December 21, 2011

Quick Apple roll cake


Quick Apple roll cake
I found this easy recipe on Russian website and immediately decided to try. I Americanized the recipe as much as I can and here it is. I publish Russian version as it is.

4 large eggs, separated
4 tablespoons all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
6 tablespoons sugar, divided
4 large apples, peeled and grated on a coarse grater
1 tablespoon dry bread crumbs
powdered sugar for dusting

First of all, you'll need a 15 by 10 by 1-inch jelly-roll pan, which is a shallow rectangular pan with one-inch-deep sides and kitchen towel.

Heat oven to 350 F

First, spray the pan with cooking spray, line with a sheet of wax paper, then coat the wax paper with cooking spray.

In a small bowl beat egg whites until stiff but not dry and set aside. In another bowl, beat the egg yolks until light. Gradually add the 4 tablespoons sugar and mix well. Sift together the flour, baking powder, and salt. Add the sifted flour mixture to the egg yolk mixture. Fold in the egg whites into the egg mixture.

Squeeze the grated apples with your hand and drain out the juice. Put apples in a bowl and add 2 tablespoons sugar and bread crumbs, mix well. Top the waxed paper on jelly-roll pan with apple mixture gently spreading in an even layer, leaving a 1/4-inch border around edges. Pour the batter over apples. Bake for 15 to 20 minutes or until the cake is golden.

While the cake is baking, lay a dry kitchen towel slightly larger than the pan on a flat surface, and dust the towel with a thin layer of powdered sugar.

Remove the cake from the oven, and turn the cake onto the towel, releasing the cake and wax paper. Apple filling covered by parchment paper on a top. Slowly peel the wax paper and roll the cake, pressing gently. Apples must be inside. Be sure to move slowly and carefully throughout the entire rolling process.
Let it cool completely. Dust with powdered sugar and cut it.

БИСКВИТНЫЙ РУЛЕТ С ЯБЛОЧНОЙ НАЧИНКОЙ

Для теста:

4 яйца
4 ст. л. пшеничной муки
1\2 ч. л. разрыхлителя
4 ст. л. сахара

Для начинки:

4 большие яблока
2 ст. л. сахара
ваниль

Яблоки очистить от кожицы и сердцевины, натереть (средняя терка), слить образовавшийся сок, добавить сахар и ваниль, либо ванильный сахар.
Тертые яблоки выложить на противень, застеленный бумагой для выпечки, разровнять.

Отделить белки от желтков. Белки взбить до мягких пиков.Желтки взбить 1-2 минуты, добавить сахар и взбить еще минуты три. Добавить просеянную муку и разрыхлитель. Хорошо перемешать. Взбитые белки аккуратно вмешать в тесто.
Выложить тесто на противень поверх яблочной массы, разровнять. Выпекать ~15-20 мин. в середине предварительно разогретой до 180 С духовке.

Противень с готовым бисквитом накрыть чистым полотенцем, перевернуть бисквит на полотенце начинкой вверх, снять бумагу для выпечки и сразу же, при помощи полотенца, свернуть рулет так, чтобы яблочная масса оказалась внутри.
Остудить рулет и украсить по желанию.

Recipe from http://laperla-foto.livejournal.com/117229.html#cutid1 (Russian version)

No comments: