June 20, 2023

Soft Honey Cream Slice


Yield about 10 medium slices

Dough

1/2 cup honey

2 tablespoons brown sugar

1/4 cup butter

couple dashes of salt

1/2 teaspoon baking soda

1/4 cup sour cream

1 large egg

1 & 1/4 cup all-purpose flour

Filling

1/2 cup crème fraiche, room temperature

1 cup heavy whipping cream

1/2 cup powdered sugar

1 teaspoon rose water (optional)


Place parchment on a 15 x 10 1-inch jelly-roll pan. Grease with vegetable oil and non-stick baking spray.

Heat oven to 350 F.

Place a medium non-stick saucepan on medium heat. Add honey, salt, brown sugar, and butter and heat in an uncovered pan. As it heats, monitor the liquid closely until it dissolves completely. Don't boil. Remove from the heat to cool slightly.

In a medium bowl, mix sour cream, baking soda, and egg. Add mixture to cooled honey and whisk thoroughly.

In a large plastic bowl, add flour and wet ingredients. Mix batter and pour onto a prepared jelly-roll pan. Bake for about 15-20 minutes until golden brown.

While the cake is baking, prepare the filling. Beat with an electric mixer crème fraiche, heavy whipping cream, powdered sugar, and rose water until stiff peaks. It is about 5 minutes. Set aside.

Remove the cake sheet from the oven. Give about 5 minutes to cool in a pan, and remove the cake with parchment paper to a large cooking board. Trim off the ends of the sheet cake and cut into three equal parts from a long side, each of them 5 x 10 inches.

Place one piece on a large rectangle platter and frost with 1/3 of the filling. Cover with a second piece and spread the filling again. Finish with a third piece and spread the remaining filling all over the top and sides of the cake. Cover loosely with plastic and refrigerate for about 3-4 hours. Serve with fruits, wine, or hot drinks.


Трехслойный мягкий торт медовик

На 10 средних ломтиков

Тесто

1/2 чашка меда

2 столовые ложки коричневого сахара

1/4 чашки (50 грамм) сливочного масла

пара щепоток соли

1/2 чайной ложки пищевой соды

1/4 чашки сметаны

1 большое яйцо

1 и 1/4 чашки универсальной муки

Крем

1/2 чашки крем-фреш, комнатной температуры

1 чашка жирных сливок

1/2 чашки сахарной пудры

1 чайная ложка розовой воды (по желанию)

Выложить пергаментом деко размером 15 x 10 x 1 дюйм. Смазать растительным маслом и побрызгать антипригарным спреем для выпечки.

Разогреть духовку до 350 F (180 Ц).

Поставить кастрюлю средних размеров с антипригарным покрытием на средний огонь. Добавить в нее мед, соль, коричневый сахар и масло и нагреть смесь в кастрюле не накрывая крышкой. По мере нагрева внимательно следить за жидкостью, пока она полностью не растворится. Не доводить до кипения. Снять с огня, чтобы смесь немного остыла.

В средней миске перемешать сметану, пищевую соду и яйцо. Добавить смесь в остывший мед и тщательно смешать венчиком.

В большую пластиковую миску добавить муку и влажные ингредиенты. Замесить ложкой тесто и вылить на подготовленную деко для рулета. Выпекать около 15-20 минут до золотистого цвета.

Пока пирог выпекается, приготовить крем. Взбить электрическим миксером крем-фреш, густые взбитые сливки, сахарную пудру и розовую воду до устойчивых пиков. Это около 5 минут. Отложить в сторону.

Достать противень из духовки. Дать около 5 минут остыть в форме и вынуть пирог с пергаментной бумагой на большую кухонную доску. Обрезать концы пирога и разрезать его на три равные части по длинной стороне, каждая размером 5 х 10 дюймов.

Выложить одну часть на большое прямоугольное блюдо и смазать 1/3 всего объема крема. Накрыть вторым куском и снова намазать кремом. Закончить третьим куском и распределить оставшийся крем по верху и бокам торта. Неплотно накрыть полиэтиленом и поставить в холодильник примерно на 3-4 часа. Подавать с фруктами, вином или горячими напитками


June 10, 2023

Broccoli Cheese Fritters

Yields 2 serving (4-5 fritters per serving)

7-8 oz. fresh broccoli florets, washed and cleaned, and drained

1 cup cheese, grated thinly

1/2 cup quick-cooking oats

2 eggs, room temperature

1/2 teaspoon salt

1/4 teaspoon ground black pepper

1/4 teaspoon garlic powder

1/4 teaspoon baking soda

vegetable oil for cooking


Bring a large pot of water to boil. Add broccoli florets and cook for 10 minutes. Strain broccoli from water and allow to cool until it can be handled. Using stand-up mixer (immersion mixer) mash broccoli.

In a large bowl combine broccoli with all other ingredients (except oil). Stir to combine.

Add 1 tbsp of oil to a large pan or skillet over medium-high heat. Spoon roughly a 2 tablespoons of batter into the pan and flatten with the back of the spoon. Cook for 2-3 minutes on each side.

Repeat until batter is all used. Do not overcrowd pan. Cook in batches, adding oil in between if necessary. Remove fritter on a paper towel.

Serve warm or store in fridge and reheat. Will keep in fridge for up to 3 days.


Сырные оладьи из брокколи

На 2 порции (4-5 оладий на порцию)

220 - 250 грамм свежих соцветий брокколи, промытых и очищенных, высушенных

1 чашка сыра, натертого на тонкой терке

1/2 чашки овсяных хлопьев быстрого приготовления

2 яйца, комнатной температуры

1/2 чайной ложки соли

1/4 чайной ложки молотого черного перца

1/4 чайной ложки чесночного порошка

1/4 чайной ложки пищевой соды

растительное масло для приготовления пищи

Вскипятить большую кастрюлю с водой. Добавить соцветия брокколи и варить в течении 10 минут. Отцедить воду из брокколи и дать остыть до теплого состояния. С помощью погружного миксера превратить брокколи в пюре.

В большой миске перемешать брокколи со всеми остальными ингредиентами (кроме масла). Перемешать.

Добавить 1 столовую ложку масла в большую сковороду и нагреть на среднем огне. Выложить примерно 2 столовые ложки теста на сковороду и разровнять тыльной стороной ложки. Жарить по 2-3 минуты с каждой стороны.

Готовить порциями, при необходимости добавляя масло между ними. Перелосить оладьи на бумажное полотенце.

Подавать теплым или хранить в холодильнике и разогревать. Хранится в холодильнике до 3 дней.


Recipe comes from https://www.instagram.com/rutinasaludables/

 

June 05, 2023

Quick Garlicky Potatoes


Yields 2 servings as a side dish

2 medium or 6 small potatoes, cut into medium circles, peeled or unpeeled

2-3 garlic cloves, minced

50 ml of vegetable broth

1 tablespoon olive oil + more if needed

Salt and pepper to taste

Wash the potatoes well and cut them into round thick slices.

Add olive oil into a pan, warm on medium high heat, and place the potato slices on it. Brown them well on both sides and add a minced garlic to flavor them well.

Now add the vegetable broth to a pan and let them sauté little covered. This will make them super juicy.

Serve them on a plate sprinkle with coarse salt and pepper.


Быстрый картофель с чесноком

На 2 порции в качестве гарнира

2 средних или 6 маленьких картофелин, нарезанных средними кружками, очищенных или неочищенных

2-3 зубчика чеснока, мелко измельченных

50 мл овощного бульона

1 столовая ложка оливкового масла + больше, если нужно

Соль и перец для вкуса

Картофель хорошо моем и нарезаем круглыми толстыми ломтиками.

Налить в сковороду оливковое масло, разогреть на среднем огне и положить на него ломтики картофеля. Хорошо обжарить их с обеих сторон и добавить измельченный чеснок. Перемешать.

Добавить овощной бульон к картофелю и дать им немного потушиться под крышкой. Это сделает их супер сочными.

Разложить по тарелкам, посыпав крупной солью и перцем.


Recipe comes from @lagloriavegana on Instagram


June 02, 2023

Warm Red Kidney Bean Salad with Stir-Fried Veggies


Yields 2 servings

1 medium red onion, finely chopped

1 large beetroot, peeled and julienned

1 bell pepper, cleaned and julienned

1 medium carrot, peeled and julienned

2 pickles, finely chopped

200g cooked red kidney beans, rinsed and drained

2 garlic cloves, minced

1 tsp ground coriander

3 tbsp vegetable oil, for frying

3 tablespoons parsley, finely chopped

½ tsp salt.

Dressing

4 tbsp olive oil.

1 tbsp apple cider vinegar.

Pinch of salt.

Pinch of black pepper.

Prepare all vegetables. Add 1 tablespoon of olive oil to a wok (Chinese frying pan) and warm on medium heat until the oil is smoking. Add beets and stir fry for about 2 minutes. Sprinkle with some salt, ground coriander, add carrot and red pepper. Fry for about 7 minutes, stirring frequently. Set aside.

In a small bowl, add all ingredients for dressing and mix well.

In a large plastic bowl, add red onion, pickles, beans, and stir-fried mixture, and pour dressing over. Mix well. Check for spices and, if needed, added it. Plate immediately. Excellent with sausages, meat, fish, and simply with bread.


Почти теплый винегрет в китайской сковородке

На 2 порции

1 средняя красная луковица, мелко нарезанная

1 большая свекла, очищенная и нарезанная соломкой

1 болгарский перец, очищенный и нарезанный соломкой

1 средняя морковь, очищенная и нарезанная соломкой

2 соленых огурца, мелко нарезанных

200 г вареной красной фасоли, промыть и обсушить

1 чайная ложка молотого кориандра

2 ст л растительного масла, для жарки

3 столовые ложки петрушки, мелко нарезанной

½ чайной ложки соли.

Соус

4 столовые ложки оливкового масла.

1 столовая ложка яблочного уксуса.

Щепотка соли.

Щепотка черного перца.

2 зубчика чеснока, измельчить очень мелко

Подготовить все овощи. Добавить 2 столовую ложки оливкового масла в вок (китайскую сковороду) и разогреть на среднем огне, пока масло не начнет дымиться. Добавить свеклу и жарить, помешивая, около 2 минут. Посыпать солью, молотым кориандром, добавить морковь и красный перец. Обжаривать около 7 минут, часто помешивая. Отложить в сторону.

В небольшую миску добавить все ингредиенты для соуса.

В большую пластиковую миску выложить красный лук, соленые огурцы, фасоль и обжаренную смесь и полить соусом. Хорошо перемешать. Проверить на специи и, если нужно, добавить их. Сразу выложить на тарелки. Отлично сочетается с сосисками, мясом, рыбой и просто с хлебом.


Recipe comes from https://www.instagram.com/cookinwithaynur/


May 30, 2023

Pasta With Blue Cheese and Walnuts (Lazy pasta from Leftovers)


Servings: 4

12 ounces fresh or dry pasta, cooked in advanced

3 tablespoons unsalted butter

1/2 cup (2 ounces) walnuts

6 ounces arugula leaves, preferably baby arugula

6 ounces gorgonzola dolce (may substitute other blue cheese), crumbled

Freshly cracked black pepper

Few drops lemon juice or cider vinegar (optional)

Add-ons: some leftovers of chicken, turkey or crabmeat. (optional)

Bring a large pot of water to a boil and cook the pasta according to package directions.

While the pasta is cooking, place a skillet over medium heat, add the butter and let it melt. Add the walnuts and cook, stirring occasionally, just until fragrant, about 2 minutes.

Meanwhile, tear the arugula leaves into 2 or 3 pieces, if not using baby arugula. Add arugula, some chicken to walnuts and sauté for about 1 minute. Remove from the heat.

Drain the pasta and return it to the pot. Add the walnut mixture, cheese and plenty of pepper, tossing until the cheese melts. If desired, add a few drops of lemon juice or vinegar and serve.;


Макароны или Лапша с сыром и грецкими орехами (Блюдо из остатков)

Порций: 4

Около 300-350 грамм свежей или сухой лапши или макарон, приготовленной заранее

3 столовые ложки несоленого сливочного масла

1/2 чашки (2 унции) грецких орехов

Около 200 грамм листьев рукколы, предпочтительно молодой рукколы

Около 200 грамм горгонзолы (можно заменить другим голубым сыром), раскрошенной

Свежемолотый черный перец

Несколько капель лимонного сока или яблочного уксуса (по желанию)

Дополнения: немного остатков курицы, индейки или крабового мяса. (по желанию)

Отварить лапшу или макароны согласно инструкции на упаковке.

Поставить сковороду на средний огонь, добавить сливочное масло. Выложить грецкие орехи на горячее растопленное масло и готовить, периодически помешивая, пока не появится аромат, около 2 минут.

Порвать листья рукколы на 2 или 3 части. Добавить руколлу, остатки курятины (по желанию) к орехам и пассеровать в течении минуты. Снять с огня.

Слить воду с макарон и вернуть их в кастрюлю. Добавить массу с грецкими орехами и сыр и много перца, перемешивая, пока сыр не расплавится. При желании добавить несколько капель лимонного сока или уксуса и подать.


Idea from "New Food Fast" by Donna Hay (Whitecap, 1999). 

May 19, 2023

My Aunt’s Authentic Apple Strudel (Old Family Recipe Book with Unleavened Dough)


Yields about 16 medium servings.

Dough:
2 cups of flour
¼  cup of water
¼ teaspoon of salt
2 tablespoons sugar
2 eggs
4 tablespoons butter, room temperature (unsalted)
1 teaspoon vanilla extract

Filling
10 medium apples, cored and peeled, cut into small cubes
4 tablespoons of sugar
½ lemon squeezed
3 tablespoons butter (unsalted)
1 teaspoon vanilla extract
4 tablespoons of raisins, soaked in rum
2 teaspoons plain dry breadcrumbs
2 tablespoons butter, melted for brushing
1 cup of roasted almonds, ground to small bits


Dough
In a bowl crack 2 eggs, sugar, salt, ¼ cup of water, vanilla extract, and mix well.

In a separate bowl, place 2 cups of flour and create a hole. Add 50 g of soft butter and mix with flour by hand. Add liquid ingredients and knead the dough by hand. Wrap the dough in plastic wrap and keep it in fridge for 20 minutes.

Filling
Place apples in a big plastic bowl and squeeze a half lemon. Add 1 teaspoon of vanilla, and raisins soaked in rum, and mix well.

In a skillet, melt butter on low heat and add the apple mixture. Brown for approx 10 minutes. Add sugar just before the end.

Preheat the oven to 350F. Place parchment paper on a large baking sheet and grease with vegetable oil and non-stick baking spray.

Take dough from fridge, divide into 2 equal parts. Dust working surface area with flour and roll out thin, approximately into 15 x 12-inch rectangle. Using a pastry brush, thinly spread butter all over dough, sprinkle with almonds.

Place a half of apple mixture on the dough and roll. Brush a melted butter all over strudel and sprinkle with almonds. Repeat with second piece of dough. Place strudel on a large baking sheet.

Bake strudel for 20 minutes. Raise the temperature to 375 F and bake for more 5-7 minutes. Remove from the oven and cool completely. Cut each strudel into 8 medium chunks. Serve fresh at room temperature.


Idea for the recipe comes from 



May 12, 2023

Quick Marinated Eggplant (Recipe from the old Israeli cookbook)


Yields about 4 cups

2 eggplants (about 2 pounds total), cleaned, cut into 1-inch cubes

2 tablespoons olive oil + more if needed

Marinade

1/2 cup olive oil

1/2 cup cold water

1/2 cup white vinegar (5%)

2 tablespoons lemon juice

2 teaspoons honey

4 large garlic cloves, minced

2 teaspoons salt

1/2 teaspoon ground black pepper

1/2 teaspoon paprika

1/3 cup fresh parsley, finely chopped

Mix well eggplant cubes and olives oil in a large plastic bowl and set aside.

Mix all ingredients for the marinade and set aside.

Heat 1 tablespoon olive oil on a large frying pan on medium-high heat. Add eggplant and fry for about 5-7 minutes. Sprinkle lightly with salt, toss, and roast for 5 more minutes until all eggplant cubes are evenly browned and cooked through. Remove from the heat and set aside.

Prepare a 4-cup glass jar with a lid.

Transfer cooked eggplant to a plastic bowl and marinade. Mix well and give for about 10 minutes to cool off. Pour the mixture into a glass jar and cover with a lid. Place into the refrigerator for about 3-5 minutes, better for overnight.

Check for the salt before serving. Add if needed. Serve with bread, meat, or fish.


Быстрые маринованные баклажаны (Рецепт из старой израильской кулинарной книги)

На 4 чашки

2 баклажана (всего 1кг), очищенных, нарезанных на 2-см кубики

2 столовые ложки оливкового масла + больше, если нужно

Маринад

1/2 чашки оливкового масла

1/2 чашки холодной воды

1/2 чашки белого уксуса (5%)

2 столовые ложки лимонного сока

2 чайные ложки меда

4 больших зубчика чеснока, мелко измельченного

2 чайные ложки соли

1/2 чайной ложки молотого черного перца

1/2 чайной ложки паприки

1/3 чашки свежей петрушки, мелко нарезанной

Хорошо перемешать нарезанный баклажан и оливковое масло в большой пластиковой миске и отложить в сторону.

Смешать все ингредиенты для маринада и отложить в сторону.

Нагреть 1 столовую ложку оливкового масла в большой сковороде на среднем огне. Добавить баклажаны и жарить около 5-7 минут. Слегка посыпать солью, перемешать и жарить еще 5 минут, пока все кубики баклажанов не подрумянятся и не прожарятся. Снять с огня и отложить в сторону.

Подготовить стеклянную банку объемом на 1л с крышкой.

Переложить приготовленные баклажаны в пластиковую миску и добавить маринад. Хорошо перемешать и дать 10 минут остыть. Перелить смесь в стеклянную банку и накрыть крышкой. Поставить в холодильник на 3-5 минут, лучше на ночь.

Перед подачей проверить на соль. Если нужно, добавить больше соли. Подавать с хлебом, мясом или рыбой.


April 29, 2023

Ricotta Coffee Cake with Walnut Streusel


Yields about 8-10 medium pieces

Filling

1/2 cup dark brown sugar or light brown sugar, packed

1 1/2 tablespoons cinnamon

1 teaspoon unsweetened cocoa, Dutch-process or natural


For topping

2 tablespoons unsalted butter, softened

2 tablespoons firmly packed brown sugar

2 tablespoons all-purpose flour

1/2 cup chopped walnuts


Dough

1 1/2 cups all-purpose flour

1/2 cup (3/4 cup for sweeter version) granulated sugar

2 teaspoons baking powder

1/2 teaspoon salt

1 1/2 cups ricotta cheese

3 eggs

1/2 teaspoon pure vanilla extract

Zest and juice of 1 lemon, regular or Meyer

4 tablespoons butter, melted and cooled, plus more for the pan

Powdered sugar (optional)


Make the filling by mixing the brown sugar, cinnamon, and cocoa powder. Note that the cocoa powder is used strictly for color, not flavor; leave it out if you like. Set it aside.

For the topping, in a small bowl, with your fingertips blend butter, brown sugar, and flour until smooth and blend in nuts. Cover and set aside.

Preheat oven to 350°F. Butter a 9-inch springform pan and sprinkle the bottom and sides with dry bread crumbs. Set aside.

In a bowl, whisk together flour, granulated sugar, baking powder, and salt.

In another bowl, mix ricotta, eggs, and vanilla until smooth. Stir in lemon zest and juice.

Add flour mixture to wet ingredients and stir until no dry streaks remain. The batter will be somewhat lumpy. Stir in melted butter.

Spread half of the batter into the prepared pan and sprinkle with filling all over. Spread another half of the dough over the filling and sprinkle with topping. Bake for about 50 minutes until a toothpick inserted in the center comes out clean.

Let cool in pan for 15 minutes, then open side and remove cake to a wire rack to cool completely or serve warm. Sprinkle powdered sugar over the top just before serving.


Торт с сыром рикотта и ореховым штрейзелем

На 8-10 штук среднего размера

Начинка

1/2 чашки темно-коричневого или светло-коричневого сахара, упакованного

1 1/2 столовой ложки корицы

1 чайная ложка несладкого порошка какао

Посыпка

2 столовые ложки несоленого сливочного масла, размягченного

2 столовые ложки плотно утрамбованного коричневого сахара

2 столовые ложки муки

1/2 чашки измельченных грецких орехов

Тесто

1 1/2 чашки муки

1/2 чашки (3/4 чашки для более сладкого варианта) сахарного песка

2 чайные ложки разрыхлителя

1/2 чайной ложки соли

1 1/2 чашки сыра рикотта

3 яйца

1/2 чайной ложки чистого ванильного экстракта

Цедра и сок 1 лимона, обычного или Мейера

4 столовые ложки сливочного масла, растопленного и охлажденного, плюс еще немного для сковороды

Сахарная пудра (по желанию)

Для начинки, смешать коричневый сахар, корицу и какао-порошок. Отложить в сторону.

Для начинки в небольшой миске кончиками пальцев смешать масло, коричневый сахар и муку до получения однородной массы и добавить орехи. Накрыть и отложить в сторону.

Разогреть духовку до 350°F. Разъёмную форму диаметром 9 дюймов смазать маслом и посыпать дно и бока сухими панировочными сухарями. Отложить в сторону.

В миске смешать муку, сахарный песок, разрыхлитель и соль.

В другой миске смешать сыр рикотта, яйца и ваниль до получения однородной массы. Вмешать лимонную цедру и сок.

Добавить сухие ингредиенты к влажным ингредиентам и перемешать до полного соединения. Тесто будет несколько комковатым. Вмешать растопленное сливочное масло.

Выложить половину теста в подготовленную форму и посыпать начинкой со всех сторон. Выложить вторую половину теста на начинку и покрыть приготовленной посыпкой. Выпекать около 50 минут, пока зубочистка, вставленная в центр, не будет выходить чистой.

Дать остыть в форме в течение 15 минут, затем переложить торт на решетку, чтобы он полностью остыл или подават; остывшим. Посыпать сверху сахарной пудрой непосредственно перед подачей на стол.