May 31, 2016

Rustic flatbreads with spicy potato filling


It goes well with soups, salads, fruits, yogurt or sour cream.

Rustic flat breads with spicy potato filling

1 & 1/2 cups all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
40 ml vegetable oil
100 ml room-temperature water

Potato filling

3 large potatoes, peeled, cut into chunks
2 tablespoons green onions, chopped
1 tablespoon fresh dill minced
1 teaspoon garlic paste or 1 large garlic glove minced
1 egg
Salt, black pepper and cayenne pepper to taste

To make a dough, mix flour and salt and add vegetable oil and water. Stir with a wooden spoon to mix and form a dough. Transfer to a clean, well-floured surface and knead until smooth and elastic - about 2 minutes - adding more flour as needed to prevent sticking. Wipe out mixing bowl, divide dough into 5 equal balls  and leave balls in a bowl for 1 hour to rest. Cover with plastic wrap.

In a meantime, place the potatoes in a large saucepan or pot. Add enough cold water to cover the tops of the potatoes.  Bring water  with potatoes to boiling. Reduce heat to medium low or low and boil potatoes until ready around 10-20 minutes. Drain the potatoes in a colander. Mash potatoes with potato masher until no lumps remain.  Leave mashed potatoes to cool until room temperature.  Add green onions, dill, garlic paste, egg. Mix everything together and taste. Add salt and peppers.  Divide filling into 5 equal parts.

Flatten a piece of dough with the lightly floured palm of your hand. Then, either stretching the dough or using a small rolling pin, flatten it out to a round 6 to 8 inches in diameter. Place 1 part of the potato filling in the center.
Pinch the edges of the dough over the filling. Turn the flatbread over, and gently press down again on the bottom. This will push the filling out into the edges of the bread; using rolling pin roll out bread to a round 7 to 8 inches in diameter.  Repeat with other 4 balls.

Carefully transfer one dough circle to the hot and slightly oiled skillet and cook 2-3 minutes, or until browned lightly on the bottom. Flip and cook the second side until it also begins to brown in spots, about 2 minutes. Remove to a plate and repeat with the second dough circle. Serve warm or at room temperature,

Жареные лепешки с острой картофельной начинкой

1 & 1/2 чашки муки
1/4 чайной ложки соли
40 мл растительного масла
100 мл воды, комнатной температуры

Картофельная начинка

3 большие картофелины, очищенные и нарезаннэ на небольшие куски
2 столовые ложки мелко нарезанного зеленого лука
1 столовая ложка мелко нарезанного укропа
1 чайная ложка чесночного пюре или 1 большой зубец мелко нарезанного чеснока
1 яйцо
Соль, черный и острый красный перцы по вкусу.

Смешать муку и соль, добавить воду и растительное масло. Замесить тесто, разделить на 5 равных частей и оставить на 1 час отдыхать. Миску с тестом накрыть.

Пока тесто отдыхает, сварить картофель. Отцедить воду и сделать пюре из картофеля. Оставить остывать.  Добавить в остывший картофель зеленый лук,  укроп, чеснок, яйцо. Все перемешать и проверить на соль и перец. Если нужно, добавить соль, черный и острый красный перец.  Разделить на 5 равных частей.

Раскатать одну часть теста и раскатать в круг диаметром 12-15 см. Положить одну часть начинки и  соединить концы над начинкой. Перевернуть и немного прижать. Раскатать шар в лепешку диаметром  15 см.  Повторить с остальным тестом и начинкой.

Нагреть сковороду, полить растительным маслом (немного). Выложить лепешку на горячую сковороду и жарить 2-3 минуты. Перевернуть на другую сторону и жарить еще 2-3 минутыдо золотистого цвета. Пожаренную лепешку выложить на тарелку и повторить с другими лепешками. Подать теплыми к столу.


No comments: