немного по бокам. Дать постоять, пока глазурь не затвердеет, около 30 минут.

Хранить торт в алюминиевой фольге при комнатной температуре до трех дней.



Recipe comes from "Cake Keeper Cakes" Lauren Chattman