November 06, 2013

Pie Weight Disc

Why don't I bake tarts?.. ...because I hate to use pie weights (ceramic beads, dried rice or beans). Now I'm happy to present something new, modern, and, most important, reusable. He is a Pie Weight Disc  Definitely, it would do easy work for all of us to make tarts and pies. From my side, I would like to thank you a blogger behind Baking bites for introducing new and quite useful kitchen gadget. I hope to buy such good thing and use for my own baking adventures.

November 02, 2013

Russian style Mushroom pie

Russian style Mushroom pie

Dough I:

1 & 1/2 cup all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 cup (8 tablespoons) margarine, melted
1/2 cup sour-cream

Dough II:

1 cup Crème fraîche or sour cream
1 egg
3 tablespoons all-purpose flour
1/2 teaspoon salt
2 gloves garlic, minced

Filling:
1 pound fresh mushrooms, sliced
2 tablespoon butter

To prepare the base (dough I): combine the flour, baking powder and salt in a bowl. Add the melted margarine and sour cream. Use a spoon and then your hands to stir the mixture until it comes together into a ball. Leave the dough for 30 minutes to rest.

To make the filling: in a large sauté pan melt butter on medium heat. Add mushrooms, stir to coat with the butter. Increase the heat to high, stirring constantly until the moisture the mushrooms has released and evaporated, 7-10 mintes. Remove from heat.

While the mushrooms are cooking, roll out one disk of the pie dough into a rough 13-inch circle on a lightly floured surface. Transfer the dough to a 9-inch pie dish.

To prepare the dough II: in bowl, whisk together the sour cream, egg, salt garlic and flour.

Add the mushroom mixture to a pie shell and pour dough II.

Bake at 350 degrees F about 40 minutes. For best results, let pie cool to room temperature before serving to let the filling thicken properly.

Store pie in the fridge. If desired, reheat pie at microwave oven.



Пирог с грибами.

Тесто I

1 & 1/2 чашки муки
1 чайная ложка разрыхлителя
1/2 чайной ложки соли
1/2 чашки (8 столовый ложек) маргарина
1/2 чашки сметаны

Тесто II

1 чашка сметаны
1 яйцо
3 столовых ложки муки
1/2 чайной ложки соли
2 зубца чеснока, мелко порезанного

Начинка

1/2 кг свежих грибов
2 столовых ложки сливочного масла

Приготовить тесто для основы пирога. Смешать муку, разрыхлитель и соль. Добавить растопленный маргарин и сметану. Замесить тесто и оставить отдыхать на 30 минут.

Приготовить начинку из грибов. Нарезать грибы. Нагреть масло в сковороде и выложить в нее грибы. Помешать и жарить на среднем огне до того, как все жидкость испорится, приблизительно 7-10 минут. Снать с огня и дать остынуть.

Приготовить тесто для верха, смешав сметану, яйцо, муку, соль и чеснок.

Тесто для основы раскатать в круг диаметром 26 см и выложить в приготовленную форму диаметром 18-20 см. Выложить на тесто грибы и залить вторым тестом. Нагреть духовку до 350 Фаренгейтов и печь 40 минут, до полной готовности. Вынуть из духовки и дать полностью остынуть. Хранить пирог в холодильнике, если нужно подогреть в микроволновой плите.


October 26, 2013

Crunchy Brussels Sprouts Salad

Crunchy Brussels Sprouts Salad

Makes 10 to 12 servings

1 cup walnuts, chopped
1/4 cup olive oil
2 pounds Brussels sprouts, trimmed and thinly sliced
1 cup red onion, finely chopped
1/2 teaspoon ground nutmeg
kosher salt
ground black pepper
1 cup dried cranberries
2 teaspoons lemon juice (optional)

In large, dry skillet, toast walnuts over medium heat, tossing, about 5 minutes. Set aside and reserve pan.

Using the same pan, warm oil over medium-high heat until it shimmers. Add Brussels sprouts, onion, nutmeg, and salt and pepper to taste. Cook, stirring, until Brussels sprouts are wilted, 2 to 3 mintes. Remove from heat. Add dried cranberries and reserved walnuts. Toss to combine and transfer to a serving bowl.  If you need, add lemon juice. Serve warm


Салат из брюссельской капусты.

На 10-12 порций.

1 чашка грецких орех, мелко нарезанных
1/2 чашки оливкового масла
1 кг Брюссельской калусты, мелко нарезанной
1 чашка мелко нарезанного сладкого красного лука
1/2 чайной ложки натертого мускатного ореха
соль
черный перец
1 чашка сухой клюквы
2 чайной ложки лимонного сока

Выложить грецкие орехи в большую сковороду и поджарить в течении 5 минут. Выложить орехи в небольшую миску. В ту же сковороду добавить оливковое масло и нагреть его на среднем огне. Добавить брюссельскую капусту и лук и жарить 2-3 минуты, помешивая. Выложить капусту и лук в салатницу, добавить орехи и клюкву. Посолить и поперчить. если нужно добавить лимонный сок. Подавать теплым.

Recipe from "Oprah"-magazine November 2013

October 13, 2013

Nutella Rugelach

Nutella Rugelach

Yield: 24 cookies

Ingredients:
1 9-inch pie dough (store bought or homemade)
1/2 cup Nutella
1 tablespoon butter, melted
coarse sugar

Directions:

Preheat oven to 400°F. Line a baking sheet with parchment paper, set aside.

Roll out pie crust into a 9 inch circle (or if it's store bought...open the package and unroll the pie crust) and slice into 12 triangles each one(like you would a pizza).

Spread each triangle with a healthy amount of Nutella. Roll into a crescent, starting with the wide end. Continue till all triangles are filled with Nutella. Transfer crescents to baking sheet, leaving about an inch for possible spreading.

Brush the top of each Nutella crescent with the melted butter and sprinkle generously with coarse sugar. Bake for 10 - 12 minutes, or until they are lightly golden brown.

Remove from oven and serve immediately, or store in an airtight container for up to 3 days.



Быстрые рогалики с Нутеллой

На 24 рогалика

1 упаковка теста для американского пая
1/2 чашки Нутелла
1 столовая ложка сливочного масла, растопленного
крупный сахар

Нагреть духовку до 400Ф. Выложить дечку пекарской бумагой.

Раскатать листы пая и нарезать на 12 секторов каждый. Намазать каждый сектор небольшим количеством Нутеллы (healthy amount) и завернуть рогалики. Положить на приготовленное деко. Помазать каждый рогалик растопленным сливочным маслом и поставить в духовку на 10-12 минут. Вынуть из духовки, дать остыть и подать к столу.

Это быстро, удобно и прекрасно подходит к молоку, кофе и чаю.

Recipe from http://www.thenovicechefblog.com/2013/08/nutella-crescents/

October 03, 2013

Heavenly Buttermilk Pancakes


I found this easy recipe on a site with THE interesting note: "This recipe was entered in the contest for Your Best Holiday Breakfast." So, I decided to try. Previously I learned about another definitely delicious recipe, which I make all the time. Of course, many of you will ask me a question which recipe is better.  I think, my old recipe with oatmeal is much better. Probably, no one entered my old recipe in the contest, because my recipe would be a winner.

Heavenly Buttermilk Pancakes

Makes 20-25 medium size pancakes

1 cup flour
1 cup buttermilk
2 eggs
1 tablespoon sugar
1 tablespoon melted butter
1 teaspoon baking powder
dash of salt

Sift the flour, sugar, baking soda, and salt into a large bowl.
In a separate bowl, whisk together the buttermilk, eggs, and melted butter.
Add the buttermilk mixture to the flour mixture and stir until just incorporated.
Heat a frying pan or griddle over medium heat and lightly coat with butter or nonstick spray. Ladle the batter into the heated pan and cook until the top bubbles and the bottom is browned.
Flip and cook until the other side is nicely browned. Serve as you like them. We like ours with powdered sugar, homemade jam and some sprinkled cinnamon.

Recipe came from http://food52.com/recipes/8262-heavenly-buttermilk-pancakes

September 23, 2013

Tomato, Corn, and Avocado Salad

I have a couple extra boiled (grilled) corn ears, and I was looking for a healthy recipes to use them.
Actually I found:

    1 ear corn
    1/2 pint (recipes calls for 2 pints) cherry, grape, or pear tomatoes, halved (or quartered if large)
    1 avocado, halved, pitted, peeled, and diced
    2 scallions, thinly sliced
    2 tablespoons fresh lime juice
    1 tablespoon vegetable oil, such as safflower
    Coarse salt and ground pepper


Stand ear in a large wide bowl; with a sharp knife, carefully slice downward to release the kernels. Discard cob. Add tomatoes, avocado, scallions, lime juice, and oil to bowl. Season with salt and pepper, and toss gently to combine.


Салат из помидор, авокадо и кукурузы.

1 кочан сваренной кукурузы
10-12 штук помидор 'Cherri", порезанных на половину
1 авокадо, тонко нарезанное
2 столовые ложки сока лайма
1 столовая ложка салатного масла (я предпочитаю подсолнечное)
Соль и перец по вкусу.

Острым ножом срезать желтые зерна с кочана кукурузы. Добавить к ним помидоры, авокадо, зеленый лук, сок лайма и салатное масло. Посолить и поперчить. Очень аккуратно перемешать и подать к столу.


Recipe from Martha Stewart

September 20, 2013

Feta Cheese Buns




Being a good Yiddishe balaboosta, sometimes I use leftovers for delicious dishes. This time it's a farmer's and feta cheeses. While ago I posted a recipe, which I use all the time creating new combinations of cheeses. This time I used farmer's homemade farmer's cheese and feta. It's quite good and unusual treat for tea and coffee.

Makes 20 medium size buns

2 cups farmer's cheese,
1 cup crumbled feta
1/2 cup melted butter
2 large eggs
3 cups all-purpose flour
1 teaspoon salt
3 teaspoons baking powder
3 tablespoons sugar
3 tablespoons milk
5 teaspoons sesame seeds (optional, I used sea salt and pepper)

In a big bowl mix together farmer's cheese, feta cheese, eggs, sugar, and salt (I used food processor) Add melted butter. In another bowl mix flour and baking powder. Add flour mixture to a big bowl. Mix well until dough is soft and slightly sticky, then turn out onto floured surface and let rest under a large greased bowl for about 30 minutes.

Preheat the oven to 350F (180C). Divide the dough into 2 equal parts. Shape each part of dough into 10 balls and place on greased baking sheet to rest for 5 minutes. Lightly brush balls with milk and sprinkle each ball with 1/4 tsp sesame seeds. I sprinkled with sea salt and pepper.

Bake in preheated oven 20-25 minutes until golden brown. Let them cool completely before serving.


September 17, 2013

Harvest vegetable saute.

Harvest vegetable saute.

Yield: 5 or 6 servings.

2 big yellow onions, thickly chopped in half rings
2 big carrots, peeled and grated on a grater with a big holes
2 big red or yellow peppers, finely chopped
3 big red tomatoes, finely chopped
2 big eggplants, peeled and cut into medium-small size cubes
3-4 garlic cloves, minced
2 big red apples, grated on a grater with a big holes
salt, pepper, lemon juice to taste
olive oil for sauteing

Note: It's a very slow process. I think, it's going to take up to 1 hour to saute all vegetables.
No matter of timing, I love these veggies with meat, fish or just a side dish in a fall.

Pour 4-5 cups of water in a big bowl, add 1 teaspoon of salt and place eggplant cubes in it. Leave for 40-45 minutes. It removes the moisture, makes it less bitter and adds crispness.

Heat oil in large nonstick skillet over medium-high heat. Add onions; cook 8-10 minutes or until tender  and little bit brown, stirring occasionally. Add grated carrots and continue to cook for more 10 minutes. Add a little bit of salt and pepper. At this moment you can start adding peppers and tomatoes.

While veggies are sauteing, prepare eggplant cubes. Using your hands, squeeze water out of eggplant cubes and add to veggies on a skillet. Add garlic and grated apples. Check for salt, pepper and lemon juice, If you feel you need them, add to taste. Saute for 20 minutes stirring occasionally. Serve warm or at room temperature.

This recipe came from my mom's friend a long time ago. Every fall I used to make this dish several times. It's healthy and delicious in a fall.


Осеннее вегетарианское соте.

На 5 или 6 порций

2 больших луковицы, очишенных и порезанных на большие полукольца
2 большие моркови, очищенные и натертые на крупной терке (бурячная)
2 больших красных или  желтых перца, мелко нарезанных
3 больших помидора, мелко порезанных
2 больших баклажана, очишенных и порезанных на небольшие кубики
3-4 зубца чеснока, мелко нарезанных
2 больших красных яблока, натертых на крупной терке
соль, перец, лимонных сок по вкусу
оливковое масло для жарки

В большую миску налить 4-5 чашек воды, добавить 1 чайную ложку соли и баклажанные кубики. Дать постоять 40-45 минут.

Нагреть масло в большой сковороде, добавить нарезанный лук и жарить на среднем огне 8-10 минут. Помешать и добавить морковку. Продолжать жарить на небольшой огне 10 минут. Добавить немного соли и перца. После чего добавить сладкий красный перец и помидоры.

Руками вынуть баклажаны из воды о хорошо отжать воду. Выложить на сковородку, помешать и добавить чеснок. В последнюю очередь положить натертые яблоки и все протушить на медленном огне 20 минут. Желательно каждые 3-4 минуты помешивать. Подавать теплым или комнатной тепературы.