January 26, 2022

Chocolate Coffee Cake with Peanut Mousse Filling


Yield about 8 medium servings

Dough

1 & 1/4 cup all-purpose flour

1 & 1/4 teaspoon baking powder

1/4 teaspoon salt

3 tablespoons cacao powder

1 large egg, cold

1/2 cup sugar

50 ml milk, warm

50 ml vegetable oil

100 ml fresh made coffee (hot)

1 teaspoon vanilla extract

Peanut Butter Mousse filling

1 cup powdered sugar

1/2 cup sour cream

4 oz. cream cheese, room temperature

1/2 cup peanut butter

7 gram gelatin

1/4 cup water, room temperature


Preheat oven to 350 F (180 C). Grease 8 -inch round spring form, spray with non-stick baking spray, and place on a large baking sheet.

Sift flour, baking powder, salt, and cocoa together in a medium bowl.

Beat the egg and sugar with an electric mixer until white, add vegetable oil and beat until smooth. Pour in warm milk. Add vanilla extract and hot coffee.

Add flour mixture into the egg mixture and mix on a medium speed until smooth.

Bake in an oven for 40-45 minutes (until a dry skewer), cool on a wire rack until cool completely. Slice a thin layer off the tops (level) to create a flat surface with a large serrated knife. Split the cake into 2 even layers.

Set aside some pieces of cake from the top and grate them into crumbs.

For a mousse, soak gelatin in cold water.

Mix cream cheese, powdered sugar, peanut butter, and sour cream at low speed. Heat gelatin with water until dissolved, add to a cheese-sour cream mass part by part. Mix well with an electric mixer for about several minutes. Place in refrigerator for 10-15 minutes.

To assemble the cake, place the first layer on your cake stand or serving plate. Evenly spread half of the prepared filling on top. Use an icing spatula to spread. Top with 2nd cake layer and spread another half of the filling on top. Spread crumbs all over a top and sides.

Chill the assembled cake for at least 2 hours and up to 1 day before slicing and serving. If chilling for longer than a few hours, you can carefully cover it with plastic wrap.

Cut into serving pieces.



January 12, 2022

Walnut-Whiskey Pound Cake with Whiskey Glaze


For the cake

1/4 cup sour cream 

1/4 cup whiskey

3 large eggs

1 teaspoon pure vanilla extract

1 & 1/2 cups cake flour (I used 1 cup all-purpose flour + 1/2 cup whole-wheat flour))

3/4 teaspoon baking powder

1/2 cup (8 tablespoons) unsalted butter, room temperature

1 cup packed light brown 

1/2 cup finely chopped walnuts

For the glaze

1 cup of confectioner's sugar

2 & 1/2 teaspoons whiskey


Heat the oven to 325 F. Grease 9 x 5- inch loaf pan and dust with flour.

Combine the sour cream, whiskey, eggs, and vanilla in a large glass measuring cup and beat lightly. Combine the flour, baking powder, and salt in a medium mixing bowl.

Combine the butter and brown sugar in a large mixing bowl and cream with an electric mixer on medium-high speed or until fluffy about 3 minutes, scraping down the sides of the bowl as necessary.

With the mixer on medium-low speed and add the egg mixture into the bowl in a slow stream, stopping the mixer once or twice to scrape down the sides of the bowl.

Turn the mixer to low speed and add the flour mixture, 1/2 cup at a time, scraping down the sides of the bowl after each addition. After the last edition, mix for 30 seconds on medium speed. Stir in nuts.

Scrape the batter into the prepared pan and smooth the top with a rubber spatula. Bake the cake until it's golden and toothpick inserted in the center comes out, about 1 hour and 15 minutes. Let the cake cool in the pan for 5 minutes, invert it onto a wire rack, then turn it right side on a rack to cool completely.

Make the glaze.

Whisk the confectioners' sugar with whiskey together until smooth. Glaze over the top of the cake and some down the sides. Let stand until the glaze hardens, about 30 minutes.

Store cake in aluminum foil at room temp up to three days.


Заглазированный кекс с грецкими орехами и виски

Для торта

1/4 чашки сметаны

1/4 чашки виски

3 больших яйца

1 чайная ложка чистого ванильного экстракта

1 и 1/2 чашки муки для выпечки (я использовала 1 чашки белой муки + 1/2 чашки цельнозерновой муки))

3/4 чайной ложки разрыхлителя

1/2 чашки (8 столовых ложек) несоленого сливочного масла, комнатной температуры

1 чашка упакованная светло-коричневая

1/2 чашки мелко нарезанных грецких орехов

Для глазури

1 чашка кондитерского сахара

2 и 1/2 чайные ложки виски

Разогреть духовку до 325 F. Смазать форму для выпечки хлеба размером 9 x 5 дюймов и посыпать мукой.

Смешать сметану, виски, яйца и ваниль в большой стеклянной мерной чашке и слегка взбить венчиком. Смешать муку, разрыхлитель и соль в средней миске.

Смешать сливочное масло и коричневый сахар в большой миске и взбить миксером на средне-высокой скорости около 3 минут, при необходимости соскабливая со стенок миски.

Уменьшить скорость миксера и медленно струйкой добавить яичную смесь в миску, останавливая миксер один или два раза, чтобы соскребать смесь со стенок миски.

На низких оборотах миксера добавить мучную смесь по 1/2 чашки за раз, соскребая смесь со стенок миски после каждого добавления. Остановить миксер и вмешать орехи.

Выложить тесто в подготовленную форму и разровнять поверхность силиконовой лопаткой. Печь пирог, пока он не станет золотистым и зубочистка, вставленная в центр, не выйдет наружу, около 1 часа 15 минут. Дать пирогу остыть в форме в течение 5 минут, перевернуть его на решетку, дать полностью остыть.

Для глазури, смешать сахарную пудру с виски до однородности. Смазать глазурью верх торта и немного по бокам. Дать постоять, пока глазурь не затвердеет, около 30 минут.

Хранить торт в алюминиевой фольге при комнатной температуре до трех дней.



Recipe comes from "Cake Keeper Cakes" Lauren Chattman

January 02, 2022

Provensal Pate


Yields about 1 & 1/3 cups

3 tsp of olive oil

1 & 1/2 ups minced leeks

1 red bell pepper chopped

1 zucchini, diced

1/3 cup slivered almonds

8 sun-dried tomatoes, chopped

1 tsp. tomato paste or ketchup

1 tsp. of maple syrup

2 cloves garlic, minced

1 tsp. herbes de Provence

1 tsp. salt

Black pepper to taste

For serving:

Slices of toasted rye bred, crackers, crostini

In the skillet over medium-high heat, heat oil, then add leeks, bell peppers, zucchini, almonds, and sun-dried tomatoes and sauté for 10 minutes. Add remaining ingredients except garlic and keep cooking for 5 minutes.

Remove from the heat and check for spices. Add if needed. Place warm mixture and garlic into a bowl of the food processor and process until a very small bit resembles. Scrape the sides once or twice. Remove the pate from the bowl into a medium bowl. Serve immediately on toasted bread or crackers. Refrigerate leftovers in a covered container.


Паштет из тушенных овощей с миндалем в стиле Провансаль

На 1 и 1/3 чашки

3 чайных ложки оливкового масла

1 и 1/2 чашки измельченного лука-порея

1 красный сладкий перед, нарезанный мелко

1 кабачок, нарезанный кубиками

1/3 чашки нарезанного миндаля

8 вяленых помидоров, нарезанных

1 чайная ложка томатной пасты или кетчупа

1 чайная ложка кленового сиропа

2 измельченных зубчика чеснока

1 ч.л. прованских трав (herbes de Provence)

1 чайная ложка соли

Черный перец по вкусу

Для сервировки:

Ломтики поджаренного ржаного хлеба, сухарики, кростини


Разогреть масло в сковороде на среднем или сильном огне, затем добавить лук-порей, болгарский перец, кабачки, миндаль и вяленые помидоры и обжарить в течение 10 минут. Добавить остальные ингредиенты, кроме чеснока, и еще тушить в течении 5 минут.

Снять с огня и проверить на наличие специй. При необходимости добавить. Выложить теплую смесь и чеснок в чашу кухонного комбайна и измельчить до очень маленьких кусков. Вынуть паштет из чаши в миску среднего размера. Сразу подать на поджаренном хлеб или крекерах. Храните остатки в закрытом контейнере.


Idea for the recipe from "Crave" magazine.

December 31, 2021

Red Beans Salad with Beets and Herring


Yields 3 medium servings

2 medium beets, cooked and peeled

1/2 cup red canned beans, rinsed and dried

1/2 medium red onion, chopped in to small pieces

4 oz (about 150 gram) herring, chopped

2 tablespoons dill, minced

3 teaspoon olive oil

1 & 1/2 teaspoon apple cider vinegar

Salt, ground black pepper, sugar to taste

Mix all ingredients. Check for spices and add if needed. Leave on a kitchen counter for about 30 minutes. Serve with rye bread.


Салат из красной фасоли со свеклой и селедкой

На 3 средние порции

2 средних свеклы, сваренные и очищенные

1/2 чашки красной консервированной фасоли, промытой и просушеной

1/2 среднего красного лука, нарезанного на мелкие кусочки

4 унции (около 150 грамм) нарезанной сельди

2 столовые ложки измельченного укропа

3 чайные ложки оливкового масла

1 и 1/2 чайных ложки яблочного уксуса

Соль, черный молотый перец, сахар по вкусу

Смешать все ингредиенты. Проверить на специи и при необходимости добавить. Оставить на кухонном столе примерно на 30 минут. Подавать с ржаным хлебом.



December 25, 2021

Thai Cucumber Salad


Serves: 4 to 5 as part of a larger meal

3⁄4 cup peanuts, (about 115 grams peanuts), whole, shelled, preferably without skin

2 tablespoons oil

2 tablespoons garlic, (about 30 grams garlic), finely chopped

Dressing / Sauce:

2 tablespoons white vinegar

2 teaspoons powdered sugar

3 tablespoons Thai sweet chili sauce

For the salad:

600 grams cucumber, about 3 medium cucumbers, each cut in half lengthwise, seeds removed, and thinly sliced into half rounds or julienned

2 tablespoons coriander leaves

45 grams shallots

1⁄2 teaspoon salt, or to taste

1 red chili, to garnish (optional), sliced at an angle


Roast peanuts: Tip peanuts into a wok over low heat. Roast peanuts, stirring continuously till golden brown. This will take anywhere between 8 to 15 minutes. Remove wok from heat and transfer peanuts to a plate to cool. Note: do not leave them in the wok as they will continue to brown in the residual heat. Once complete cool, crush them roughly. Set aside.

Fry garlic: Pour oil into a wok over medium-low heat. Once the oil heats up, add chopped garlic. Stir and fry till evenly colored to a light golden, 4 to 6 minutes. Remove from the wok and set aside to cool. Note that the garlic will continue to color till it cools down.

Make dressing / sauce: pour vinegar into a small glass bowl. Add powdered sugar and sweet chili sauce. Stir well to mix. Reserve dressing.

Assemble cucumber salad: Tip cucumber into a large glass, wood, or non-reactive metal bowl. Add fresh coriander leaves, chopped shallots, fried garlic, reserved dressing, and crushed roasted peanuts. Toss well to combine. Cover and place in the refrigerator to chill for 1 hour.

Serve Thai cucumber salad: Remove bowl from the refrigerator. Add salt and toss well again till mixed. Transfer to a salad bowl, garnish with sliced red chilies (optional), and enjoy chilled.

Recipe from Yummefy

December 16, 2021

Chocolate Roll Cake with Sweet Ricotta Filling


Yields 10-12 medium size pieces

Ricotta filling

1 pound (545 gram) whole milk ricotta cheese

1 teaspoon vanilla extract

3 tablespoons sour cream

1 large egg

1/3 cup corn starch (about 40 grams)

1/2 cup sugar

Dough

5 large eggs, separated

1/3 cup sugar

1/2 teaspoon vanilla extract

3/4 cup all-purpose flour

3 tablespoons cacao powder

1/2 teaspoon baking powder

1/4 teaspoon salt

2 tablespoons warm water


For the filling, mix all ingredients and with stand-up mixer process until smooth.

Preheat the oven to 350 F (180 C). Place parchment paper on a 9 x 13 baking sheet and spray with non-stick baking spray. Do not use a cookie sheet because it's shallow. It has to be a regular baking sheet.

For the dough, mix flour, cacao powder, baking powder, and salt in a medium bowl. Set aside.

In a large bowl, beat egg whites with an electric mixer on high speed until stiff peaks, about 3-4 minutes. Add sugar and beat more for 30-40 seconds. Sift flour mixture into egg whites and fold with plastic spatula.

In a medium bowl, mix egg yolks, vanilla extract, and water. Carefully add the egg mixture into the flour mixture and fold everything until smooth liquid dough.

Spread ricotta filling on the bottom of the baking sheet and smooth with a plastic spatula. Spoon dough over the filling and spread all over.

Bake for 30 minutes and remove from the oven. Let cool for 3-4 minutes and invert onto a large sheet of parchment paper. Roll in as jelly roll starting with a short side. Leave covered with the same parchment paper until completely cool.

Keep at room temperature in parchment paper. Slice before serving.

Шоколадный рулет с творожной начинкой

На 10-12 штук среднего размера.

Начинка из рикотты

1 фунт (545 г) сыра рикотта из цельного молока, мозно заменить на мягкий товорг

1 чайная ложка ванильного экстракта

3 столовые ложки сметаны

1 большое яйцо

1/3 чашки кукурузного крахмала (около 40 граммов)

1/2 чашки сахара

Тесто

5 крупных яиц, разделенных на желтки и белки

1/3 чашки сахара

1/2 чайной ложки ванильного экстракта

3/4 чашки белой муки

3 столовые ложки какао-порошка

1/2 чайной ложки разрыхлителя

1/4 чайной ложки соли

2 столовые ложки теплой воды

Для начинки смешать все ингредиенты и погружным миксером смешать до получения однородной массы.

Разогреть духовку до 350 F (180 C). Выложить пергаментной бумагой противень размером 9 x 13 дюйма, сбрызнуть антипригарным спреем для выпечки. 

Для теста смешать в миске среднего размера муку, какао-порошок, разрыхлитель и соль. Отложить в сторону.

В большой миске взбить яичные белки электрическим миксером на высокой скорости до плотных пиков, примерно 3-4 минуты. Добавить сахар и взбивать еще 30-40 секунд. Просеять мучную смесь в яичные белки и перемешать пластиковой лопаткой.

В миске среднего размера смешать яичные желтки, ванильный экстракт и воду. Осторожно добавить яичную смесь в мучную смесь и взбить все до однородного жидкого теста.

Выложить начинку из рикотты на дно противня и разровнять по всему дну пластиковой лопаткой. Выложить тесто на начинку и распределить по всей поверхности.

Выпекать 30 минут и вынуть из духовки. Дать остыть 3-4 минуты и перевернуть на большой лист пергаментной бумаги. Завернуть рулет, начиная с короткой стороны. Оставить рулет накрытым той же пергаментной бумагой до полного остывания.

Хранить при комнатной температуре в пергаментной бумаге. Перед подачей нарезать.


Рецепт Ольги Шобутинской


December 05, 2021

Lemony barley and roasted carrot salad with goat cheese

Serves 4

4 medium carrots peeled and cut into 1/2-inch rounds

3 tablespoons olive oil, divided

1 cup uncooked pearl barley

1/4 cup lemon juice 

2 teaspoons dry mint

1/2 large clove garlic, minced 

Ground black pepper

1 cup chopped fresh cilantro or parsley, some reserved for garnish

1/2 cup pomegranate seeds

4 oz. (about 100 gram) fresh goat cheese, broken


In a medium saucepan, cover the barley with the 4-inches of water. Bring to boil, reduce to simmer, partially cover, and cook for 25 minutes or until the barley is tender. Drain, rinse with cold water, and drain again.

Preheat the oven to 400 F. On a large rimmed baking sheet, toss the carrots with one tablespoon of oil and season with salt. Roast for 20-25 minutes until tender and caramelized on the bottom. Set aside.

Add barley to a large bowl along with the lemon juice, remaining 2 tablespoons of olive oil, mint, and garlic. Add salt and pepper to taste. Mix in cilantro or parsley and pomegranate seeds. Sprinkle with the goat cheese and reserved parsley. Serve warm or at room temperature.


The recipe comes from "Modern lunch" by Allison Day.

November 24, 2021

Red beans roulade with cheesy herring filling


Yields about 14-15 medium size pieces

1/2 cup walnut in pieces

1 can red beans (15.5 oz.), drained and rinse in cold water

2 medium cloves of garlic, minced

1/4 teaspoon salt

1/8 teaspoon black ground pepper

6 tablespoon butter, room temperature

Filling

3 oz. herring pieces in wine or light oil, drained

1/2 medium apple, cored, peeled, chopped

2 oz. (about 50 gram) goat cheese (can be substituted on cream cheese)

4 tablespoon butter, room temperature

1 teaspoon brown mustard (optional)

Salt, black ground pepper to taste


In a medium skillet over medium heat, heat walnuts until browned and fragrant, stirring occasionally, about 5 minutes. Remove the skillet from the heat and cool off walnuts for a couple of minutes. Add warm walnuts and garlic to a large plastic bowl. Mix to marry flavors.

In a medium deep pan, add red beans and cold water to cover. Bring to boil, remove from the heat, drain and give a couple of minutes to cool. Add beans and butter to a plastic bowl with walnuts. Process everything in a bowl with an immersion (stand-up) mixer until a smooth paste. Check for seasonings and add salt, black pepper if needed. Clean up the mixer with warm water.

In a medium bowl, add herring, apple, goat cheese, butter, and mustard. Process everything in a bowl with the immersion mixer until smooth. Check for seasonings. Add if needed.

Cut a piece of wax paper 12 x 12-inch. Roll out on a kitchen counter and spread bean paste into a 10 x 10-inch square on paper with a spatula. Spread herring mixture evenly over bean square. Roll in with a help of wax paper. Tightly cover with paper and place on a tray. Refrigerate for several hours. Remove from the fridge, cut into circles and serve as a cold appetizer.


Рулет из красной фасоли с форшмаком

На 14-15 средней величины кусков

1/2 чашки грецких орехов, нарезанных на кусочки

1 банка красной фасоли (около 450 грамм), процедить и промыть в холодной воде

2 средних зубчика чеснока, мелко измельченных

1/4 чайной ложки соли

1/8 чайной ложки черного молотого перца

6 столовых ложек сливочного масла комнатной температуры

Начинка

150 г кусков сельди в вине или легком масле, отдедить от жидкости

1/2 среднего яблока, очищенного от кожуры, мелко нарезанного

50 граммов козьего сыра (можно заменить сливочным сыром)

4 столовые ложки сливочного масла комнатной температуры

1 чайная ложка коричневой горчицы (по желанию)

Соль, черный молотый перец по вкусу

В средней сковороде на среднем огне пождарить грецкие орехи до коричневого цвета и появления аромата, периодически помешивая, около 5 минут. Снять сковороду с огня и охладить грецкие орехи в течении нескольких минут. Добавить теплые грецкие орехи и чеснок в большую пластиковую миску. Перемешать.

В глубокую кастрюлю добавить красную фасоль и холодную воду, чтобы она покрылась крышкой. Довести до кипения, снять с огня, процедить и дать пару минут остыть. Добавить фасоль и масло в пластиковую миску с грецкими орехами. Превратить все в пюре погружным (стоячим) миксером до получения однородной массы. При необходимости добавить соль и черный перец. Промыть миксер под теплой водой.

В миску среднего размера добавить сельдь, яблоко, козий сыр, масло и горчицу. Перемешать все в миске погружным миксером до однородной массы. Проверить на наличие соли и перца. При необходимости добавить.

Отрезать кусок вощеной бумаги размером 12 на 12 дюймов. Раскатать на кухонном столе и с помощью шпателя распределить массу из фасоли в квадрат размером 10 x 10 дюймов на бумаге. Равномерно распределить смесь из сельди по всему периметру квадрата. Закатать с помощью вощеной бумаги и плотно закрыть этой же бымагой. Выложить на поднос и поставить в холодильник на несколько часов. Достать из холодильника, нарезать на круглые куски и подать в качестве холодной закуски.