November 15, 2022
Baked Mashed Cauliflower with Veggie-Mushroom Pate
November 06, 2022
Ukrainian Cookies for Coffee
Yields about 12-15 extra long cookies
Dough
2 cups all-purpose flour
10 tablespoons cold butter, shredded on a medium holes of the grater
1 tablespoon sugar
1 large egg
1 tablespoon whiskey or cognac
Top
4 tablespoons butter, room temperature
1 tablespoon ground cinnamon
1 tablespoon sugar
2 tablespoons brown sugar
1/2 teaspoon dry ground orange peel (optional)
Preheat the oven to 350 F. Place parchment paper on a 9 x 13-inch baking sheet and grease with some vegetable oil.
For the dough, mix flour and butter, and using a pastry blender, cut the butter into the flour until the mixture resembles coarse crumbs. The butter pieces will be about the size of peas. Add sugar, egg, and whiskey. Make a soft dough.;
For the top, mix cinnamon, sugar, brown sugar, and orange peel. Mash butter in a separate bowl.
Roll the dough into 9 x 13-inch rectangle and carefully transfer it on prepared parchment paper. Pat the dough. Using a pastry brush, smear butter all over the dough and sprinkle with sugar mix.
Bake for about 30 minutes, checking the bottom of the doneness. Remove from the oven and give about 2 minutes to cool. Cut into large stripes in a pan and leave to cool completely. Serve with coffee.
ТІСТЕЧКО ДО КАВИ (original copy from the book published in Ukraine "Закарпатське печиво" Погодiнa i Бачо, 1994)
Продукти для приготування: 250 г борошна, 125 г верш кового масла, 25 г цукру (1 столова ложка), 1 ст. ложка рому або коньяку, 1 яйце.
Оздоблення: вершкове масло — 50 г, кориця — 10 г, цукор-пісок — 50 г.
Спосіб приготування: з борошна, масла, цукру, кориці, рому і яйця замішують тісто. Одержану масу розкачують на посиланій борошном дошці і викладають на змащений маслом лист, поверхню змащують сметаноподібним маслом і посипають цукром-піском, змішаним з корицею.
Випікають до готовності і нарізають на довгі смужки, не вибираючи з дека.
November 01, 2022
Quick Cheesy Scrambled Eggs
Yields 2 medium servings
2 eggs, room temperature
1/4 cup 1%-milk
A couple dashes of salt and ground black pepper
1/2 tablespoon butter for frying
1/3 cup hard cheese (Cheddar, Monterey Jack or mozzarella.), shredded
2 tablespoons fresh herbs, finely chopped
Whisk eggs, salt and pepper in small bowl. Add milk and whisk again. Melt butter in a large non-stick skillet over medium heat.
Pour in egg mixture and reduce heat to medium-low. As eggs begin to set, gently move spatula across bottom and side of skillet to form large, soft curds. Cook until eggs are thickened and no visible liquid egg remains, but the eggs are not dry.
Sprinkle with cheese and chopped herbs between curds. Mix again and cook for about 2 minutes. Remove from the heat and serve immediately.
Быстрая яичница-болтунья с сыром
На 2 средние порции
2 яйца, комнатной температуры
1/4 чашки 1% молока
Пара щепоток соли и молотого черного перца
1/2 столовой ложки сливочного масла для жарки
1/3 чашки твердого сыра (чеддер, монтерей джек или моцарелла), тертого
2 столовые ложки свежей зелени, мелко нарезанной
Взбить яйца, соль и перец в небольшой миске. Добавить молоко и снова взбить. Растопить сливочное масло в большой сковороде с антипригарным покрытием на среднем огне.
Влить яичную смесь и уменьшить огонь до средне-слабого. Когда яйца начнут схватываться, осторожно мешать лопаткой по дну и стенкам сковороды, чтобы сформировать небольшие мягкие куски. Готовить пока яйца не загустеют и не останется видимой жидкости, но яйца не станут сухими.
Посыпать сыром и рубленой зеленью между образовавшимися кусочкми. Снова перемешать и готовить около 2 минут. Снять с огня и сразу подать.
Рецепт из Facebook.
October 29, 2022
Pear Cake with Honey and Spelt
7 oz. unsalted softened butter (14 Tbsp.), plus more for greasing
1⁄2 cup plus 1 Tbsp. sugar
1⁄3 packed cup light brown sugar
1 tonka bean, peeled and finely grated (optional)
1⁄2 tsp. kosher salt
2 large eggs, at room temperature
1 cup all-purpose flour
1⁄2 cup plus 3 Tbsp. spelt flour
1 1⁄2 tsp. baking powder
1⁄3 cup buttermilk (I used 1 cup)
2 tbsp. sliced almonds
1 firm-ripe pear, cored and sliced lengthwise
2 Tbsp. honey
1 Tbsp. fresh lemon juice
Preheat the oven to 375°F. Butter a 9-inch cake pan and line the bottom with a circle of parchment paper.
In a stand mixer using the paddle attachment, beat the butter, sugars, tonka bean if using, and the salt until fluffy. Add the eggs one at a time, scraping the bowl as needed and making sure the first egg is completely incorporated before adding the next.
In a medium bowl, whisk the flours and baking powder. Add half the dry ingredients to the butter mixture and mix on low speed. When mostly incorporated, stream in the buttermilk while continuing to mix. Scrape the bowl and paddle, then add the rest of the dry ingredients and mix on low speed just until smooth. Pour into the prepared pan and smooth the surface. Sprinkle with the almonds, then fan out the pears on top. Bake until the cake is golden brown and a tester inserted into the center comes out clean, 35–40 minutes. Remove the pan to a rack to cool completely. Unmold the cake and remove the parchment paper.
In a small pot over low heat, stir the honey and lemon juice until smooth. Brush the cooled cake lightly with the glaze. Slice and serve with chamomile gelato if desired.
Пирог с грушей, медом и спелтовой мукой
14 ст. л. (около 200 грамм) сливочного масла, плюс еще немного для смазывания
1⁄2 чашки сахара
1/3 чашки светло-коричневого сахара
1 чайной ложки ванильного экстракта
1⁄2 ч. л. кошерная соль
2 больших яйца, комнатной температуры
1 чашка белой муки
1⁄2 чашки плюс 3 ст. спелтовой муки
1 1/2 ч. л. порошок для выпечки
1⁄3 чашки кефира (Я добавила 1 чашку)
2 ст.л. лепестков миндальных орехов
1 твердая спелая груша, без сердцевины и нарезанная вдоль
2 ст.л. меда
1 ст.л. лимонного сока
Разогреть духовку до 375°F (почти 200 Ц). Смазать маслом 9-дюймовую форму для кекса и выложить дно кругом пергаментной бумаги.
В стационарном миксере с насадкой-лопаткой взбить масло, сахар, ванильный экстракт и соль до пышной массы. Добавить яйца по одному, очищая миску по мере необходимости и убедившись, что первое яйцо полностью растворилось, прежде чем добавлять следующее.
В средней миске смешать два вида муки и разрыхлитель. Добавить половину сухих ингредиентов в масляную смесь и перемешать на низкой скорости. Когда они в основном смешаны, влейте пахту, продолжая перемешивать. Очистить чашу и лопатку, затем добавить остальные сухие ингредиенты и перемешайть на низкой скорости до получения однородной массы. Вылить в подготовленную форму и разровнять поверхность. Посыпать миндалем, затем разложить груши сверху. Выпекать, пока кекс не станет золотисто-коричневым, а тестер, вставленный в центр, не будет выходить чистым, 35–40 минут. Выложить на решетку для полного остужения.
В небольшой кастрюле на медленном огне перемешать мед и лимонный сок до получения однородной массы. Слегка смазать остывший кекс глазурью. Нарезать и подавать с мороженым.
Recipe comes from Saveur
October 23, 2022
Everyday Green Salad
October 14, 2022
Quick Chocolate Honey Bars
October 06, 2022
Spicy Hot Pepper Spread Recipe: Bomba Calabrese
September 29, 2022
Quick Sauteed Chicken Thighs with Onion-Mustard Sauce
Yield 3 servings
3 large chicken thighs, skin on
1 large yellow onion, thinly sliced
1/2 tsp kosher salt
1/4 tsp black pepper
2 medium garlic cloves, minced
5 tablespoons mayonnaise
1 tablespoon mustard
1/2 teaspoon paprika
1 tablespoons vegetable oil + more if needed
Some water
Place in a bowl of the food processor onion, salt, black pepper, garlic cloves, mayo, mustard, and paprika. Process until a paste. Remove from the bowl in a large plastic bowl.
Pat chicken dry and trim any excess fat. Prick meat with fork in several places. Add to a prepared sauce and mix well. Cover with plastic wrap and place into refrigerator for 3-4 hours.
Remove marinade chicken from the refrigerator and discard excess marinade from the meat. Heat 1 tablespoon of the oil in a large skillet over MED-HIGH heat and cook chicken thighs for approximately 5-6 minutes per side, or until cooked through.
Add the remaining sauce to a skillet, and mix with chicken. Add about 1/4 cup of the water, cover with a lid and sauté for about 6-8 minutes turning once or twice. If needed, add more water and cook for about 4-5 minutes. Check for seasonings.
Spoon a bit of sauce over the chicken and serve with a light green salad.
Быстрые обжаренные куриные бедра с луково-горчичным соусом
Выход 3 порции
3 больших куриных бедра с кожей
1 большая желтая луковица, тонко нарезанная
1/2 чайной ложки кошерной соли
1/4 ч.л. черного перца
2 средних зубчика чеснока, измельченных
5 столовых ложек майонеза
1 столовая ложка горчицы
1/2 чайной ложки паприки
1 столовая ложка растительного масла + больше, если нужно
Немного воды
Поместить в чашу кухонного комбайна лук, соль, черный перец, зубчики чеснока, майонез, горчицу и паприку. Процесс до пасты. Вынуть смесь из чаши комбайна в большую пластиковую миску.
Обсушить курицу и обрезать лишний жир. Наколоть мясо вилкой в нескольких местах. Добавить в готовый соус и хорошо перемешать. Накрыть полиэтиленовой пленкой и поставить в холодильник на 3-4 часа.
Достать курицу из маринада из холодильника и удалить лишний маринад с мяса. Нагреть 1 столовую ложку масла в большой сковороде на СРЕДНЕ-СИЛЬНОМ огне и обжарить куриные бедра примерно по 5–6 минут с каждой стороны или до готовности.
Добавить оставшийся соус в сковороду и все хорошо перемешать. Добавить около 1/4 чашки воды, накрыть крышкой и тушить около 6-8 минут, переворачивая один или два раза. При необходимости добавить еще воды и тушить около 4-5 минут. Проверить на наличие специй.
Полить курицу небольшим количеством соуса и подать с легким зеленым салатом.



























