March 14, 2023

Jammy Tart with Whipped Egg Topping


Yields 8 large pieces

Dough

2 eggs

1/3 cup brown sugar

1/3 cup vegetable oil

3/4 teaspoon baking powder

1/2 cup white whole-wheat flour

1 cup all-purpose flour + more if needed

Filling

3/ 4 cup fruit jam

1 teaspoon dry breadcrumbs

1 teaspoon almond meal for sprinkling

Glaze

1 egg white

1/3 cup powdered sugar


Grease 14"x4.5" Long Non-Stick Tart Pan with Removable Bottom. Place a large cookie sheet. Preheat the oven to 350 F (180 C).

For the dough, mix eggs, brown sugar, and vegetable oil. Whisk until sugar is dissolved. Add two types of flour and baking powder. Make a dough. Divide dough into 2 equal parts.

In a medium bowl, mix fruit jam and breadcrumbs.

Roll out each part of the dough into a rectangle 1/2-inch larger than the sides of the prepared form. Roll the dough around the rolling pin, then unroll it back over the tart pan. Press the first rectangle with your fingers. Lightly sprinkle with almond meal and spread evenly with filling. Cover with a second rectangle and pinch edges with fork.

Bake for about 20 minutes. While tart in the oven, beat egg white with powdered sugar with an electric mixer until stiff peaks. Remove the tart from the oven and spread the top with whipped egg. Bake for 10-15 minutes until light brown color.

Remove from the oven. Cool for about 10 minutes in a pan and remove it. Serve completely cooled. Keep leftovers in an airtight container for about 2 days.


Тарт с джемом и взбитыми белками

На 8 больших кусков

Тесто

2 яйца

1/3 чашки коричневого сахара

1/3 чашки растительного масла

3/4 чайной ложки разрыхлителя

1/2 чашки белой цельнозерновой муки

1 чашка муки + больше, если нужно

Начинка

3/4 чашки фруктового варенья

1 чайная ложка сухих панировочных сухарей

1 чайная ложка миндальной муки для посыпки

Глазурь

1 яичный белок

1/3 чашки сахарной пудры

Смазать маслом антипригарную форму для тарта размером 14 x 4,5 дюйма со съемным дном. Поставить на большой противень. Разогреть духовку до 350 F (180 C).

Для теста смешать яйца, коричневый сахар и растительное масло. Перемешать венчиком пока сахар не растворится. Добавить два вида муки и разрыхлитель. Замешать тесто. Разделить тесто на 2 равные части.

В средней миске смешать фруктовый джем и панировочные сухари.

Раскатать каждую часть теста в прямоугольник на 1/2 дюйма больше, чем стороны подготовленной формы. Выложить тесто по дну формы. Прижать пальцами. Слегка посыпать миндальной мукой и равномерно распределите начинку. Накрыть вторым прямоугольником и защипнуть края вилкой.

Выпекать около 20 минут. Пока пирог в духовке, взбить яичный белок с сахарной пудрой электрическим миксером до устойчивых пиков. Вынуть тарт из духовки и смазать сверху взбитым яйцом. Выпекать 10-15 минут до светло-коричневого цвета.

Вынуть из духовки. Остудить около 10 минут в кастрюле и вынуть. Подавать полностью охлажденным. Хранить остатки в герметичном контейнере около 2 дней.



Recipe comes from 


No comments: