December 28, 2016

Belgian shortbread


Serves 8

8 tablespoons butter, chilled
1/3 cup superfine sugar
1 & 1/2 cups self-rising flour (I used 1 & 1/2 cups all-purpose flour + 1 teaspoon baking powder)
1/4 teaspoon salt
1 egg, separated
2 teaspoons milk
1/2 cup raspberry pr plum jam
2/3 cup plump moist dates, seeded and chopped
3 tablespoons silvered almonds


Preheat oven to 325 F and grease and line a 10-inch round tart pan with removable base

Place the butter, sugar, flour and salt in the bowl of a food processor and whiz the mixture resembles fine bread crumbs. Add the egg yolk, milk and pulse until the mixture just comes together (add a little milk if the mixture is too dry). Turn out onto a floured counter top and knead into a ball. Wrap in plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes.

Divide the chilled dough in half. Roll out the one portion into 10 inch round. Gently drape the pastry over the rolling pin and transfer to the pan, pressing it down.

Spread the jam evenly over the pastry in the pan and cover with the chopped dates. Roll out the second portion of dough in the same way as the first and lay on top of the dates. Beat egg white and brush over the pastry, then sprinkle with almonds, pushing them down slightly.

Bake for 40-45 minutes, then cool completely in the pan or on a cooling rack before cutting into wedges to serve


Песочный миндальный пирог с джемом и финиками

На 8 порций

8 столовых ложек охлажденного сливочного масла
1/3 чашки сахара
1 & 1/2 чашки блинной (я использовал 1 & 1/2 чашки обыкновенной муки + 1 чайная ложка разрыхлителя)
1/4 чайной ложки соли
1 яйцо, отделить белок от желтка
2 чайные ложки молока
1/2 чашки малинового или сливогого джема
2/3 чашки мягких фиников, мелко нарезанные
3 столовые ложки нарезнанного миндаля

Разогреть духовку до 325 F, промаслить и выложить  круглую форму диаметром 25 см со съемным основанием

Положить масло, сахар, блинную муку (муку с разрыхлителем) и соль в чашку кухонного комбайна и прокрутить до образования крошек. Добавить яичный желток, молоко и пульсировать до образования теста (добавить немного молока, если смесь слишком сухая).

Выложить на посыпанную мукой доску и домешать тесто. Обернуть в полиэтиленовую пленку и охладить в холодильнике в течение 30 минут ,

Разделить охлажденное тесто пополам. Раскатать одну часть в круг диаметром 10 дюймов. Аккуратно обернуть скалку тестом и перенести на форму. Прижать тесто к дну и бортам формы.

Распределить джем равномерно по дну теста, выложить нарезаннэ финики. Раскатать вторую часть теста, так же, как и первую, и выложить поверх фиников. Помазать яичным белком верх торта и посыпать нарезанным миндалем.

Выпекать в течение 40-45 минут, вынуть из духовку, дать полностью остыть.


Recipe from "What Katies Ate" by Katie Davies.

No comments: