December 26, 2011

Chopped liver with chickpeas

Chopped liver (healthier version)

It's the excellent recipe, which I will try over and over again. I got the idea from Russian bloggers.

1 pound fresh chicken liver, cleaned and rinsed
2 medium size carrots, peeled
1 medium size white onion, in chunks
2 tablespoons schmaltz (chicken rendered fat), melted, room temperature
1 cup canned chickpeas (garbanzo beans), rinsed
1 teaspoon lemon juice,
salt and black pepper by taste

Submerge trimmed, whole carrots in enough boiling water to cover. Adjust the heat as needed to keep the water at a simmer as they cook, covered. They will take anywhere from 25 minutes to 40, depending on their size. Drain well. Transfer carrots to a plate and cool to room temperature.
In another pot, immerse the livers in plenty of boiling water, cover, and boil gently until the livers are gray and firm. Drain well. Transfer livers to a plate and cool to room temperature.
Transfer livers, carrots, onion, schmaltz, chickpeas, and lemon juice to the bowl of a food processor fitted with a steel blade. Process until smooth paste. Season with salt and pepper to taste, chill. Serve on crackers, matzo and bread.

Печеночный паштет с нутом

1/2 кг свежей куриной печенки
2 средней величины моркови
1 средней величины луковица
2 столовых ложки шмальца (топленого куриного жира), растопленного и охлажденного до комнатной температуры.
1 чашка консервированного гороха нута, промытого
1 чайная ложка лимонного сока
соль и перец по вкусу.

Помыть морковь, положить в кипящую воду и варить до полной готовности. обычно Вам понадобится 25-40 минут. Отцедить воду, вылозить морковь на тарелку и остудить до комнатной температуры.
В другой кастрюле закипятить воду, вбросить печечь в купящую воду и варить до полной готовности. Снять с огня, отцедить воду, выложить на тарелку и остудить.
В чашку домашнего комбайна положить вареную морковь, печень, лук, куриный жир и горох-нут. Все провернуть до образования однородной массы. Выложить в посуду и поставить в холодильник на 2-3 часа. Намазывать на мацу и хлеб

1 comment:

Anonymous said...

Очень симпатично!
А цвет такой радужный очевидно из-за моркови ))))

Дима-http://trablin.livejournal.com